Türk Eğitim-Sen: 20 bin atama hangi derde derman olacaktır?
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ‘“100 binin üzerinde öğretmen açığı var iken, 20 bin atama hangi derde derman olacaktır?’ dedi.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye’deki norm kadro açığının MEB verilerine göre 106 bin 983 olduğunu belirterek, “100 binin üzerinde öğretmen açığı var iken, 20 bin atama hangi derde derman olacaktır? Milli Eğitim Bakanlığı’nın ucuz iş gücü temin ederek, öğretmen açığına çözüm arayışında olması çok yanlıştır” dedi.
Türk Eğitim-Sen, Türkiye’deki ücretli öğretmenlerin sayısını araştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı ve valiliklerden derlenen bilgiye göre, Türkiye’de ücretli öğretmen sayısı 63 bin 829 oldu. Ücretli öğretmenlerin 27 bin 409’unun eğitim fakültesi mezunu, 27 bin 936’sının eğitim fakültesi dışında bir lisans mezunu, 8 bin 484’ünün ön lisans mezunu olduğu belirlendi.
İSTANBUL’DA ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI 7 BİN 140
En yüksek ücretli öğretmen sayısı 7 bin 140 ile İstanbul’da olurken, bunu 3 bin 862 ile Bursa, 3 bin 724 ile Diyarbakır, 3 bin 222 ile Şanlıurfa, 2 bin 630 ile İzmir, 2 bin 233 ile Van, 2 bin 42 ile Gaziantep, bin 975 ile Hatay, bin 860 ile Antalya, bin 814 ile Kocaeli, bin 798 ile Kahramanmaraş, bin 573 ile Konya bin 364 ile Sakarya, bin 317 ile Adana, bin 247 ile Şırnak, bin 235 ile Mersin, bin 223 ile Manisa, bin 115 ile Ankara, bin 11 ile Muş takip etti.
TÜRKİYE’DE NORM KADRO İHTİYACI 106 BİN 983
Türk Eğitim-Sen, norm kadro açığının Türkiye genelinde 106 bin 983 olduğunu da açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre ise, ücretli öğretmen sayısı norm kadro ihtiyacının altında kaldı. Türk Eğitim-Sen, Türkiye’de ücretli öğretmen görevlendirmesinin de öğretmen açığını gidermediğini belirterek, okullarda kadrolu branş öğretmenlerinin, branşları dışında ek ders karşılığı derslere girdiğini de açıkladı.
Araştırma ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışıldığını belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın ucuz iş gücü temin ederek, öğretmen açığına çözüm arayışında olması çok yanlıştır” ifadesini kullandı. Ücretli öğretmenlerin her türlü haktan mahrum olduğunun altını çizen Koncuk, “Girdikleri ders başına ücret almaktadır, hiçbir güvenceleri yoktur, tayin ve özlük hakları bulunmamaktadır. Üstelik araştırmadan da görüleceği üzere ücretli öğretmenlerin bir kısmı ön lisans mezunudur. Uzmanlık gerektiren bölümlerde bile ön lisans mezunlarının ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi ataması yapılmayan binlerce öğretmen varken anlaşılabilir değildir” açıklamasında bulundu.
‘20 BİN ATAMA HANGİ DERDE DERMAN OLACAKTIR?’
Türkiye’deki norm kadro açığının MEB verilerine göre 106 bin 983 olduğunu hatırlatan Koncuk, şu ifadeleri kullandı:
“Her yıl yapılan atama sayısı bu rakamın çok altına kalmaktadır. Bilindiği gibi MEB 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapacaktır. 100 binin üzerinde öğretmen açığı var iken, 20 bin atama hangi derde derman olacaktır?
Sendikamız ücretli, sözleşmeli öğretmen görevlendirmelerine, mülakatla öğretmen alımına karşıdır. Ücretli öğretmen çalıştırmak insanları sömürmektir. Şayet kaliteli, verimli, dünya ülkeleri ile rekabet edebilir bir eğitim sistemi hedefliyorsak, Pisa’da başarı elde etmek, eğitimde lider ülke olmak istiyorsak, tüm öğretmenleri kadrolu olarak istihdam etmeli ve öğretmenlerin mülakatla değil, KPSS puan üstünlüğüne göre atamasının yapılmasını sağlamalıyız.” (ANKA)