03 Şubat 2017 06:54

Ukrayna vuruyor, AGİT seyrediyor  

Ateşkes ihlalini denetlemekle görevi olan AGİT yetkililerinin, Ukrayna Ordusu Donetsk’e saldırırken seyrettiği görüntüler ortaya çıktı.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk 

Ukrayna Ordusu, bağımsızlığını ilan etmiş olan Donetsk Halk Cumhuriyetini (DNR) 2015 başından beri görülmemiş şiddette vurmaya devam ederken, bölgede görev yapan AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) mensuplarının görüntüleri yerel basın kanalları tarafından yayınlandı. 

Paylaşılan video ve fotoğraflarda; Donbass’ın Ukrayna’nın kontrol ettiği kısmı ile DNR arasındaki sınır hattına kuzeybatı yönünde en yakın şehirlerden Avdeyevka’da, Kiev’e bağlı birlikler temel tanklarını mevzilere yerleştirirken ve bunlardan Donetsk’in en yakın konut bölgelerini vururken, AGİT gözlemcilerinin araçlarıyla hemen yanlarında durarak müdahalede bulunmadıkları görülüyor. Görüntülerin ise olay yerinde görev yapmakta olan bir Ukrayna askeri tarafından 1 Şubat tarihi itibariyle kaydedilip basına sızdırıldığı belirtiliyor. 
Halbuki II. Minsk Anlaşması’nın ağır silahların kullanımına dair ilgili maddesinde, bu silahların kullanılması kesin bir biçimde yasaklanıyor, AGİT ise temel olarak bu durumu denetlemek, kontrol etmekle yetkili kılınıyordu. 

BASURİN: AGİT BOMBALAMAYA İZİN VERİYOR

Konuyla ilgili dün bir açıklama yapan DNR Ordusu Başkomutan Yardımcısı Eduard Basurin, “Dün (Çarşamba) Avdeyevka sakinleri; öğleden sonra çekilen ve AGİT Misyonu görevlilerini, Malodojnaya Sokağı’ndaki 20 numaralı konut binasının yanında konuşlu AFU tanklarının yanındaki Ukraynalı askerlerle son derece samimi bir diyalog içinde gösteren fotoğraf ve videoları paylaşıp yaydılar. Bir yandan Ukrayna’daki AGİT Özel İzleme Misyonu’nun Başkan Yardımcısı Aleksandr Hug tarafların ateşkese uymalarını sağlamaya çalışırken bir yandan da ona bağlı organizasyon çalışanları AFU tarafından kontrol edilen mahalde Nazilerin, Avdeyevka’dan; Donetsk, Makyeevka ve Yasinovataya şehirlerindeki sivil konutları top ve tank ateşine tutmalarına müsamaha gösteriyor” dedi. 

Basurin açıklamasının devamında; AGİT temsilcilerinin, bölgedeki Ukrayna hükümetine bağlı kuvvetlere istihbarat sağladığı izlenimi yarattığını söyledi.  Basurin, AGİT’in sahadaki çalışanlarını, Ukrayna birliklerinin sivillere karşı giriştiği savaş suçlarını gizlemekle suçladı.
 

ÖNCEKİ HABER

‘Libya-İtalya sığınmacı rotasının durdurmanın zamanı geldi’

SONRAKİ HABER

HDP önce 'Neden Hayır'ı anlatacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa