01 Şubat 2017 00:59

Soma'da katliam öncesine geri dönüldü

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı'nın ardından madenciye iki asgari ücret verilmesine sendika ve patron iş birliğiyle son verildi.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Soma Kömürleri AŞ’ye bağlı Eynez Ocağında 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan ve 301 madencinin can verdiği katliamın ardından 3 yıla yakın bir süre geçti. Geçen sürede ne madencilerin adalet talebi karşılandı, ne çalışma koşulları düzeldi. En son “Soma düzenlemesi” olarak bilinen madenciye iki asgari ücret verilmesi uygulamasına da T. Maden-İş yöneticilerinden de destek alan Soma Kömürleri AŞ tarafından son verildi. Böylece katliam öncesinde olduğu gibi “Her şey patronlar için” dönemine geri dönüldü. 

SENDİKACILAR PATRONUN YANINDA

Soma Kömürleri AŞ, üretimin azalması, yeni sahalar verilmemesi gibi gerekçelerle işçilere tanınan iki asgari ücret tutarındaki ücretlerini 2 bin lira düzeyine çekti. Uygulamanın ocak ayından geçerli olmak üzere 3 ay süreceği, aradaki farkların yeni saha açılır ve çalışma olursa ödeneceği ileri sürüldü. 

İşçileri bu uygulamaya razı etmek isteyen şirket temsilcilerine T. Maden-İş Ege 1 No’lu Şube de destek oldu. İşçiler, işten atmakla tehdit edilerek “İşyerine sahip çıkılsın” kampanyasına imza attırıldığını söyledi. 

İMZA ATMAZSANIZ KALEMİNİZ KIRILIR

Ocak ayı için kendilerine 2 bin lira ödendiğini anlatan madenciler, “Bütün Soma Kömürleri işçilerine, amirler dahil 3 ay boyunca 2 bin lira alacakları, sonra durumun düzeleceği söylendi. Ama düzelmeyecek, sıkıntılar devam edecek. Dün itibari ile sendika ve şirket işçilere zorla imza attırıyor. Her bölgeye adam saldılar. Atmayan işçilere de, ‘Atmazsanız kaleminiz kırılır’ diyorlar. Topladıkları imzaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına göndereceklermiş” dedi. 

Maden işçilerine en az iki asgari ücret ödenmesi, Soma’da yaşanan katliamın ardından, madencilerin çalışma koşullarına yönelik tepkiler ve işçilerin talepleri doğrultusunda, 11.09.2014 günü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı Torba Yasa’da madencilere tanınan haklar arasında yer almıştı. 

KATLİAMIN OLDUĞU EYNEZ OCAĞINI AÇMAK İSTİYORLAR

Soma Esnaf ve Sanatkar Odasını da yanına alan şirket, “Soma esnafı madencisine ve Soma Kömür İşletmesine sahip çıkıyor” yazılı afişleri sağa sola astırdı.Katliamın ardından işçilerin eylemlerine destek olmayan Esnaf Odası, şirketin çağrısı ile harekete geçti. Öte yandan Atatürk Caddesinde açılan masada da, “Devlet şirkete yardım etsin”, “İşçiler işsiz kalmasın” şeklinde yapılan çağrılarla imza toplanıyor. Soma Kömürleri AŞ’nin, esnaf odası ve işçilerden imza toplayarak 301 madencinin can verdiği Eynez Ocağını üretime açmak istediği belirtiliyor.

3 BİNE YAKIN MADENCİ İŞTEN ATILMIŞTI

Soma Holdinge bağlı Soma Kömürleri AŞ, katliamın ardından Eynez Ocağından çalışan 2831 madenci işten atmıştı. Yaşanan işçi kıyımına hükümet sessiz kalmıştı.

T. MADEN-İŞ: İŞYERİNE SAHİP ÇIKILSIN

Konuyla ilgili görüştüğümüz T. Maden-İş Ege 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Şendil, kömür çıkmadığı, üretim olmadığı ve “hak edişi” az olduğu için, şirketin genel müdüründen düz işçisine kadar ücretlerin 2 bin liraya çekildiğini söyledi. “İşyerine sahip çıkılsın” talebiyle imzaları işçilerin kendilerinin topladığını ileri süren Şendil, “Biz de destek veriyoruz. İşçilerin tehdit edildiği doğru değil” iddiasında bulundu. Aynı şirkete bağlı Atabacası’nın kapatıldığını, burada bulunan 750 işçinin Işıklar işletmesine toplandığını anlatan Şendil, şöyle devam etti: “Bir aydan beri işten çıkarılma durumları var. İşten çıkarılmasın diye baskı yapıyoruz. Kazadan sonra 2 bin 831 işçi işsiz kaldı. 750’nin ardından 3 bin kişi daha işsiz kalmasın diye mücadele ediyoruz.” İşverenin 3 aylık bir sıkıntıdan bahsettiğini dile getiren Şendil, “3 ay sonra işveren, farkları, zamları hepsini ödeyeceğini söyledi” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Akaltın, katliamdan önce neden yakalanmadı?

SONRAKİ HABER

Duvar sessizliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa