'Rumeli türküleri sadece eğlence değil büyük bir resimdir'
Müzisyen Muammer Ketencoğlu ile son albümü 'Sandığımdan Rumeli Türküleri' üzerine konuştuk.
Ayşen GÜVEN
“Sandığımdan Rumeli Türküleri” demiş Muammer Ketencoğlu itinalı son albümüne. Aslında o da bizim hep sandığımızda hani o kanaviçeli bohçamızda sarılı dururdu. Melodisiyle bereketli, sesiyle aşina, sözleriyle gıcır bir albüm şimdi çalıyor. Eskiden çok eskiden hani Soğuk Savaş yıllarının ancak radyo dalgaları marifetiyle bugüne ulaştırdığı, sandığındaki türküleri çıkarmış Ketencoğlu, bizim de içimize dolsun diye. Balkan türkülerinin biraz özenti, biraz yanlış aktarım biraz dinleyenin kolaycılığı sonucu sadece “eğlence” işi olması yanılgısını da düzeltmek istiyor sanatçı bu albümle. Ki bence en zorunun birisine tebessüm tutturmak, bir omuz titretmek, gerdan kırdırmak, parmak şıklatmak olduğu şu zamanlarda “sadece eğlence” sadece eğlence değil de büyük resimdir. Ancak Ketencoğlu bu haklı da olduğu hassasiyetini her zaman taşımış, o algıyı bütün müzikal yolculuğuyla çoktan değiştirmiştir. Sofya Radyosu’nun fazlaca kaynaklık ettiği bu albümü dinlerken Türkiye’de hiç söylenmemiş ya da çok az çalınıp söylenmiş olduklarını düşünmek de biraz heyecan biraz hüzün verdi bana. Kitaptan okuduğumuz değil her gün ayak bastığımız çağımızın savaşlarından sanat eserlerini, türküleri nasıl saklarız, geleceğin kıyısına nasıl çıkarırız albümden bana kalan soru oldu. Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, Romanya... Durakları bol albümünü Ketencoğlu ile konuşurken bir şarkının/türkünün sevdasını, hüznünü, acısını, ölümünü nedense hep sözlerinde aradığımı farkettim oysa Ketencoğlu, Balkan halklarının hüznünü türkülerinin melodisi taşır dedi. Bir ezberimi daha yuttum, memnuniyetle... Keyifli okumalar...
Sandığınızdaki bu türküler için neden bu kadar beklediniz?
Doğrusu, ben her zaman doğru zaman kavramına inanmışımdır. Her ne kadar yalnızca Türkçe Rumeli türkülerinden oluşmasını arzu ettiğim bir albüm düşüncesi uzun yıllar kafamdaysa da birçok öncelik yüzünden Balkan yolculuğu topluluğumun ilk 3 albümü çok dilli oldu. Benim açımdan şu günün Sandığımdan Rumeli Türküleri albümü için en doğru zaman olduğunu düşünüyorum. Bunun en önemli nedeni çok sayıda Rumeli türküsünü içeren büyük bir koleksiyonu yıllar içinde oluşturmamdır. Her zaman çoktan seçmeyi tercih ederim; seçim yapacağım koleksiyon ne kadar büyükse bir yandan işim çok zorlaşsa da öte yandan grubumuza en uygun şarkıları saptamak kolaylaşıyor. Anlayacağınız ben hem bir müzik hem de türkü açıyım. Bir de türkülerin düzenlenmesi konusunda hayal ettiğim ilk zamanlara göre bu albümde çok daha deneyimliyim
82 dakikalık 23 türküden oluşan bir albüm. İki albüm yerinde yani. Acaba kaç eserden eleme yaptınız, neye göre seçtiniz bu 23 türküyü?
Yüzlerce türkü taradığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Albümde Bulgaristan’dan 10, Makedonya ve Prizren’den 4’er, Romanya’dan 3, Kuzey Yunanistan’dan ve Moldova- Gagavuz Özerk bölgesinden 1’er türkü yer alıyor. Bulduğum türkülerin bölgesel dağılımı ister istemez albüm repertuvarının bölgesel dağılımını belirliyor. Aynı zamanda seçtiğim türkülerin tercih ettiğim minimal anlayışa, solist arkadaşlarımın seslerine ve kullanacağımız çalgılara uygun olması gerekiyordu. Bir de Rumeli türkülerinin yalnızca eğlence nitelikli türkülerden oluştuğu yaygın kanısına alternatif olma derdi taşıdım.
