Mehmet Fatih Traş, fakültesinin önünde anıldı
Barış imzacısı olduğu için sözleşmesi yenilenmeyen ve bunalıma girerek intihar eden Mehmet Fatih Traş, Çukurova Üniversitesi'nde anıldı.
Çukurova Üniversitesi’nde sözleşmeli öğretim üyeliği yaparken barış imzacısı olduğu için sözleşmesinin iptal edilmesinin ardından üniversite kapıları yüzüne kapanan ve bunalıma girerek intihar eden Mehmet Fatih Traş anıldı. Anma, öğrencileri, Eğitim Sen, CHP Milletvekili İbrahim Özdiş ve çeşitli demokratik kitle örgütlerinin katılımı ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde yapıldı. Anmaya Traş’ın sözleşmesine son verilmesinde imzası bulunan Fakülte Dekanı da katıldı. Ülkücü bir grubun provokasyon girişimi öğrencilerin sakin tavrı ile engellendi. Açıklama sonrası provokasyon yapmaya çalışan ülkücülere müdahalede bulunulmazken, öğrenciler polisin kendilerinden dağılmalarını istemesine ve ülkücü grubun basın açıklaması sırasında görüntü almasına müsaade edilmesine tepki gösterdi.
TRAŞ’IN ÖLÜMÜNDEN BİRÇOK KİŞİ SORUMLU
Ç.Ü. öğrencileri adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Ali Oruç, hocaları Mehmet Fatih Traş’a tüm rektörlerin Erdoğan’ın talimatı ile hizaya girdiği bir dönemde kadro verilmediğini belirterek bir hoca tarafından itham edildikten sonra kendisine sahip çıkılmadan, yalnızlaştırılarak sözleşmesinin iptal edilmesinin hocalarını adım adım adım ölüme gönderdiğini söyledi. Traş’ın ölümünün siyasi bir cinayet olduğunu ifade eden Oruç, devletin en tepesinden, YÖK’e ve rektörlere kadar birçok kişinin Traş’ın ölümünden sorumlu olduğunu ifade etti.
ONUN ÖZLEDİĞİ ÜNİVERSİTEYİ YARATMAK BOYNUMUZUN BORCU
Arkadaşlarının anmasına katılanların anma için bile girişte sıkıntı yaşadığını ifade eden Karagöz, “Biz biliyoruz. Bu bir projenin sonucuydu. Fatih hocayı, ihraç edilenleri açlıkla terbiye etmeye çalışanlar kimlerdir?” diye sordu. Anmada söz alan Çukurova Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Şengül, Traş’ın sonunun bu kadar adaletsiz olmasından da son derece öfkeli olduklarını belirterek “Tüm kapıların yüzüne kapandığını yazdı. Biz onun tutunabileceği elleri uzatamadığımız için bu utanç hepimizin. Onun soluk alabileceği yer gerçek bir üniversiteydi. Biz onun özlediği üniversiteyi yaratmak boynumuzun borcudur” dedi.
‘DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ YOKSA ÜNİVERSİTE VAR MIDIR?’
Ç.Ü. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, YÖK ve Rektörlüğün sorumluluk kabul etmemesini eleştirerek Traş’ın ifade özgürlüğünü kullandığı ve evrensel ilkeleri savunduğu için gönderildiğini belirterek “Rektörler, Dekanlar, öğretim görevlileri bu değerleri savunmalıdır. Düşünce ve ifade özgürlüğü yoksa üniversiteler var mıdır?” diye konuştu.
TRAŞ’IN SÖZLEŞMESİ ADİL BİR SAVUNMA OLMAKSIZIN İPTAL EDİLDİ
Lima bildirgesine göre Üniversite bileşenlerinin bilimsel araştırmanın evrensel ilke ve yöntemlerine tabi olarak araştırmalarını sürdürme hakkına ve özgürce yayınlama hakkına sahip olduğunu dile getiren Gümüş, “Bildirgenin 5’inci maddesine göre ‘Herkes akademik olarak yükselme hakkına sahiptir’ deniyor. Peki bunu kim ihlal etti? Fatih bu ilkeleri savunduğu için öldü” diye konuştu. Bir üniversite bileşeninin üniversitenin demokratik yollarla seçinmiş bir organı önünde adil bir savunma yapılmadan görevinden alınamayacağını ifade eden Gümüş, Hangi rektörümüz bunu savunamam diyebilir. Bunu diyemeyen biri dekan, bölüm başkanı rektör ya da hoca olabilir mi?” diye sordu. (Adana/EVRENSEL)