'Patronlara para dağıtanlar işçiye 100 TL’yi yük görüyor'
Bir muhasebe bürosu çalışanı, referandum öncesi patronlara yapılan teşvikleri kaleme aldı.
Bir muhasebe bürosu çalışanı
Ankara
Referandum öncesi patronlara teşviklerin ardı arkası kesilmiyor. Daha önce İşsizlik Fonu’ndan her işçi başına 22 lira 22 kuruş ödeme yapılması kararlaştırılmıştı. Ardından AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş tarafından Meclise sunulan ve Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri süren teklifte ise sigortasız işçi çalıştırmaya teşvik getiriliyor. Sigortasız işçi çalıştıran patronlar bir yıl boyunca teşviklerden yararlanamıyordu. Sunulan teklifte bu süre bir aya düşürülmek isteniyor. Üstelik Türkiye’de kayıt dışı istihdam yüzde 33’lerde. Bu yasa teklif kayıt dışı istihdam artacak. 1 yıldan çekinmeyen patronlar, 1 aydan hiç çekinmez ve sigortasız işçi çalıştırır. İş kazalarında yine ortada kalan işçiler olur.
SİGORTA PRİMLERİ DE ERTELENDİ
18 Ocak 2017 günü Mecliste kabul edilen 6770 sayılı torba kanunla SGK prim ödemeleri de ertelendi. Hem de 10 ay sonrasına. Peki, bu ne demek?
İşçilerin maaşlarından işsizlik payı, gelir vergisi, damga vergisi kesilmeye devam ederken patronlar işçi maaşlarından yapılan bu kesintileri 10 ay sonra ödeyecekler. Üstelik gecikme faizi de ödemeyecekler. Kanunda aynen şu cümleler geçmektedir. “2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait sigorta prim tutarlarını, sırasıyla 2017 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayları içerisinde Kurumca belirlenecek tarihe kadar ödemeleri halinde bu aylara ilişkin primler süresinde ödenmiş sayılır.’’
Bu ödemelerin nasıl yapılacağı neye göre ödeneceği hayli karışık bir durum ama araştırmak isteyenler için internette mevcut.
GEÇMİŞ DÖNEM BORÇLARINA DA ERTELEME
Şirketler, 2016 yılının sonunda 6736 sayılı Kanun kapsamında hem geçmiş dönem borçlarını taksitlendirdiler, hem de matrah artırımı yaptılar. Yani bir işletme bir yıl boyunca elde ettiği kârın bir kısmını devlete öder ve bunu da Kurumlar Vergisi ya da Gelir Vergisi ile devlete bildirir. Bu bildirimlerde yapılan hatalar ve eksik beyanlar için devlet ceza kesebilir. Matrah artırımı yaptığında geriye dönük 5 yıl (Bu değişebilir) hatalar ya da eksikler görmezden gelinir. Bunun karşılığında devlete 18 ay (Bu da değişebilir) vergi ödersin. 2016 yılında yapılan bu artırım ve taksitlendirmeler de ertelendi. Yine referandum sonrasına 31 Mayıs’a kadar.
İşçinin asgari ücretine 100 lira zam yaparken bile yük olduğunu iddia edenler, patronların trilyonları söz konusu olunca gözlerini kapatıyorlar. Demek ki asgari ücret 2 bin lira olsa ülkemizin ekonomik dengeleri alt üst olmaz.
KOBİLERE KOSGEB’TEN FAİZSİZ KREDİ
10 Şubat 2017 günü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün KOSGEB binasında yaptığı açıklamaya göre Kobilere 50 bin TL tutarında faizsiz kredi verilecek. Üstelik geri ödemeler 12 ay sonra başlayacak ve taksitler 3 ayda bir olacak. Bugünkü hesaplamalara göre 100 bin liralık bir ev almak için kredi çekerseniz 10 yıl boyunca ayda 1100-1400 arası taksit ödüyorsunuz toplamda geri ödediğiniz tutarda 150 bin-170 bin arası değişiyor. Kısacası bir vatandaş ev almak istediğinde bugün KOBİ’lere destek diye dağıtılan paralar kadar faiz ödüyor.
Sadece bunlar da değil. Ankara Ticaret Odası bile aidat ödemelerini 31 Mayıs 2017 tarihine ertelemiş. Diğerlerinin yanında bu devede kulak kalıyor tabii.
PATRONUN CEBİNDEN PARA, SANDIKTAN ‘HAYIR’ ÇIKMASIN
Bütün bunlar, referanduma kadar patronların cebinden para çıkmasın, karşılığında sandıktan ‘evet’ çıksın hesabıdır. Daha şimdiden başkanlık sistemine geçmeden İşsizlik Fonu’nu patronlara yağmalatan, “istihdam seferberliği’” adı altında iş cinayetlerini, kaçak işçi çalıştırmayı teşvik eden, şimdi de işçinin maaşından kesilen vergiyi patrona peşkeş çeken bir hükümet var. Ola ki sandıktan ‘evet’ çıkarsa başkan, patronların başkanı olacaktır yapılanlar şimdiden bunun göstergesidir. Güçlü Türkiye için işçilerin oylarını isteyenler işçileri ve emekçileri zerre kadar düşünmüyor.