Dersim'de Munzur Özgür Aksın Meclisi kuruldu
Munzur’da HES’lere karşı dernek, siyasi parti ve kitle örgütleri ‘Munzur Özgür Aksın Meclisi’ni kurdu.
Dersim’de Munzur Nehrine yapılmak istenen HES’lere karşı kentteki dernek, siyasi parti ve kitle örgütleri ‘Munzur Özgür Aksın Meclisi’ni kurdu. Kurumlar, Dersim Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) toplantı salonunda açıklama yaptı.
Basın toplantısında, konuşan TSO Başkanı Yusuf Cengiz, Munzur Vadisi’nin baraj ve HES’lerle yok edilmek istendiğini söyledi. Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile HES II’nin yapımı için verilen Acele Kamulaştırma kararının ardından Dersim’deki kurum ve kuruluşların bir araya gelerek “Munzur Özgür Aksın Meclisi”ni kurduğunu belirten Cengiz, “Baraj ve HES Projelerinin bir an önce durdurulması konusunda siyasi nüans farkı gözetmeksizin bir arada durma, konuyu ülke ve dünya gündemine taşıma kararı aldık” dedi.
“Amacımız 1961 yılından bu yana ilimizde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmeye çalışılan Baraj ve HES’lere karşı ilimizde yaşam ve hayatı savunmak ve coğrafyamızı baraj bataklığından kurtarmaktır” diyen Cengiz, şöyle devam etti: Bakanlar Kurulu kararı ile 1971 yılında Milli Park olarak ilan edilen Munzur Vadisi’nde yapımı kararlaştırılan toplam 4 Baraj ve 5 HES projesi bulunduğunu belirtti. Bozkaya Barajı ve HES, Kaletepe Barajı ve HES, Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile Konaktepe HES II, Akyayık Barajı ve HES projelerine ilişkin hukuki süreci hatırlatan Cengiz, “Tüm anılan Danıştay kararlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danıştay kararlarını hiçe sayarak Munzur Vadisi Milli Parkı sınırlarında inşa edilmesi planlanan en büyük Baraj Projesi durumundaki Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile Konaktepe HES II Projesi’nin Nazım İmar Planı ile Uygulama İmar Planı’nı onaylamıştı. İmar Planları’na karşı açılan dava hali hazırda İdare Mahkemesi’nde devam etmekte olup dava kapsamında Keşif ve Bilirkişi incelemesi yapılması ara kararı alınmıştır. Hal böyleyken 13.01.2017 tarihli ve 29947 sayılı resmi Gazete’de yayımlanan 2016/9574 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Konaktepe Barajı ve HES I-II için Acele Kamulaştırma Kararı alınmıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci işletilmeden ve bu kapsamda Projenin çevresel etkileri analiz edilmeden Acele Kamulaştırma Kararı alınması hukuka çok açık şekilde aykırıdır” dedi.
DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE YER ALMALI
Munzur Vadisi Milli Parkı’nın, Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gerektiğini ifade eden Cengiz şunları kaydetti: “Nitekim, Munzur Üniversitesi Senatosu da Munzur Vadisi Milli Parkı’nın Dünya Kültür Mirası Listesi’ne önerilmesi / alınması için gerekli kriterleri taşıdığına dair bir rapor hazırlamıştır. Keza, Munzur Vadisi Milli Parkı 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tespit ve tescil edilmesi gereken bir alandır. Nitekim, Elazığ Müze Müdürlüğü uzmanlarının anılan doğrultuda hazırlanmış raporu bulunmaktadır.
Munzur Milli Parkı florasında hali hazırda 1.600 adet bitki türü saptanmış olup, bunlardan %18’i Munzur’a endemik türlerden oluşmaktadır.
Munzur Milli Parkı faunasında Munzur Alası dahil saptanmış çeşitli endemik canlı türleri bulunmaktadır. Belirtmek gerekir ki yakın zamana kadar neslinin tükendiği değerlendirilen Anadolu Parsı’nın Munzur Havzası’nda yaşadığına dair işaretler ve akademik tespitler bulunmaktadır.
Kısaca Munzur Vadisi Milli Parkı flora ve fauna açısından eşsiz türlere sahip bir alan olup tabiat özellikleri ve güzellikleri ile de önemli bir sahadır.
Munzur Vadisi, bilim, muhafaza ve doğal güzellik açısından istisnai evrensel değeri olan oluşumları barındırdığı gibi tükenme tehdidi altındaki hayvan ve bitki türlerini de barındırmaktadır.
Munzur ve Pülümür Vadileri Türkiye ve Dünya ölçeğinde ekosistemler içermekte olup başta tarım, hayvancılık ve doğa sporları olmak üzere önemli bir potansiyele sahiptir. Bu değerler de yaşadığımız Dünyanın zenginliğidir.
Munzur, Alevilik bakımından da bir inanç ve ibadet merkezidir. Yöre mitolojisinde önemli yer bulan Munzur’un Efsanevi bir yanı da bulunmaktadır. Ayrıca iki Vadide onlarca inanç yeri (Hızır Gölügöl,Nişange, Ulu Ağaç v.d. ) mevcut olup sürekli ziyaret edilmekte ve adaklar adanmaktadır.
Dünyada Baraj ve Hes projelerine karşı yenilenebilir enerji kaynakları varken ülkenin enerji ihtiyacın %1nisbetine dahi tekabül etmeyen bu barajların mahkeme kararlarına karşı ısrarla yapılmaya çalışılması hukuksuzluktur.
Dersimlilerin Türkiye de ve Dünyada örgütlü bulundukları her yerde doğanın tahribatına neden olacak her türlü uygulamaya karşı mücadele edeceklerini belirtmek isteriz.”
MUNZUR ÖZGÜR AKSIN MECLİSİ İÇERİSİNDE YER ALAN KURUMLAR
“Tunceli Barosu, Ticaret Ve Sanayi Odası, Milletvekilleri, Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Şoförler Cemiyeti, Tunceli Kültür Ve Dayanışma Vakfı, CHP, HDP,DBP, EMEP, ESP, İHD, Dersim Dernekleri Federasyonu, Dersim Alevi Dernekleri Federasyonu, Bedensel Engelliler Derneği, Katılan İl Genel Meclis Üyeleri (Merkez, Ovacık, Pülümür, Nazımiye, Hozat, Pertek, Mazgirt), Katılan İlçe Belediye Başkanları (Pülümür-Nazımiye-Ovacık-Mazgirt-Hozat-Çemişgezek), Alevi Dernekleri, Muhtarlar, Arıcılar Birliği, Mimar ve Mühendisler Odası Temsilciliği, Muhasebeciler Ve Mali Müşavirler Odası Temsilciliği, Dersim Ekoloji Meclisi, Kadın Dernekleri, Munzur Koruma Kurulu, Basın, İstanbul Dersim Araştırma Meclisi, KESK Dönem Sözcülüğü, YOL-İŞ 1-2, Munzur Çevre Derneği, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Dersim Kültürel Ve Doğal Miras Koruma Girişimi ve İlçelerde kurulan Baraj karşıtı platformlar, Tunceli eski milletvekilleri, mecliste çevreye duyarlı olan milletvekilleri, büyük şehirlerde ve ülke dışında oluşturulacak platformlar da daha sonra eklenecektir.” (Dersim/EVRENSEL)