Çelik-İş: Çoğunluk bizde ama işçi Türk Metal’e gitsin!
Çelik-İş Sendikası Genel Merkezi Kocaeli’de bulunan Dytech’ten çekilme kararının ardından işçileri Türk Metal’e yönlendirdi.
Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası Genel Merkezi Kocaeli’de bulunan Dytech’ten çekilme kararına ilişkin akıl almaz bir açıklama yaptı. Çelik-İş yönetimi 600 işçinin 592’sinin sendikalarına üye olmasına karşın, yetki sorununu gerekçe göstererek “Çalışanların hak ve çıkarlarını korumak için bu sorunun Türk Metal Sendikası ile birlikte çözülmesinden başka bir çıkar yol görülmemektedir” dedi.
Türk-İş’e bağlı Türk Metal’in çoğunluğunun düştüğü ve grevin yapılamadığı fabrikada Yargıtayın “grevin düştüğü ancak Türk Metal Sendikasının yetkisinin devam ettiği” yönünde karar verdiği hatırlatılan açıklamada, Çalışma Bakanlığının ise yetkiyi çoğunluğa sahip Çelik-İş Sendikasına verdiği belirtildi. Türk Metal’in yetkiye itiraz ettiği ifade edilen açıklamada, yaşanan yetki tartışmasına karşın patronla gayriresmi görüşmelerin başladığı kaydedildi. Patronun, hukuki sürecin belirsizliğini kullanarak komik teklifler sunduğu dile getirilen açıklamada, Çelik-İş’in işçilerin hak ve çıkarları için işyerinden çekildiği ileri sürüldü. Açıklamada “İşverenin gayriresmi toplu iş sözleşme sürecindeki olumsuz tutumuna karşı, yasal grevin yapılamayacağı bir işyerinde, çalışanların hak ve çıkarlarını korumak için bu sorunun Türk Metal Sendikası ile birlikte çözülmesinden başka bir çıkar yol görülmemektedir” dendi.
Bu açıklamanın ardından gözler, başta TOFAŞ ve İSDEMİR olmak üzere Çelik-İş ile Türk Metal arasında yetki tartışmasının sürdüğü fabrikalara çevrildi. Sendikal rekabet nedeniyle her fırsatta sert açıklamalar yapan Türk Metal’in sitesinden konuyla ilgili açıklama yapılmaması ise “Aralarında bir anlaşma mı var?” sorusunu gündeme getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
TÜRK METAL ARADIĞINI BULAMADI
Çelik-İş’in Dytech’ten çekilmesi ve işçileri Türk Metal’e yönlendiren açıklamasının hemen ardından, Türk Metal yöneticileri fabrikaya gitti. Saat 08.00-16.00 vardiyası çıkışına gelen Türk Metal yöneticileri işçilere seslenmek istedi. Ancak ne vardiyadan çıkan işçiler ne de 16.00-24.00 vardiyasına giren işçiler Türk Metal’e ilgi göstermedi.
NE OLMUŞTU?
Dytech işçileri 2015 yılında yaşanan metal direnişi döneminde Türk Metal’den istifa ederek Çelik-İş’e üye olmuştu. Türk Metal’in itirazı nedeniyle yetki sorunun yaşandığı fabrikada Çelik-İş ile patron arasındaki görüşmeler “iyi niyet çerçevesinde” yürütülürken, son yapılan görüşmede Çelik-İş yöneticileri işçilere haber vermeden “Dytech’ten çekiliyoruz” demişti. Bu tutum üzerine işçilerin seçtiği temsilciler görüşmeden çekilirken, işçiler iş bırakmıştı. Fabrika genel müdürünün, durumun kendileriyle ilgisi olmadığını söylemesi üzerine işçiler eyleme son vermiş, Çelik-İş’e de “Bu kez de Çelik-İş Dytech işçilerini sattı” diye tepki göstermişti. İşçiler Türk Metal’e dönmemekte kararlı. (Kocaeli/EVRENSEL)