10 Şubat 2017 08:32

Hayır'ı sokak sokak örgütleyeceğiz

Nisan ayında halkın seçimine sunulacak olan yeni anayasa ile ne hedefleniyor? Gençliğe ne vaat ediyor? Gençlik nasıl bir Türkiye’de yaşamak istiyor?

Paylaş

Zana DEMİR
Aydın YİĞİT
Adana

Türkiye, son haftalarda başkanlık tartışmalarına büründü. Geçtiğimiz hafta sonu referandum için yeter sayıyla yeni anayasa değişikliği meclisten geçti. Nisan ayında halkın seçimine sunulacak olan yeni anayasa ile ne hedefleniyor? Gençliğe ne vaat ediyor? Gençlik nasıl bir Türkiye’de yaşamak istiyor? Tüm bu soruları Adana CHP Gençlik Kolları Başkanı Alaattin Solmaz ile konuştuk.

Öncelikle, Türkiye nereye gidiyor? Bu konuda CHP gençliği ne düşünüyor? Gibi bir soruyla başlayalım…

Mevcut hükümetin bize dayattıklarından ötürü gelecekle ilgili plan kuramıyoruz, geleceğimizden kaygılıyız. Sürekli değişen eğitim sistemini buna örnek gösterebiliriz. 4+4+4, üniversiteye giriş sınavında yapılan değişiklikler vb. uygulamalar ile bilinçli ve sorgulayan bireyler yetişmiyor. Bu açıdan eğitim sistemi ile başlamak istedim. Zira şu sıralar yeni anayasa değişikliği ile başkanlık sistemi ve yeni bir rejim inşası ile karşı karşıyayız.

Başkanlık sistemi ve yeni bir rejim inşası ile nelerin hedeflendiğini düşünüyorsunuz?

Bu değişiklik en baştan beri onlar tarafından hedefleniyordu. Erdoğan, ülkeyi padişahlık sistemiyle yönetmek istiyor. Bizler vatanını seven, laik gençler olarak parti sistemini de bir kenara bırakıp sadece ülkenin çıkarını düşünen; terör batağına saplanmasını istemeyen gençler olarak bu rejimin hayata geçmesini engelleyeceğiz. Gerekirse gece gündüz bunun için var gücümüzle çalışacağız. Ayrıca AKP milletvekilleri de dâhil kimsenin başkanlık sistemiyle ilgili bir bilgisi olduğunu düşünmüyorum. Çünkü başbakan bile başkanlık sistemini anlatırken 2 cümleden fazlasını kuramıyor. Tek düşünceleri bütün yetkileri tek adama vermek. En çok tartışılan konu partili cumhurbaşkanlığı maddesi. Bunun açıklaması yok ve her şeyi anlatan da bu maddedir. Bu değişiklikle birlikte durum şöyle olacak: AKP il başkanını belirleyen kişi aynı zamanda kaymakamını da valisini de belirleyecek. Yargıyı da sayıştayı da belirleyen kişi olacak. Ancak Türkiye böyle yönetilmemeli, cumhurbaşkanına bu kadar geniş yetki tanınmamalı, denetlenebilmeli, hesap vermeli. Biz tüm bunları vatandaşlarımıza anlatacağız.

‘‘AKP KAOSTAN BESLENİYOR’’

AKP ve Erdoğan başkanlık sistemi ile ülkenin terörden kurtulabileceğini söylüyor. Bu propagandayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Gençlikte nasıl karşılanıyor?

15 yıldır yönetimde AKP var. Türkiye hiçbir dönem bu kadar savaş bataklığına sürüklenmemişti ve şehit sayıları bu kadar artmamıştı. Halk arasında ayrışma en çok bu dönemde oldu. İç politikada durum böyleyken dışarıda da birçok ülkeyle sorunlu hale geldik. AKP’de zaten kaostan beslenen bir parti. Her gün patlayan bombalarla ülkede kimsenin can güvenliğinin olmadığı bir duruma geldik.

Aynı zamanda sınır komşumuz Suriye’de bir savaş sürüyor ve Türkiye Fırat Kalkanı adlı operasyon yapacak kadar bu konuya müdahil oldu. CHP gençlik kolları Suriye politikası ve sınır ötesi operasyon hakkında ne düşünüyor?

Yıllardır süren bir iç savaş var Suriye’de. Türkiye’nin Suriye meselesiyle bu kadar ilgilenmesinden rahatsız olan biriyim. CHP gençlik kolları olarak Suriye’de acilen barışın sağlanmasını istiyoruz. Orada kiminle mücadele ettiğimiz bile belli değil. Operasyon derhal sona ermeli, askerler sınır içerisine çekilmeli. Başta Suriye olmak üzere tüm bölgede barış hâkim olmalı.

Başkanlık konusuna dönecek olursak nasıl bir çalışma öreceksiniz? Hayır diyen diğer kesimlerle yanyana gelecek misiniz?

Dava CHP’nin davası değil, memleket davası, cumhuriyet davası haline geldi. Sadece CHP olarak değil, halk ve kitleler olarak hareket etmemiz lazım. Bugün birçok kesim hayır diyeceğini açıklıyor, bence bu durum abes değil hatta her geçen gün hayır diyeceklerin sayısının artacağını düşünüyorum. Eski gençlik kolları başkanlarımız da dâhil olmak üzere kendi içimizde bir araya geleceğiz. Bütün STK’lar, demokratik kitle örgütleri ile yanyana geleceğiz, beraber çalışma sürdüreceğiz. Her insana tek tek anlatacağız, başkanlık sisteminin özgürlüklerimizi ne denli kısıtlayacağını, parlementer sistemin ne derece doğru olduğunu anlatacağız.


"GENÇLİĞİN FİKRİ SORULMADI”

Peki, rejim değişikliği, başkanlık sistemi ile birlikte gençliği bugünden farklı neler bekliyor? Üniversiteli, liseli, işçi gençliğin sorunlarına dair yeni anayasada neler var, gençliğin talepleri neler?

Gençlik özgürlük istiyor. Üniversitelerde seçeceğimiz bölümü, çalışacağımız işi kendimiz seçmek istiyoruz. Gençliğin istediği sistem değil, AKP ve Erdoğan’ın istediği sistem getiriliyor. Yeni anayasa değişikliğinde de gençlikle alakalı olarak sadece milletvekili seçilebilme yaşının 18’e düşürülmesi geçiyor. Gençliğin fikri alınmış değil. Örneğin, Adana işsizlik oranının yüksek olduğu bir il ve binlerce işsiz genç yaşıyor. Üniversite mezunları kendi bölümleriyle alakalı iş bulamıyor. Bu sistemde durum böyleyken başkanlık sistemi ile değişeceğini düşünmüyorum. Öncelikle politikacılar halka karşı samimi olmalı. Sonuçta halkın ve gençliğin nasıl bir yaşam istediği ortada. Halk ve gençlik, toplumda özgürce yaşabilmek, emeğinin karşılığını alabilmek ve barış istiyor. Ancak AKP 15 yıldır kindar gençlik nesli yetiştirmek için uğraşıyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Anayasa değişiklik teklifini onayladı

SONRAKİ HABER

İktisat kongresine sayılı günler kala

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa