10 Şubat 2017 10:09

Sol Parti Eş Başkanı: Türkiye'deki baskılar kabul edilemez

HDP milletvekilleri ile dayanışma amaçlı İstanbul'a gelen Almanya Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger, baskı uygulamalarına dikkat çekti.

Paylaş

Tutuklu milletvekilleri ile dayanışmak için İstanbul'a gelen Almanya Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger ve beraberindeki heyet ile HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu ve Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca HDP İstanbul İl Örgütü'nde basın açıklaması düzenledi. Riexinger, Demirtaş ile cezaevinde görüşmek için yaptıkları görüş başvurusuna ilk defa resmi bir cevap ile “red” yanıtı aldıklarını belirterek, Türkiye’de ki baskı uygulamalarının kabul edilir olmadığını vurguladı.

Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın Alman vekillere gönderdiği mesajı okuyan Kerestecioğlu'nun ardından konuşan Almanya Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etmek için resmi görüş başvurusunda bulundukların ancak Adalet Bakanlığı'ndan resmi bir cevap ile "red" yanıtı aldıklarını söyledi. Merkel’in Türkiye’ye gelişinin Almanya’da da tepki ile karşılandığını ifade eden Riexinger, "Merkel'in ziyareti Almanya'da Erdoğan'a sessiz destek olarak algılandı. Fakat Merkel'in HDP'li vekillerle de görüşmesi olumlu bir gelişmeydi. Bir NATO ülkesinde demokrasinin ayaklar altına alındığı baskı uygulamaları kabul edilemez" dedi.

‘TUTUKLAMALARIN DEMOKRASİ İLE ALAKASI YOK’

Riexinger, tutuklu HDP’li milletvekillerinin avukatları ile görüştükleri sırada yeni gözaltı haberlerini duyduklarını aktararak, “Burada bu tutuklamaların ardındaki hedef belli. Referanduma giderken muhalefeti topal bırakmak. Bunun demokrasi ile bir alakası yok. Konuşmaları dayanak gösterilerek PKK veya örgüt üyesi olarak gösteriliyorlar. Yapılmak istenen bir sultanlık oluşturmak” diye konuştu. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilere de dikkat çeken Riexinger, “ Almanya’nın Erdoğan ile yaptığı iş birliğinin arkasında tek bir neden yatıyor. Bu da mülteciler. Erdoğan bunu tehdit olarak kullanıyor ve bu tehdit karşılığını buluyor” dedi. Riexinger , Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G20 zirvesine katılmaması için bir çalışma içerisinde olacaklarını ifade ettti.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında Diyarbakır’da gerçekleştirilen toplantıda Demirtaş ile tanışma fırsatı bulduğunu söyleyen Riexinger, "Türk ordudunun burada ki yıkımlarına bizzat şahit oldum. Şunu belirtmek isterim ki, Demirtaş, Yüksekdağ ve diğer milletvekillerinin tutukluluğu kabul edilir değil. Hiçbir şekilde milletvekillerini ziyaret edemiyoruz. Bunu kabul etmeyeceğimizi söylemek isteriz. Tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması için Avrupa’da da kamuoyu oluşturmayı bir görev olarak görüyoruz” ifadesinde bulundu. Riexinger, referanduma dair ise “Referandumda ne sonuç çıkacağını şüphesiz Türkiye halkı karar verecektir. Ama demokrasi adına 'hayır'ın çıkmasını istiyorum. Referandum seçimlerinde Türkiye’ye heyet göndermeyi düşünüyoruz” dedi.

REFERANDUMDA 30 KİŞİLİK GÖZLEMCİ HEYET GÖNDERİLECEK

Sol Parti Avrupa Parlamento Milletvekili Andrej Hunko ise, “2010 yılından bu yana bol bol Türkiye’yi ziyaret ettim. Cezaevlerini ziyaret ettim bu süreç içerisinde. Daha önceki ziyarette tutuklu milletvekillerini de ziyaret ettim. Ancak bu defa yaptığımız ziyaret bakanlıkça reddedildi. Bu durum Türkiye’de yaşadığımız yeni bir şey” dedi. Hunko, Avrupa milletvekilleri tarafından baskı altındaki milletvekilleri ile başlatılan kardeş vekillik kampanyasının önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Referanduma dair konuşan Hunko, “Bu tür önemli Anayasa değişikliklerinin yapılacağı dönemlerde sakin bir ortama ihtiyaç var. Ancak ne yazık ki Türkiye’de bu ortam yok. Avrupa Konseyi olarak referandum için toplandı. 30 kişilik bir komisyon oluşturuldu referandumu takip etmek için. Diğer kurumlarında gözlemci çıkarması gerekiyor. Uluslararası heyetler gelip burada Türkiye halkının nasıl oy kullanacağının belirlemesi yönünde demiyorum. Burada var olan koşullar belli. Bunun için burada olmaları gerekiyor” diye konuştu.

'PARLAMENTO DEVRE DIŞI BIRAKILMAK İSTENİYOR'

Avrupa Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Martina Michels de muhalefetin sindirilmek istendiğini ifade etti. Michels, “Resmi olarak bir Avrupa Parlamentosu milletvekili olarak ziyaret  gerçekleştiremedim. Burada hükümetin yapmak istediği şey, muhalefetin sindirilmesi, susturulmasıdır. İfade özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlüklerde baskı altındadır. Burada mesele büyük. Temel insan haklarının ayaklar altında olduğu bir durum ile karşı karşıyayız. Burada asıl olan şey devlet başkanlarının kendi aralarında imzaladıkları şey. AP olarak imzalanan bir durum yok. Vize serbestisini reddetmiş bulunuyoruz. Umuyorum bu şekilde devam eder. AP’yi devre dışına bırakmak için başta Merkel ve diğer devlet başkanları ayrıca görüşmeler yapıyor” şeklinde konuştu.

Son olarak toplantıda konuşan Kerestecioğlu, “Tüm dünyada ifade ve düşünce özgürlüğünün serbest olmasını, sağın yükselmesi karşısında solun birlikte hareket etmesini olumlu görüyoruz. Hayırların tüm dünyada kartopu etkisi yaratmasını  umuyoruz” dedi. Yapılan açıklamalar ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Riexinger, “Almanya’da da çalışmalarımıza devam edeceğiz. Diğer kurum, sendika ve oluşumları Türkiye’ye gelmesini davet ediyoruz. Burada üstlendiğimiz rol basit bir rol değil” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş, patronun üyesini dövmesini protesto ediyor

SONRAKİ HABER

Ne çektiler? Niye çektiler? (2)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa