‘Cübbeler çiğnenmekle değerini yitirmez!’

Mülkiye öğrencileri hocalara yönelik polis saldırısını dersleri boykot ederek protesto etti. Öğrenciler ihraç edilen hocaların dersine girdi.

13 Şubat 2017 10:33
Paylaş

Ankara Üniversitesi’nde son kararnamede 72 akademisyenin ihraç edilmesinin ardından okula giren polis hocalara köpeklerle saldırmış, cübbeleri çiğnemişti. Mülkiye’nin buna cevabı ise dayanışma oldu. Dersleri boykot eden öğrenciler ve görevine devam eden akademisyenler, ihraç edilen hocalarının düzenlediği açık derse katıldı. Prof. Dr .Emine Gül Kapçı, “Cübbeler çiğnenmekle değerini yitirmez” dedi. 

Son Kanun Hükmünde Kararname ile 72 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi’nde tepkiler sürüyor. İhraç edilen akademisyenlerin “Hayır gitmiyoruz” kararından sonra Cuma günü okula saldıran polis, köpeklerle, gaz bombalarıyla girdiği Cebeci kampüsünde hocaları ve öğrencileri darp etmişti. Akademisyen cübbelerinin çiğnendiği saldırıya Mülkiye’nin cevabı dayanışma ve mücadele oldu. Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi akademiye yönelik saldırılara karşı bir açılış dersi düzenledi. SBF konferans salonunda düzenlenen derse katılım yoğun oldu. Öğrenciler dersleri boykot ederek ihraç edilen hocalarının verdiği açılış dersine katıldılar. Derste sık sık “Hayır gitmiyoruz”, “Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet” sloganları atıldı. Açılış dersinde konuşan Prof. Dr.Yalçın Karatepe bugün yaşananların gerekçesinin aslında Mülkiyenin kuruluş gerekçesinde yattığını söyledi. Kurulduğu günden bu yana iktidar mücadelesinin Mülkiye üzerinden yapıldığını belirten Karatepe, son dönemde yaşanan ihraçların kararlarının altındaki Mülkiyelilerin imzalarına dikkat çekti. 

‘YA DEMOKRASİ YA DİKTATÖRLÜK’

16 Nisan’da gerçekleştirilecek referandumun önemine vurgu yapan Karatepe, “Bize sunulan iki yönetim sistemi arası tercih değil, demokrasi ve tek adam yönetimi arasında bir tercih yapılmasıdır"dedi. Demokrasinin tüm yapı ve kurumlarının ortadan kaldırılmak istendiğini söyleyen Karatepe vatandaşın hukukunun aranmasının da artık mümkün olmayacağını söyledi. Karatepe sözlerini “Geçmişte büyük badireler atlattık. Bu saldırıları da atlatacağımızı düşünüyorum. Durmak yok mücadeleye devam” dedi.

‘SON İHRAÇLAR DAYANIŞMAYI ARTIRDI’

Eğitim Bilimleri Fakültesinden Prof Dr Emine Gül Kapçı ise AKP iktidarı döneminde eğitimde yaşanan dönüşümü anlattı. 2006 öncesinde MEB'in fakültelerinin görüşlerine başvururken 2006 sonrası eğitim bilimcilerin görüşlerini umursamaz olduğunu ve sormamaya başladığını söyledi. Yapmak istedikleri birçok çalışmaya izin verilmediğini kaydeden Kapçı, kaçak göçek veri toplamaya çalıştıklarını söyledi. Cizre’de yaşanan sokağa çıkma yasaklarının çocukları nasıl etkilediğine ilişkin bölgedeki çocuklarla araştırma yaptıklarını söyleyen Kapçı “Bugüne kadar çok yalnız kaldık ama bu son ihraçlar olumsuz durumu değiştirdi. Güçlüyüz ve dayanışma içerisindeyiz. Cübbeler çiğnenmekte değerini yitirmez. Karşıt buradayız. Kazanacağız” dedi. 

‘BİR KİŞİ DE KALSA DÖNMEYECEĞİZ’

İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen Prof. Dr. Nur Betül Çelik de Cebeci kampüsünde yaşanılan son süreci ilişkin şöyle konuştu: “Arkadaşlarımın gittiğini gördükçe cok üzülüyordum şimdi özgürleştim, rahatladım. Evet, gitmeyeceğiz. Sonuna kadar öğretmeye devam edeceğiz.” 

Bir kişi dahi dışarda kalması durumunda fakülteye dönmeyeceğini söyleyen Çelik, “Hepimizin döndüğü günü dört gözle bekliyorum. Kurumlar bu şekilde yüceltilirse bu kurumları korumanın imkanı kalmaz. Kurumu yücelterek bir yere varamayız. Akademik etiğe sahip çıkmalı, birbirimize ve bilgi üretmeye sahip çıkmalıyız” diye konuştu. 

Hukuk fakültesinden ihraç edilen Dr. Cenk Yiğiter de hukuk fakültesinin bugün rektör İbiş’e teslim olduğunu ancak gelecek için umutlu olduğunu söyledi. Yiğiter, “Hukuk fakültesinde onurlu duran hocalarımız var. Geleceğin Ankara hukukunu inşa eden öğrenciler var. Benim mensubiyetim o hukuk fakültesinedir” dedi. 

‘HOCALARIMIZA SAHİP ÇIKMAYACAKSA İSTİFA ETSİN’

Barış Mete Beştepe  öğrenciler adına açıklamayı okuyarak akademisyenlerin yanında olduklarını söyledi. Bu KHK’larla sadece üniversitelerinin değil, bütün Türkiye’nin tehdit altında olduğuna dikkat çeken Beştepe, “Hocalarımızın gidişine sessiz kalacağımızı sanıyorlar. Bilim mülkiye ve diğer üniversitelere saldırılar son bulmalı” dedi. Kutuplaşmanın, polis postalları ve coplarının üniversitelerden uzak durmasını isteyen Beştepe, Rektör Erkan İbiş ve benzer yöneticilerin de istifa etmesi gerektiğini söyledi. Beştepe, ihraç edilen hocalarına sahip çıkmayacaksa Mülkiye dekan vekilinin de istifa etmesini istedi. Öğrenciler yapılan açıklamanın ardından taleplerini iletmek üzere SBF ve İletim Fakültesi dekanlarına gittiler. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Malatya’da 10’un üzerinde KESK üyesi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

DTCF öğrencileri hocalarına sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa