BES: Vergi ve ücrette adalet istiyoruz
Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi, Vergi Haftası etkinliklerine ilişkin basın toplantısı düzenledi ve taleplerini sıraladı.
Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi, Vergi Haftası’na ilişkin basın toplantısı düzenledi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 27 Şubat-3 Mart tarihleri arasında düzenleyeceğini açıkladığı etkinlikleri ‘şekilsel’ olarak nitelendiren BES Mersin Şube Başkanı Yusuf Kaya, kutlanan Vergi Haftası’nda Maliye emekçilerinin taleplerinin yer almadığına dikkat çekti.
Kaya, “14 yıllık AKP iktidarı döneminde bütün kamu emekçilerinin olduğu gibi maliye emekçilerinin, ekonomik, özlük, sosyal ve demokratik haklarında büyük kayıplar yaşanmış, çalışanlar arasında ciddi ücret farkları oluşmuş ve maliye emekçilerinin talepleri görmezden gelinmiştir” dedi.
‘VERGİ YÜKÜ EMEKÇİNİN SIRTINDA’
Türkiye’de vergi yükünün emekçilerin sırtında olduğunu ifade eden BES Şube Başkanı Kaya, “Gelir durumuna bakmaksızın herkesten eşit oranda alınan dolaylı vergilere dayanan vergi sisteminde dolaylı vergilerin oranı toplam vergilerin içerisinde yüzde 70’kadar çıkmıştır. Kalan yüzde 30’luk pay içerisinde ise özellikle emekçilerden alınan gelir vergisinin payı yüksek bir orana sahiptir. Artan oranlı gelir tarifesinde ilk iki dilim tutarı düşük tutularak düşük gelire sahip emekçiler yüzde 15’lik gelir vergisi oranı ile başladıkları yılın yarısını yüzde 20’lik gelir vergisi oranı ile tamamlamaktadır. Üzerinde kıyamet koparılan, açlık sınırı rakamlarının bile altında olan bin 400 TL’lik asgari ücret 10. aydan itibaren bir üst vergi diliminden vergilendirilmekte tabiri caiz ise açlıktan vergi alınmaktadır” dedi.
‘AKP VERGİYİ PATRONA TEŞVİK İÇİN KULLANIYOR’
Bütçe gelirleri içerisinde kamu hizmetlerine ayrılan payın düşerken; emekçilerden alınan vergilerin arttığını vurgulayan Kaya, “AKP iktidarı döneminde yapılan bütçelerin en belirgin özelliği, halktan toplanan kaynakların kamu hizmetleri dışındaki alanlara aktarılmasıdır. Geçtiğimiz yıllar içinde kamu kaynakları, asıl kullanılması gereken alanlara değil, yerli ve yabancı sermayeye, patronlara teşvik amacıyla kullandırılmaya başlanmıştır” dedi.
Emekçilerin ödedikleri yüksek vergilere karşın, eğitim sağlık gibi temel hakların kullanımında da ‘katkı payları’ ödediğine dikkat çeken Kaya, “Sonuç olarak ülkemizde uygulanan vergi politikaları emekçileri yoksullaştırmanın en etkili aracı haline getirilmiştir” dedi.
Vergi ve ücret adaleti taleplerini bir kez daha dile getiren Kaya, “Adil bir vergi sistemi tartışmalarına paralel olarak nasıl bir Maliye Bakanlığı yapılanması tartışması maliye emekçilerinin birinci gündemi olmalıdır. Maliye Bakanlığı maliye emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı şekilde yeniden yapılandırılırken vergi politikalarının oluşumunda sendikaların ve TÜRMOB’un görüşü alınmalıdır. Bakanlık dolaylı vergi kolaycılığından vazgeçmelidir” ifadelerini kullandı. (Mersin/EVRENSEL)