Mezarlar bile JES şantiyesi yapılmış
Aydın'ın Germencik ilçesinde mezarlıklar bile jeotermal enerji santrali şantiyesine çevrilmiş.
Özer AKDEMİR
İzmir
Aydın il ve ilçelerinde jeotermal enerji santralleri kaynaklı sorunlara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Tarıma, sulara, canlı yaşamına olumsuz etkileri tartışılan jeotermal santrallerin Germencik'te mezarlıkları bile şantiyeye çevirdiği ortaya çıktı.
İNCİRİN ANA VATANINA JES KUŞATMASI
Aydın'da jeotermal enerji santralleri nedeniyle büyük sıkıntıları yaşayan yerlerden birisi de Germencik İlçesi. "İncirin anavatanı" denilen Germencik, JES şirketleri tarafından jeotermal enerjinin merkezi olarak da adlandırılıyor. 2007 yılında çıkarılan Jeotermal Yasası ile Aydın topraklarının %85'i jeotermal işletmelerin kullanımına açıldı. JES firmaları 2007 yılından beri bu yasaya dayanarak Aydın topraklarına büyük bir keyfiyet içerisinde hoyratça girmiş durumda. Jeotermal santral açma ve işletme ruhsatları verilirken özensiz davranılması, denetim ve kontrollerin yapılmaması, işletmeciler tarafından halka yönelik 'yasalar bizden yana' algısı yaratılması ile bu keyfiyet Aydın'da sınır tanımaz boyutlara ulaştı. JES'lerin zararlarının artık katlanılamaz hale gelmesi üzerine yöre halkı yaşam alanlarını korumak için çevre derneklerinde örgütlenmeye başladılar. Geçtiğimiz aylarda kurulan Germencik Çevre ve Doğa Derneği de bölgelerindeki JES'lerin tarım alanlarına, akar sulara ve canlı yaşamına yönelik zararları ile ilgili çalışmalar yaparken, bir yandan da bu JES'lere karşı mücadeleyi örgütlemeye çalışıyor.
MEZARLIKTA JES BORULARI
Dernek yönetim kurulundan Dr. Metin Aydın, derneğin faaliyetlerini anlatırken, JES'lerin Aydın'da birinci sınıf tarım arazilerinde, incir-zeytin-pamuk tarlalarında, arkeolojik sit alanlarında, yerleşim yerlerinin içinde, sağlık ocağı bahçesinde açıldığını ve faaliyette bulundukları dile getirdi. Jeotermallerin akışkanlarını derelere, çaylara, su kanallarına, şehir kanalizasyon sistemlerine saldığını, Menderes nehrini kirlettiklerine ve jeotermal borularını mahalle sokakları, evlerin üstünden geçirdiklerini pek çok noktada gördüklerini belirten Aydın'ı şaşkınlık içinde bırakan son olay ise Alangülü mahallesinde karşılaştıkları durum oldu. Önceki gün Germencik Alangüllü mahallesinde dernek olarak yaptıkları incelemede Güriş jeotermal şirketinin mahalleye ait mezarlık alanının 20 metre yakınına jeotermal kuyusu açtığını aktaran Aydın, bu kuyuya ait boruların da mezarlık sınırları içinden geçirildiğini söyledi. Aydın, "Boruları geçirme sırasında mezarlık tamamen bir şantiye halini almış. Ağır tonajlı araçlar mezarlık alanında geniş çukurlar ve izler oluşturmuş. Ne kadar mezar üstünden geçtiklerini ve zarar verdiklerini tespit etmek mümkün değil çünkü her taraf iş sahası haline gelmiş, mezarların çoğunda çatlaklar ve yıkımlar oluşmuş, ağaçlar ve direkler mezarların üstüne yıkılmış, jeotermal borular mezarların üstüne bırakılmış, mezarlık çepeçevre jeotermal borular ile çevrelenmiş durumda idi" dedi.
ÖLÜLERE BİLE ZULÜM
Jeotermal işletmesinin bu yaptığı uygulamayı "vahşet" olarak niteleyen Aydın, "yıllardır jeotermal işletmelerin kurulum ve faaliyetleri sırasında tarım alanlarına ve ürünlerine,canlı ve doğal yaşama, kültürel varlıklara yaptıkları zararları yaşayarak görüyoruz. Yine tüm bu işlemlere resmî seçilmiş ve atanmış makamların görev ve yetkileri dahilinde olmasına rağmen suskun kaldıklarını, izin verdiklerini biliyoruz. Ama hakkın rahmetine kavuşmuş atalarımıza yapılan zulme izin vermelerini, görmezden gelmelerini kabul etmek mümkün değildir. Mezarlıklara ve atalarımıza yapılan bu işlem sözün bittiği noktadır. Kuldan utanmaz, Allah'tan ve yasadan korkmaz bu işlemi dernek olarak nefretle kınıyoruz" dedi.
Germencik Çevre ve Doğa Derneği olarak Germencik Alangüllü mezarlığına yapılan işlemi kınadıklarını belirterek, Aydın'da yapılan jeotermal işletmeciliğine derhal son verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)