Balkan türküleri bana inanılmaz özgün gelmiştir hep. Hüznü bile ritimli bir müzikle anlatır. Neden böyledir? Bu mahareti ya da duygusu nereden gelir?
Genel olarak baktığımızda dünya üzerinde yaşayan her halkın kendince bir hüznü vardır . Çünkü bu insana dair olandır. Ama biz yaratılan turistik imajlar, medya yönlendirmeleri ve kolaycı bakışlar yüzünden bazı toplumların neşesini, bazılarınınsa hüznünü göremeyiz. Sevdanın, yoksulluğun, sınıf çelişkilerinin, bireysel farklılıkların ve en önemlisi de göçlerin yaşandığı her toplumda kaçınılmaz olarak hüzün de vardır. Diğer birçok Balkan halkı gibi Balkanlarda yaşayan Türkler de son 150 yıldır yoğun göçler ve toplumsal travmalar yaşadılar. Bu durum türkülerin sözlerine o denli yansımasa da melodilere açıkça yansır. Albümde seçtiğim türkülerde belirgin olmamakla birlikte Rumeli türküleriyle öteki Balkan halklarının geleneksel müzikleri arasında yoğun etkileşim söz konusudur
50’lerden 80’lere... Onca zaman. Soğuk Savaş yıllarını aşıp da nasıl sizin sandığınıza dolabildi bu eserler?
Albüm kitapçığında da yazdığım gibi radyo hem benim müzik serüvenimin, hem de özel olarak Balkan müziği tutkumun temel kaynağıdır. Yorumladığımız türkülerin pek çoğunu son birkaç sene içinde buldum aslında. Ama özellikle Bulgaristan’dan bulduğum türküler Soğuk Savaş döneminde kaydedilen Sofya Radyosu kayıtları. Bunlardan birkaç tanesini çocukluğumdan hayal meyal anımsıyorum.
Duygusu ve fikri bakımından bu albümdeki türkülerin ortak bir teması söz konusu mu?
Albümün altı çizilmesi gereken en önemli yanı yorumladığımız türkülerin ülkemizde daha önce ya hiç yorumlanmamış ya da çok az yorumlanmış oluşudur. Diğer çalışmalarımda da ulaşılması kolay olana yer vermemek temel ilkelerimden biriydi. İnsanlar yeni ile (eski ama yeni) daha önce duymadıklarıyla tanışsınlar istedim. Bunun dışında belli bir konu bütünlüğünü göz önüne almadım. Yalnızca hüznü ve neşeyi dengelemeye çalıştım
Bize sizin için derlemesi en zor olan türküleri söyler misiniz ve nedenini?
Doğrusu bir türkü hariç albümdeki bütün türküler ülkemizde bilinmese de bir şekilde kaydedilmişler ve ben de onları yakaladım. Yalnızca “Aldım Çorap Örmeye” adlı türküyü Emine Albayrak’tan derledik - ki solist arkadaşlarımızdan Şule Kocaman Saraç’ın anneanesidir.
TÜRKÜLERİN YAKASI AÇILMADIK TARAFLARI
Peki hikayesi bakımından en çarpıcı olanlardan bahsetseniz?
Seslendirdiğimiz türküler naif türküler; baştan sona bir öykü anlatan destanvari türkülere çok bilindikler hariç bizim halk müziği kültürümüzde fazla rastlanmaz. Albümdeki türkülerin çoğu özel bir hikayeye dayanmıyor, ancak sözlere baktığımızda çeşitli tarihsel okumalar yapabiliriz. Örneğin, “Şu Dağlardan Gece Geçtim” türküsünde “- Saray ufak , hanım iki..” dizesi bize bir eski zaman hikayesi anlatıyor . Sarayla kastedilen ev tabii ki. “Safuşum” türküsü ise Veli ile Safiye’nin sevda öyküsü gibidir.. Yine başka bir örnek : “Haydi dev mare urum dilberi, azarak azarak gelberi meyhanede bul beni, sabah akşam sar beni”. Bu dizeler bizde eski meyhane türküleri ve halk türkülerinin yakası açılmadık tarafıyla ilgili fikirler veriyor.
Anlattığınız gibi uzun erimli bir çalışma, büyük bir birikimin kaydı bu albümde size kimler eşlik etti?
Öncelikle 2008’den bu yana aralıksız birlikte çaldığım grup arkadaşlarım. Yani Balkan Yolculuğu: Şule Kocaman Saraç, Selda Koçak Uzuntaş ve Sakip Songelen. Bu temel kadronun yanı sıra birbirinden değerli müzisyen arkadaşlarım türkülere kendi renklerini kattı. Yalnızca 2 solist arkadaşımı saymakla yetineyim: Kültür Bakanlığı Sanatçısı Tuba Özatalay ve görme engelli genç bir öğrenci kardeşim İlkay Erden. Buradan hepsine yeniden teşekkür etmek istiyorum ve bizleri dinleyici ile buluşturan, bana hiçbir zaman gölge etmeyen sevgili Hasan Saltık özelinde Kalan Müzik’e. Son olarak da bu güzel sorular sayesinde bana dilediğimce anlatma olanağı tanıdığınız için size.
Estağfurullah. Tabii bu türkülerin sağ salim bugünlere varış yolculuğu birtakım soruları da peşinden getirmiş bize. Türküler nasıl korunur, nasıl taşınır yarına?
Kuşkusuz ülkemizde az sayıda ama son derece çalışkan bir sanatçı kütlesi var. Onlara destek olunması gerekir. Eğer bizim özelimizdeki durumu sorarsanız bu albüm bir seri olarak sürer gider yeter ki desteklenelim. Örneğin: belki beş sene sonra sizle “Sandığımdan Rumeli Türküleri 6” numara için bir söyleşi yapabiliriz. Olmaz ya .. Biz gene de hayalini kuralım.
‘BAŞLANGIÇTA MÜZİK VARDI’ YAKLAŞIMINI BENİMSİYORUM
Albüm kitapçığında da değiniyorsunuz, memleketin ahvali epeydir ağır, zorlu... Bu ortamda bana göre inanılmaz enerjik, sıcak ve umutlu bu albümü yapmak bir risk miydi?
Bunu çok düşündüm, aynı zamanda bu zor günlerde stüdyoya gidip çalıp söylemek zaman zaman bana ve grup arkadaşlarıma çok zor geldi. Ama ben “Başlangıçta müzik vardı” yaklaşımını benimseyenlerdenim. Bu yüzden kadim müziğin ve sanatın susmaması gerekir kanısına vardım. Türkülerin önyargısız, kucaklayıcı, barışçıl, sevgi dolu dünyasından kırıntılar aktarmayı sürdürmeliydik.
BALKAN MÜZİĞİNE İLGİ AZALDI MI?
Yanılıyorsam affedin ama sanki bir dönem genç müzisyenler Balkan müziğine daha ilgiliydi. Bir sürü grup vardı türküleri söyleyen. Şimdiler de maalesef pek az rastlıyoruz. Bunun nedeni ne olabilir?
Yine de az değil bence. Ama sözünü ettiğiniz yoğunluk geçti evet. Gençlerin arayış çabalarıyla dünyada Goran Bregovic merkezli popüler Balkan eğlence biçiminin moda oluşu bir dönem kesişti, bahsettiğiniz ilgi o döneme rastgeliyor. Bu işler hep böyle olur; belli bir alana gönül verenler ısrarla devam ederler. Bugün hem dünyada hem de Türkiye’de 2000’lerin başına göre daha oturmuş bir portreyle karşı karşıyayız. Turistik ve çocuksu Balkan müziği yaklaşımlarına iyi müzik dinleyicisi prim vermiyor. Müziğin her alanında ve tabii ki Balkan müziğinde iyi çalışılmış albümler ve konuya hakim müzisyenler gerektiği kadar ilgi görüyor.