03 Şubat 2017 16:10

Cunda kurtlar sofrasında!

Cunda Adası'nın önceki ve şu anki haritaları yan yana konulduğunda 'rant'ın açık bir biçimde görüldüğü ifade ediliyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR

"Tabiat Parkı gerçekten cennetten bir köşe niteliğinde,  ancak bu dünyada cennetten bir yer almak isteyen o kadar çok nüfuzlu kişi var ki..." Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planını hazırlayan Prof Kerim Alpınar’ın sözleri, Ayvalık ve Cunda adasının son dönemde yaşadıklarını çok iyi özetliyor. Cunda Adasının koruma statüleri bakımından önceki ve şu anki haritaların yan yana konulması bile bu “cennet köşesi”ne yönelik rant niyetlerini açık biçimde gözler önüne seriyor.

RANTA ‘BİLİMSEL KILIF’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Doğal SİT alanlarını yeniden değerlendirten kararından en çok etkilenen yerlerden birisi Cunda adası. Ayvalıktaki doğal Sit alanlarının belirlenmesi ile ilgili bürokratların yaptığı “bilimsel” çalışmayı Ayvalık Tabiat Platformu, “önceden alınan kararın bilimsel kılıfı” olarak nitelendiriyor. Platform, bu çalışmayı yapanların Ayvalık’a gelmeden, daha alanı görmeden “burada korunacak bir şey yok” dediğinde ısrarlı. Platform, ülke genelindeki tüm Doğal SİT alanlarının yeniden değerlendirilmesi kararını elde kalmış ne kadar özel ve değerli alan varsa koruma kalkanlarının yok edilerek yapılaşmaya açma hazırlığı olarak yorumluyor. Platform Datça, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Ayvalık, Çeşme gibi ülkenin turizm cenneti köşelerinin  talana ve ranta açılmak istendiğini dile getirdi.

AÇ KURTLAR GİBİ BEKLİYORLAR

Cunda Adasındaki son koruma ve SİT alanı değerlendirmesinin ardından Platform yaptığı açıklamada Tabiat Parkı, adaları, koruma altındaki kıyıları ve kenti çevreleyen yeşil bantı ile önemli Doğal SİT Alanlarını içinde barındıran Ayvalık’ta çok sayıda sektörün gözü olduğunu dile getirdi. “Otelciler, büyük müteahhit firmalar, kooperatifler aç kurtlar gibi bu alanlardaki koruma kalkanının kaldırılmasını bekliyor” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Kısaca sermaye neyi talep ettiyse oralardaki koruma kalkanı kaldırılarak her yer imara açılmak isteniyor. Yan yana adalardan bazıları korunurken bazı adaların SİT dereceleri düşürülmüş. Örneğin Yellice, Pınar, Hasır, Tavuk,  Güvercin, Çiçek  ve Çıplak Ada için koruma derecesi  1’den 2’ye düşürülmüş durumda”.

CUNDA’DA CUNDALI KALMADI!

Cunda Adasının önemli bölümü yapılaşmaya açılmak istendiğini kaydeden Platform, “Cunda’da neredeyse Cundalılara ait arazi kalmadı. Ne hikmetse daha çok Cunda’da el değiştiren  Pateriça ve çevresi  imara açılmak isteniyor” dedi. Platform, doğayı sadece rant olarak gören AKP zihniyetine karşı Ayvalık’ın korunması için tüm çevre örgütlerinin birlikte mücadele etmesi çağrısı yaptı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

ABD'den İran'a ekonomik yaptırım

SONRAKİ HABER

CHP: Hayır diyenler teröristse referanduma ne gerek vardı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa