10 Şubat 2017 08:26

Titanic neden battı?

Bu ileri teknolojiye rağmen nasıl oldu da bu dev gemi batabildi?

Paylaş

Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nden
Genç Denizciler

Hepimiz ünlü Titanic gemisini, onun filmini, Leonarda di Caprio’yu, romantik sahnelerini ve hatta müziğini çok iyi biliriz. Ama kaçımız gerçekten Titanic’in neden battığını merak ettik? Kaçımız onu üreten mühendislerin neden Titanic hakkında “Bu gemi her koşula dayanıklı olarak tasarlandı, onu Tanrı bile batıramaz!” dediğini düşündük. İşte bizim de yazımızın başladığı nokta tam olarak burası.
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki, Titanic kendi zamanının en ileri tekniği olan “Su Geçirmez Bölmeler (Bulkhead)” teknolojisinin kullanıldığı ilk gemi olma özelliğini taşıyor. Peki ne demek bu “Su Geçirmez Bölmeler?” Hemen açıklayalım. Geminin güvertesinin altına gemi daha üretim aşamasındayken, başından kıçına kadar parça parça su geçirmez bölmeler konulur. Olası bir kazada geminin herhangi bir bölgesinde yarık açılırsa ve gemi su almaya başlarsa, bu bölgedeki su geçirmez bölmeler kapatılır ve su sadece yarığın olduğu bölgede tutulur. Bu sayede suyu bir veya birkaç bölmede hapsederek geminin diğer bölümlerine su geçişi durdurularak geminin batması önlenir. “Su geçirmez bölme (Bulkhead)” kısaca budur. İşte bu yüzden Titanic’i üreten mühendisler Titanic için “Ne olursa olsun bu gemi batırılamaz” demişlerdir. Fakat bu ileri teknolojiye rağmen nasıl oldu da bu dev gemi batabildi? Bunu birazdan daha iyi anlayacağız...
Şimdi hepimizin bildiği senaryoya gelelim. Titanic, Atlantik okyanusunda son hızda seyahatine devam ederken birden sisin içinde buz dağı görülür. Son çare olarak çarpışmadan kurtulmak için geminin dümeni tam tur iskele (sol) tarafına çevrilir. Ama gene de bu hamle Titanic’in buz dağına çarpmasına engel olamaz. Geminin baş kısmının sancak (sağ) tarafı su almaya başlar. Buraya kadar hepimiz neler olduğunu biliyoruz. Ancak asıl olay buradan sonra başlıyor. Çarpışmadan sonra kaptanın emriyle hemen geminin ön tarafındaki su geçirmez bölmeler kapatılır. İşte felaketin asıl başlangıç noktasını da bu karar oluşturur. Geminin kaptanı bölmeleri kapattırdıktan sonra kendinden ve Titanic’in batmayacağından o kadar emin olmuştur ki gemi su almasına rağmen ilk anda alarm bile vermeyip çok sakin karşılamıştır. Lakin bu boş güven birçok can kaybına ve gelmiş geçmiş en büyük deniz faciasına yol açacaktır.
Şöyle ki gemi yönetimi “Su geçirmez bölmeleri” kapattıkları için yaklaşık olarak 1 saat ciddi hiçbir sorun yokmuş gibi davranmıştır. Ama bu 1 saatlik süre içersinde yavaş yavaş geminin ön tarafında biriken su eşit bir şekilde gemiye dağılamadığı için geminin ön tarafı ağır basmaya ve geminin kıç tarafı havaya kalkmaya başlamıştır. Ta ki bu zamandan sonra acil durum alarmı verilip ilk can kurtarma flikaları başta kadınlar ve çocuklarla dolu olmak üzere suya indirilmeye başlanıyor, lakin belli bir süre sonra geminin ön tarafının su geçirmez bölmeleri tamamen suyla dolunca geminin kıçı havaya kalkıyor. Bu yük farkına dayanamayan gemi ortadan ikiye kırılıyor. Kırılma sonucu gemiden kopan parçaların insanların üstüne düşmesi veya direk geminin insanların üstüne düşmesi sonucu bir çok kişi can veriyor. Kırılmadan da kurtulup hayatta kalmayı başaran yolcularda -2 derecelik Atlantik Okyanusu’nun sularında 10 dakikadan kısa bir sürede hipotermiden ölüyor. Yani birçoklarının sandığı gibi boğularak yada balıklara yem olarak değil, çok kısa bir sürede vücut sıcaklığının aşırı düşmesi sonucu can veriyorlar.
Son olarak Titanic toplam 2 saat 10 dakika içersinde ama özellikle gemi kırıldıktan dakikalar sonra batıyor. Kazadan hemen sonra yapılan araştırmalara göre, eğer “Su geçirmez bölmeleri” açmayıp içeri giren su gemiye eşit bir şekilde dağıtılsaymış gemi yaklaşık olarak 10 saat gibi bir sürede batacakmış. Bu durumda Titanic’e yardıma koşan ilk geminin  kazadan 4 saat gibi bir süre sonra geldiğini düşündüğümüzde diyebiliriz ki Titanic’te en çok güvendiği teknolojisinin yanlış kullanımı sonucu o kadar can kaybı yaşanmıştır. Başka bir deyişle “Bu gemiyi Tanrı bile batıramaz” demelerinin sebebi olan su geçirmez bölme teknolojisinin yanlış kullanılması, tam olarak geminin çok hızlı bir şekilde batıp 1500 kişinin ölümüne yol açan bir faciaya dönmesinin en önemli nedeni. Ne büyük ironi değil mi?

ÖNCEKİ HABER

Ne oynadılar? Niye oynadılar?

SONRAKİ HABER

Şah mat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa