Kıbrıs’ta masaya dönüş sinyali
Kıbrıslı Gazeteci Ulaş Barış, Kıbrıs'ta referandum sürecini Evrensel'e değerlendirdi. Barış, ‘Muhtemelen 2017 içerisinde bir referandum olacak” dedi.
Elif GÖRGÜ
İstanbul
Kıbrıs için çözüm görüşmelerinde tansiyon hiç düşmüyor. Toprak anlaşmazlıkları, Türkiye’nin ‘askerleri çekmem’ ısrarı, son olarak Kıbrıs’ta Enosis kutlaması yapma kararı ‘yine mi çözüm yok’ sorusunu gündeme getirdi.
Rum Lider Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz Perşembe günü görüşme masasını ‘kapıyı vurup çıkarak’ terk etmesi de ‘çözüm kapısı kapanıyor mu’ endişesi yarattı. Ancak Anastasiadis, önceki akşam bir halk toplantısında ‘Enosis kararı kötü bir fikirdi’ diyerek masaya dönüş sinyali verdi.
Enosis, 15-22 Ocak 1950 tarihinde yapılan “Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması” referandumunun adı ve Kıbrıs, tam da müzakereler sürürken Enosis’i okullarda kutlama kararı almıştı.
GAZETECİ BARIŞ: KRİZ BİTİYOR
Gelişmeleri gazetemize değerlendiren Kıbrıs Postası Yazarı, Gazeteci Ulaş Barış, “Aslında kriz dün (önceki) akşam Rum lider Nikos Anastasiadis’in Limasol’da halka açık bir toplantıda ‘Enosis kararı kötü bir fikirdi’ şeklinde alenen konuşması ile birlikte bitmeye yüz tuttu diyebiliriz” dedi. Kıbrıs gazetelerinde de dün “Başkan Anastasiadis durumu netleştirdi… Şimdi Top Akıncı’da” yorumları yapıldı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Anastasiadis’e “Son toplantıda söylediklerini kamuoyuna açıkla” dediğini ve masaya dönüş için bunu şart koştuğunu hatırlatan Barış, “Gerçekten de geçtiğimiz Perşembe ara bölgede yapılan ve her iki liderin de bir şekilde terk ettiği toplantıda Rum lider Enosis kararını kendisinin de beğenmediğini ve desteklemediğini Akıncı’ya söylemişti” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN MÜDAHALESİ KRİZİ BÜYÜTTÜ’
Barış’a göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ve çeşitli Türkiyeli yetkililerinin yaptığı açıklamalar krizin boyutlarının büyümesine yol açtı.
Çavuşoğlu, gelişmelere G20 toplantısı için gittiği Almanya’nın Münih kentinden müdahil olmuş, “Rum tarafı masadan kaçıyor. Müzakere istiyorlarsa o masaya döneceklerdir, istemiyorlarsa da kendileri bilir. Artık bir daha da böyle bir müzakere olmaz, gereğini yaparız” diyerek Kıbrıslılar adına ‘müzakeyi bitirme’ tehdidi savurmuştu.
Çavuşoğlu’nun müdahalesi Almanya ile sınırlı kalmadı. Dışişleri Bakanı, “görüş alışverişinde bulunmak üzere” bugün KKTC’ye geliyor. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Çavuşoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile temaslarda bulunacağı belirtildi.
PERŞEMBE GÜNÜ YENİ GÖRÜŞME VAR
“Aslında bu bir bakıma iyi oldu durumlar üzerinde uluslararası bir baskının oluşmasına yol açtı” diyen Gazeteci Ulaş Barış şu değerlendirmede bulundu: “Akıncı, Enosis’i anma kararı alındığı andan itibaren sert tepki gösterdi. (Geçtiğimiz) Pazartesi yapılacak olan müzakereciler toplantısına müzakerecisini göndermedi. Perşembe günkü toplantı için ‘sadece Enosis kararını görüşürüm’ diyerek bu tepkisini sürdürdü. Ve Rum liderin o toplantıda müzakere adabına tamamen ters bir şekilde kapıyı vurup toplantı odasından çıkması üzerine Akıncı da toplantıdan ayrıldı. Rum lider olaylı toplantı sonrasında kıvrak bir hareketle toplantıdan sigara içmek için 10 dakikalığına çıktığını açıklaması üzerine tartışmalar daha da alevlendi. Araya BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ‘mekik diplomasisi’ girdi ve bu belli ki epey yararlı olmuş. Bu arada Rum lider dün (önceki) akşamki açıklamasında Akıncı’nın yoğun tepkisini haksız olarak nitelemekte geri durmadı. Akıncı’yı ‘aşırı tepki verdin’ diye suçladı. Şimdi liderler perşembe günü öngörüldüğü üzere görüşmelere kaldığı yerden devam edecekler.”
‘BÜYÜK AKTÖRLER DEVREDE, REFERANDUM MUHTEMEL’
Öte yandan 13 Mart’ta Türkiye, Yunanistan gibi garantör ülkelerin katılacağı yeni bir ‘Uluslararası Konferans’ düzenlenmesi planlanıyor. Konferans, Bireşmiş Milletlerin ev sahipliğinde yine Cenevre’de gerçekleştirilecek. 13 Mart’ta kadar görüşmeyi sürdürecek olan Kıbrıslı liderlerin alacağı yol belirleyici olacak.
Kıbrıslı Gazeteci Ulaş Barış’ın bu kadar krize rağmen masanın dağılmamasını olumlu bulduğunu belirterek, “Şahsi görüşüm bu kadar kriz ve bu kadar toplantı terk edilmesine rağmen müzakerelerin bir sonuca varacağı yönündedir. Bu iş eğer bitseydi 2. Mont Pelerin toplantısı sonrası, toplantı çöktüğü için biterdi. Ancak belli ki büyük aktörler devrede ve bu işin peşini bırakmayacaklar. Muhtemelen 2017 içerisinde bir referandum olacağını düşünüyorum.”