Muammer Karaca Tiyatrosu çürümeye terk edildi
5 yıl önce tespit yapılmaksızın “riskli yapı” ilan edilen 55 yıllık tarihe sahip Muammer Karaca Tiyatrosu çürümeye terk edildi.

Kurulduğu günden bu yana İstanbul’un ve Türkiye tiyatrosunun lider mekanlarından biri olan, yalnızca yapı olarak değil, aynı zamanda 55 yıl boyunca burada sahneye çıkan birbirinden önemli isimleri ağırlamasıyla bilinen Muammer Karaca Tiyatrosu çürümeye terk edildi. Gazete Müstehak’ın haberine göre, Muammer Karaca Tiyatrosu 5 yıl önce tespit yapılmaksızın “riskli yapı” ilan edilerek Dostlar Tiyatrosu’nun elinden alınmıştı. Her yıl en az bir kere “yıkılacak” haberlerinin çıktığı tiyatro salonu, deprem riski nedeniyle “tamamen boşaltılarak kapılarının mühürlendiği” söylenmişti.
MUAMMER KARACA TİYATROSU’NUN BAŞINDAN GEÇENLER
Muammer Karaca’nın yerleşik ve düzenli bir tiyatro kurma ihtiyacıyla temellerini atmaya giriştiği Muammer Karaca Tiyatrosu, 1955 yılının mart ayında açıldı. Cumhuriyet devrinde artık devletten ve belediyeden ümidini kesmiş tiyatrocuların özel teşebbüsüyle hayata geçirdikleri önemli salonlardan birisi oldu. Aynı zamanda İstanbul’un ilk döner sahnesini de içinde barındırmasıyla meşhurdur. Gülriz Sururi, Adile Naşit, Ziya Keskiner, Selim Naşit Özcan, Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Şükran Güngör, Kâmran Yüce, Lale Oraloğlu, Sadri Alışık, Cahit Irgat, Münir Özkul gibi birbirinden değerli isimlerin sahneye çıktığı, dönemin ve aslında günümüzün de en önemli sahnelerinden biri oldu Muammer Karaca Tiyatrosu. Genco Erkal’ın 1960 yılında profesyonel olarak ilk kez sahneye çıktığı salon, 1979 yılında yıkılma tehlikesiyle baş başa kaldı. Buranın yıkılmasına ve yerine Sular İdaresi Genel Müdürlüğü yapılmasına karar verildi. Ancak bu karar üzerine tiyatronun önünde toplanan içlerinde Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Toto Karaca, Gülriz Sururi, Engiz Cezzar, Savaş Dinçel, Ali Taygun’un da bulunduğu sanatçılar yıkıma karşı direndi. Direniş işe yaradı ve Karaca Tiyatrosu yıkılmaktan kurtuldu. Ancak bu da çok uzun sürmedi. Yaklaşık 10 sene kadar tiyatro olarak kullanılmaya devam edildi ve bu süre içinde bir yandan da Sular İdaresi’nin yemekhanesi olarak kullandı.
Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, sosyal medya hesabından tepki göstererek: “Muammer Karaca Tiyatrosunun son haline baktıkça ağlıyorum... Beter olun... Bin beter” dedi.
1990 yılına gelindiğindeyse Gülriz Sururi’nin çabalarıyla belediye tarafından onarıldı ve tekrar hayata döndürüldü. Birçok tiyatroya ve sanatçıya ev sahipliği yapmış olan Muammer Karaca Tiyatrosu, yine ödenek ve personel yetersizliği yüzünden verimli bir şekilde çalıştırılamadı ve giderek yıprandı.
DEPREM RİSKİ OLDUĞU SÖYLENDİ
1999 depreminde de hasar gördü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı’na, daha sonra 2005 yılında Beyoğlu Belediyesi’ne bağlandı. Ancak her iki belediye de gerekli ilgiyi göstermedi. Aylık 15 bin lira gideri olan tiyatro, verimli işletilemediğinden ve gerekli olan ödenek sağlanamadığından eski parlak günlerinden uzaklaştı. 2013’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) mayıs ayında yapılan oturumunda, Beyoğlu’ndaki Muammer Karaca Tiyatrosu’nun deprem riski nedeniyle yıkılması tartışıldı.
Çürümeye terk edilmeden önceki “Muammer Karaca Tiyatrosu”.
Muammer Karaca Tiyatrosu’nun 15 yıl süre ile Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na tahsis edilen kullanma hakkı, deprem riski taşıdığı gerekçesiyle kaldırıldı. Sosyal kültürel tesis alanında bulunan tiyatronun turizm alanına dönüştürülmesi için yapılan görüşmelerde konuşmaların ardından oylama yapıldı ve plan değişikliği oy çokluğuyla kabul edildi. İBB AKP Grup Başkan Vekili Ergün Turan, binanın eski ve depreme dayanaklı olmadığını belirterek yıkılması gerektiğini savundu. Kararın iki ay içinde kurul onayına sunulacağını kaydeden Turan, “Binanın güvenli olmadığına dair raporlar var. Mevcut bina yerine aynı ölçekte yeni bir bina yapılacak. Bina kapsamına turizm fonksiyonu da eklendi. Otel olabilir, kültür tesisi olabilir. Tiyatro yer alabilir ama olmayabilir de. Tiyatronun eklenip eklenmeyeceği sonraki karar. Ama Muammer Karaca ismi aynı yerde olmasa da yaşatılmak zorunda” diye konmuştu. Kararın siyasi olduğunu öne süren CHP’li meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 yıllığına Beyoğlu Belediyesi’ne devredilen Muammer Karaca Tiyatrosu’nun “deprem riski” gerekçesiyle yeniden İBB’ye devrilmesini, “1950 yılında açılan Muammer Karaca Tiyatrosu’nun bulunduğu binanın, kültür ve sanat alanından çıkarılması gayreti” olduğunu ifada etmişti. Ancak CHP’nin itirazına rağmen karar, AKP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla onaylandı. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et