‘Referandum öncesi gözdağı operasyonu yapıldı’
Hatay’da 12 gün gözaltında tutulan emek ve demokrasi güçleri temsilcileri operasyonun 'hayır' kampanyası yürütenlere gözdağı için yapıldığını söyledi.
Tugay DEMİR
Hatay
Hatay'ın Samandağ, Antakya ve İskenderun ilçelerinde yapılan operasyonlarla gözaltına alınan ve 12 gün sonra serbest bırakılan emek ve demokrasi güçleri temsilcileri, operasyonun referandum öncesi “hayır” kampanyası yürütenlere gözdağı verme amacı taşıdığını söyledi.
Emek Partisi İskenderun İlçe Yöneticisi Yusuf Gülşen, Kendilerine dair suçlamaların katıldıkları basın açıklamalarıyla sınırlı olduğuna dikkat çekerek, “Barış zinciri oluşturmak, 10 Ekim Katliamını kınamak gibi en insani demokratik eylemler suç sayılmış. İnsanlar ölürken, katliamlar yapılırken tepki göstermeyeceğiz de ne zaman göstereceğiz?” dedi. Gülşen, “Bu sadece bize değil demokrasi güçlerine de bir mesaj. İktidar referandumda istediği sonucu alabilmek için bizlere gözdağı vermek istedi. Ama yılmayacağız, mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
HDP İl Yöneticisi Abidin Bakır da, gözaltına alınmalarının referandum öncesi “hayır” kampanyası yürütecekleri sindirme amacını taşıdığını vurguladı. Bu yüzden operasyonun düzmece olduğunu belirten Bakır, “Hedefleri, 7 Haziran’la başlayan etkin çalışmamızı referandum döneminde de gerçekleştirecek oluşumuz. Yan yana gelişimizin daha da büyüyeceği kaygısıyla bize yönelik bir operasyon yapıldı. Ellerinde gözaltına alınmamızı gerektirecek bir belge yoktu. Sorguda hep basit sorular vardı. Örneğin bana 3 tane basın açıklamasını sordular. Yasa dışı olmayan, polisin müdahale etmediği basın açıklamalarını sordular. Tamamen düzmece bir operasyon” dedi.
HALAY ÇEKMEYİ BİLİYOR MUSUN DİYE SORDULAR
Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Dağıtımcısı Alican Gümüş de, 12 gün boyunca kötü koşullarda gözaltında tutulduklarını şöyle anlattı: “Üç metrekarelik yerde 4 kişi kaldık.1 kişi bankta yatarken diğer 3 kişi yerde yatıyorduk. İfadelerimizin alınması için sürekli bir tarih veriliyordu. Sonra o tarih her gün değiştiriliyordu. Bir nevi psikolojik baskı uygulanıyordu. Bir de dalga geçer gibi sorular vardı. Örneğin ‘Halay çekmeyi biliyor musunuz’ diye sorular oldu. Haksız ve hukuksuz yere gözaltına alınmamız bizi yıldırmak içindi. Ama yılmayacağız.”
Media Güzel de, “Hastalandığımız zaman hastaneye götürülmedik. Her gün 1 çeşit yemek verildi. Polislerden bize bağırıp çağıranlar oluyordu. Oysa suçlu olduğumuz hiç bir şey yoktu. Sadece katıldığımız basın açıklamaları vardı. Zaten bize de onları sordular. Basın açıklamasının suç olmadığını herkes bilir.”