Bakana göre patrona verilen destek işçiye verilen destekmiş
Bakan Müezzinoğlu ‘Bizim işverenimize verdiğimiz destek özü itibariyle işçimize verdiğimiz destek. Çünkü işveren işçimize o payı aktarıyor’ dedi.
Uğur ZENGİN
İstanbul
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, patrona verilen desteğin işçiye verilen destek anlamına geldiğini öne sürdü. İstanbul’da gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, “İşverenlere vergi konusunda verilen destekten herkes memnun, işçi sendikaları da en azından temel ihtiyaçların vergiden düşürülmesini talep ediyor” denilmesi üzerine “Bizim işverenimize verdiğimiz destek özü itibariyle işçimize verdiğimiz destek” karşılığı vererek, bu talebin gündemlerinde olmadığını söyledi.
Akademisyen Özgür Müftüoğlu patronlara verilen teşviğin emekçileri yoksullaştıracağına, emekçileri daha da güvencesiz hale getireceğine dikkat çekti. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise “Teşviklerin istihdama etkisi olmadığı gibi işçinin, işsizin parasının sermayeye kaynak olarak aktarılması demek” diye konuştu.
‘YOKSULLAŞMAYA NEDEN OLUR’
Müftüoğlu, vergi teşvikleri ile yoksulluğun artacağına şu sözlerle dikkat çekti: “Vergi teşviki dediğimiz şey, aslında genel olarak kamu bütçesinin gelirini azaltır. Dolayısıyla kamu harcamaları için dolaylı, daha çok emekçilerin ödediği vergiler daha fazla artırılmaya başlar. Dolaylı yoldan genel bütçe geliri azaldığı için sosyal harcamalar azalır, diğer taraftan da kamunun giderlerini karşılamak için emekçi kesimlerden tüketim üzerinden daha fazla vergi alınır, yoksullaşmaya neden olur. Suyu, ekmeği alırken, elektik faturasını öderken çok daha fazla vergi ödemiş olursunuz. Böylece devlet geliri yeniden bölüştürme işlevi gereği, genel toplum kesimlerinden aldığı kaynağı sermayeye aktarmış olur. Aslında kaynak aktarma mekanizması şeklinde işler.”
ESNEKLEŞMEYİ SAĞLAYACAK BİR YOL
İşçilerin sigorta primleri, ücretleri üzerinden yürüyen teşviklerin ise işçilere için esnek ve güvencesiz çalışma düzeni olarak geri döneceğini söyleyen Müftüoğlu, “Hükümet işsizliği gerekçe göstererek kamu kaynaklarını, İşsizlik Fonu’nu sermayeye aktarmaya çalışıyor. Bunu yaparken de olabildiğince güvencesiz olan emekçileri daha da güvencesiz hale getirecek şekilde emek piyasasının daha da esnekleşmesini sağlayacak bir yolu izliyor” dedi.
SÜRE DOLUNCA İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILIR
Müftüoğlu şöyle konuştu: “Şu kadar zamanlığına işverenlere iş gücü sağlayacağım, bunun parasını ben ödeyeceğim derseniz belli bir zaman koyarsanız, o zamana kadar işçiyi bedava olarak çalıştırır (Belli bir ücreti devlet öder), ama o süre dolduğu zaman onu işten çıkartır. Yerine başkasını alır. İşveren emeğin daha ucuz olduğu yolu tercih eder, devlet buna olanak sağlıyor. Hükümet emek yanlısı bir politika izliyormuş gibi bir görüntü veriyor ama diğer taraftan bunu kamu kaynaklarından sermayeye aktardığı parayla ya da İşsizlik Fonu üzerinden yapıyor. Bunu yaparken de işçinin iş güvencesini de ortadan kaldırarak esnek bir çalışma modeli uyguluyor.”
‘İŞÇİLERİN PARASI İŞVERENE AKTARILIYOR’
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “Yapılan teşvikler işçilerin parasından yapılan ve emekçiler üzerinden gerçekleşiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye bir teşvikler cenneti ve işvereni rahatlatmak amacı güdüyor. Teşviklerin istihdama etkisi olmadığı gibi işçinin, işsizin parasının sermayeye kaynak olarak aktarılması demek. ‘Başbakan geçtiğimiz hafta ‘12 milyar TL teşvik sağlıyoruz, helali hoş olsun, devlet yapıyor, hükümet yapıyor’ demişti. Biz de işçilerin parasını işverene aktarmak helal de hoş da değildir demiştik” diye konuştu.
BÜYÜKANNE PROJESİ MARTTA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, ‘Büyükanne Projesi’ hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, “6 bin 500 ailenin 10 ilde pilot uygulamasına başlıyoruz. Talepleri aldık. 31 bin ailenin üzerinde uygunluk bulduk. O aileler bu hafta 6 bin 500’e indirilecek. Mart ayı başı itibariyle 10 ile ‘Büyükanne projesini başlatacağız. İnşallah başarılı, bu ülkeye ait olan bir proje olacak” şeklinde konuştu.
TİS YAPAN PATRONA 100 LİRA
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen bir öneriyle sendikalı ve toplu iş sözleşmesi yapılan işyerlerine 100 lira destek verilecek. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, torba yasa teklifine önergeyle eklenen maddeyle Bakanlar Kuruluna bu konuda yetki verildi. Hem işçi hem de işveren temsilcileri düzenlemeyi desteklerken, destek miktarının çalışan başına aylık 100 TL olması bekleniyor. Konuyla ilgili önerge, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Desteğin birkaç gün içinde yasalaşması bekleniyor. (EKONOMİ SERVİSİ)