Van’da belediyelere kayyım, işçiye kıyım
Van'da kayyım atanması sonrasında işten atılan işçiler ve Sendika yöneticileri ile görüştük.
Rojhat TURGUT
Hayrettin ALAN
Van
DBP belediyelerine kayyım atamalarının başladığı günden beri devam eden işçi kıyımlarına Van’da her gün yenileri ekleniyor. 30 Mart 2014’de yapılan yerel seçimlerde DBP Büyükşehir Belediyesi dahil kentteki 14 belediyeden 12’sini kazanmıştı. Van’da, en son Bahçesaray Belediyesine de kayyım atanırken, kayyım atanmayan DBP’li belediye kalmadı. Kayyım atanan belediyelerde Genel-İş ve Tüm Bel-Sen üyelerinin bir çoğunun işine son verildi. Son ihraçlar ile beraber yaşanan süreci Van’da sendika yöneticileri ve işine son verilen işçilerle konuştuk.
İlk olarak uğradığımız DİSK/Genel-İş Van şubesinde işine son verilen birçok işçi ve sendika yöneticisi durumu değerlendirip, dilekçe hazırlıyordu. Görüştüğümüz işçiler işten atmaların politik bir diz çöktürme hamlesi olduğu konusunda hemfikir. Genel-İş Van Şube Eş Başkanı Ömer Tekin, belediyelere kayyım atamalarının başlamasıyla beraber ilk olarak İpekyolu Belediyesinde sendikalarının üyesi 103 taşeron temizlik işçisinin, ardından da yine taşeron olarak çalışan 93 zabıta personelinin işlerine son verildiğini belirtti. Diğer ilçelerdeki duruma dair de bilgi veren Tekin, “Tümü sendika üyemiz olan Van Büyükşehir Belediyesinden 35 kadrolu, Başkale ve Çatak’ta 4’er kadrolu, Özalp ve Erciş’te toplam 8 kadrolu, Edremit’te 31 taşeron, İpekyolun’da da ilk atılan taşeron 102 temizlik işçisi ve 93 zabıtaya ek olarak 10 kadrolu işçi arkadaşımızın işlerine son verildi.” dedi. İşten atmaların bir amacı da sindiremediklerini açlıkla terbiye etmektir. Buna karşı bölge çapında ortak bir karar ve yol haritası belirleyeceğiz” dedi.
18 yıllık işçi Mehmet Ali Sönmez, Destek Hizmetleri Biriminde kepçe operatörü olarak çalıştığını belirterek, “Bu sürece kadar herhangi bir soruşturma veya gözaltı süreci yaşamadım. Ama bir sabah telefonuma gelen mesajla iş hakkımın askıya alındığı bildirildi. İş yasasında böyle bir durum yok. Ya çıkışın verilir ya devam edersin ya da karşılıklı imzayla ücretsiz izne ayrılırsın. Bu durum işten atmadır. İşten atıldığımız KHK’da ‘tehlikeli ve sakıncalıdır’ diye çıkışımız verilmiş. Emekliliği dolmuş veya dolmaya yakın 60 yaşlarında arkadaşlarımız var, bunlar ne yapabilir? Hak hukuk kalmamış” dedi.
‘KAYYIMLAR YARGI GİBİ DAVRANIYOR’
GENEL-İŞ’in ardından gittiğimiz Tüm Bel-Sen’de de işten atılan memurların tartışma ve bekleyişleri vardı. Şube Başkanı Şükrü Kaçıcı şu ana kadar sendikalarına üye 234 arkadaşlarının açığa alındığını belirterek, “Kayyım denetimindeki belediyeler bir yargı kurumu gibi davranarak arkadaşlarımızı sürekli ifadeye çağırıyor ve örgüt üyeliği iddiasıyla işine son veriyor. Biz de OHAL’den dolayı eylem ve etkinlik yapamıyoruz. Ama KESK Genel Merkezi ile yürüttüğümüz tartışmalarda ortaya çıkan sonuç ise böyle bir durumda artık sessiz kalınamayacağı ve sokakta olmamız gerekliliğidir” dedi.