OHAL'de 103 bin kişi hakkında işlem yapıldı
CHP İzmir Milletvekilli Zeynep Altıok'un hazırladığı 'OHAL Bilançosu Hak İhlalleri Raporu'na göre OHAL'de 103 bin 850 kişi hakkında işlem yapıldı.
CHP İzmir Milletvekilli Zeynep Altıok tarafından hazırlanan 'OHAL Bilançosu Hak İhlalleri Raporu'nda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hakkında işlem yapılan şüpheli sayısının 103 bin 850 olduğu, yürütülen soruşturmalar kapsamında hakkında işlem yapılan kişiler ya da yakınlarından en az 25 kişinin yaşamına son verdiği ve 4 bin 811 akademisyenin KHK’lerle ihraç edildiği belirtildi.
CHP İnsan ve Doğa Hakları Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, “OHAL Bilançosu Hak İhlalleri Raporu” hazırladı. T24’ten Hülya Karabağlı’nın haberine göre 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hakkında işlem yapılan şüpheli sayısının 103 bin 850 olduğu belirlendi. 71 bin 274 kişi gözaltına alınırken 41 bin 326 kişi darbe soruşturmaları kapsamında tutuklandı. 35 bin 495 kişi ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. Yürütülen soruşturmalar kapsamında hakkında işlem yapılan kişiler ya da yakınlarından en az 25 kişi canına kıydı. 4 kişi de intihar girişiminde bulundu. Bu olayların 8’i cezaevlerinde, gözaltında ya da gözaltına alınırken gerçekleşti.
İŞKENCE İDDİALARI
Ayrıca, darbe girişimi sonrası çok sayıda işkence iddiası gündeme geldi. Gözaltındakilerin yakınlarının ve avukatlarının başvuruları gözaltında sistematik işkence ile karşılaştıklarını işaret ediyor. Bunda gözaltı süresinin 30 güne uzaması, ilk beş gün avukat görüşünün engellenmesinin özel bir önemi var. İnsan hakları kurumlarına yapılan başvurulardan anlaşıldığı üzere avukat görüşmelerinin 10 güne dek engellendiği durumlar yaşandı. Yine darbe sonrası darbe girişimine dahil oldukları gerekçesiyle tutuklananların cezaevlerinde yaygınlaştırılmış şiddet şikayetleri yükseldi. Yeni tutuklananlarla birlikte nerdeyse cezaevindeki herkesin şiddet uygulamaları, hak gaspları ile karşılaştığı son iki ayda yoğunlukla gündeme geldi. Kişilerin aile görüşmelerinin, telefon haklarının, sosyal iletişim ve kültürel olanaklarının kısıtlanıp yasaklanması buna örnek durumlar. Cezaevlerindeki yer sorunlarının, hücrelerin koğuş gibi kullanılması sonucu çok sayıda mahkumun sağlıksız koşullarda kaldığına dair şikayetler arttı.
Raporda Türkiye’de gazetecilik faaliyetleri nedeniyle aralarında Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel gibi aydın ve yazarların da yer aldığı 156 kişi cezaevinde tutuklu veya hükümlü olduğu da yer aldı. (HABER MERKEZİ)