02 Şubat 2017 13:41

Bakan Zeybekci: Kur baskısı yavaş yavaş düşecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faiz artırımını gerekli görmediğini belirterek ‘Kur baskısının yavaş yavaş düşmeye başlayacağını göreceğiz’ dedi.

Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önümüzdeki süreçte faiz artırımını gerekli görmediğini belirterek, “Kur baskısının yavaş yavaş düşmeye başlayacağını göreceğiz” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. Bakan Zeybekci, piyasadaki gelişmelerin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın görevi devraldığı 20 Ocak sonrası beklentileri ne derece karşıladığına ilişkin, “Son ihracat rakamlarımıza göre ihracatımızın yüzde 50'sini AB’ye yapıyoruz, ithalatımızın yüzde 42’sini AB’den yapıyoruz, doğrudan yabancı sermaye girişimizin yüzde 75’ini AB’den alıyoruz. FED şunu dedi, Amerikan doların değeri şu oldu gibi söylemlere yaklaşırken bu gerçekleri bilerek yaklaşalım” şeklinde konuştu.

Trump’ın çok daha milliyetçi, çok daha içe kapanık, içeride korumacı ekonomiye yöneleceğiyle ilgili mesajlar verdiğini belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

“20 Ocak itibariyle Başkanlık koltuğuna oturdu ve hemen ardından vermiş olduğu mesajları yerine getirmekle ilgili adımlar atmaya başladı. Kasımdan 20 Ocak'a kadar geçen dönemde sanayi ile ilgili, ticaretle ilgili, üretimle ilgili, yabancı markalarla ilgili, başka ülkelerin ekonomileriyle ilgili net, keskin söylemlerde bulundu. Diyelim ki Trump’ın dediği her şey oldu. Bütün bu firmalar döndüler içe kapandılar. İçeride üretim yapamaya başladılar. Diyelim ki Apple da çıktı tüm ürünleri getirdi ABD'de üretmeye başladı. Yapamazsınız.

‘TRUMP’IN SÖYLEMLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL’

2013'ten beri şunu dedik. FED faiz artıracak, tetiklediği şey doların değerli hale gelmesi. Bunun söylentisi bile Amerikan dolarını nereden nereye getirdi? Avro karşısında 1,45’lerden 1,05’e kadar indirmedi mi? Bu Amerikan ekonomisi için sürdürülebilir değildir. Neden? Amerikan milli geliri, gayri safi milli hasılasının yüzde 25’ini dış ticaretten sağlayan ülke. Son iki yılda, üç yılda Amerikan doları Avro karşısında yüzde 30-35 değer kazandı. Bu şu demek değil midir? Amerikan ürünleri aynı marka ürün, Avrupa’da üretilen, Almanya’da veya Türkiye’de üretilen üründen yüzde 30-35 daha pahalı bir hale gelmedi mi? Siz bütün dünyadaki devlere diyorsunuz ki, ABD’de üretmek zorundasınız. Yeniden büyük Amerikan üretim sistemi dediğiniz anda kendinizi dünyadan soyutlamış olursunuz. Milli gelirinizdeki yüzde 25'lik bölüm tehlikeye girer. İhracatın aşırı değerli dolar yüzünden etkilenmesi demek üretimin, ihracatın, yatırımın, büyümenin, istihdamın düşmesi demektir. Onun için bu sürdürülebilir değildir.”

Trump'ın önümüzdeki dönemle ilgili korumacı, içeride üretim, büyük Amerika ile ilgili söylemlerinin daha uzlaşmacı, daha kucaklayıcı tek başına Amerikan ekonomisini değil global ekonomiyi de öne alan bir sürece gitmek zorunda olduğunu ifade eden Zeybekci, “Önümüzdeki süreçte doların Avro karşısında zayıflamaya başlayacağı bir döneme gireceğiz diye tahmin ediyorum” dedi.

‘FAİZ ARTIRIMINI BEN PEK GEREKLİ GÖRMÜYORUM’

Merkez Bankası’nın son dönemdeki yaklaşımlarını son derece isabetli bulduğunu söyleyen Zeybekci, “Merkez Bankamızın bağımsız bir kuruluş olarak çok güçlü enstrümanları vardır. Gerekli olan adımları atmakta çekinmeyecektir. Bunları da çok akıllı şekilde yapıyor. Önümüzdeki süreçle ilgili de olabilecek potansiyel gelişmeleri yakından izliyor ve bununla ilgili hazırlıklarının son derece isabetli olduğunu görüyorum. Önümüzdeki süreçte faiz artırımını ben pek gerekli görmüyorum. Kur baskısının yavaş yavaş düşmeye başlayacağını göreceğiz” diye konuştu.

‘TALEBİ DARALTMAK DEĞİL ARZI ARTIRMAK LAZIM’

Enflasyonun sebebinin arzdan daha fazla talep olduğunu ve bu durumda talep edenlerin çok daha fazla para ödemeye hazır olduğunu ifade eden Zeybekci, “Bunun için de alınması gereken en klasik tedbir de talebi daraltmak. Bunun için de faizi yükseltmek. Piyasalardaki talebe giden parayı alıp, bunu para piyasalarında soğutmak. Bu bir yöntemdir. Bugüne kadar Türkiye en kolay yöntem olan bunu uygulamayı seçti. Halbuki tam tersidir. Oradaki asıl problem talebin çokluğu değil. Eğer büyüme, istihdam, kalkınma, diyorsanız, talep yukarıda olmak zorunda. Olmalı ki yukarı çeksin her şeyi, burada arzı artırmak lazım. Arzı ve üretimi artırmak için de Türkiye’de olması gereken şey yatırım ortamını iyileştirmektir” açıklamasında bulundu.

“Enflasyonla ilgili çok kısa bile olsa yüksek bir döneme girip çıkacağız ama ondan sonra enflasyona karşı kararlı duracağız” diyen Zeybekci, “2017 yılında ortalamada yüzde 10 civarında ihracattaki büyüme her şeye iyi gelecektir” şeklinde konuştu. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

CHP ‘evet’ diyeceğini açıklayan il müdürlerini şikayet etti

SONRAKİ HABER

Emekli Sen: Emekliye verilen promosyon değil, rehin almadır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa