Hatay Dörtyol’da referandum izlenimleri
Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki halkla referandum tercihlerini ve düşüncelerini konuştuk.
Halil İMREK
Hatay
Hatay Dörtyol MHP’nin belediyeyi aldığı tek yer. Diğer ilçelere göre daha milliyetçi bir tabanı bulunuyor. 16 Nisan’daki referandumda MHP’ye oy veren önemli bir kesim ‘hayır’ diyeceğini söylüyor. Çevrelerinde de insanların ‘hayır’ tercihinde bulunması için çalışma yapıyorlar.
Dörtyollular, referandumda ‘Evet mi hayır mı diyeceksiniz?’ sorumuza aynı zamanda MHP ile ilgili görüşlerini de ekliyorlar. “MHP bunu hak etmiyor. Bahçeli kendi derdine düştü, kendini kurtarma, koltuğunu korumanın peşinde” diyen ve MHP’li olup Devlet Bahçeli’ye tepki gösteren çok kişiye rastlıyoruz. Devlet Bahçeli’nin MHP’yi bitirdiği ve partiyi ikiye böldüğünü söyleyenler oluyor. “Bu gidişle Bahçeli’nin arkasında kimse kalmayacak. Referandumda “Evet de çıksa hayır da çıksa MHP bölünecek” diyorlar.
Dörtyol’da hayır diyenlerin önemli bir kısmı milliyetçilik üzerinden hayır diyor. En son Barzani’nin Türkiye’ye gelişi ve Kürdistan bayrağının Türkiye bayrağı ile birlikte direğe çekilmesi de milliyetçi duygularını kabartmış. AKP’ye bu daveti kabul etmesinden ve Bahçeli’nin de referandumda ‘evet’ demesinden rahatsızlar. ‘Hayır’ diyeceğini söyleyen bazı MHP’liler, “Kürdistan diye bir yer mi var, Niye buna müsaade ediliyor” şeklinde tepki gösteriyorlar.
Dörtyol Kuzuculu Mahallesi’nde ilk olarak elektrik malzemelerinin satıldığı bir dükkana giriyoruz. Dükkan Sahibi Kadir, vereceği oyun rengini çok belli etmiyor. Şaka yollu ‘evet’ diyeceğini söylüyor. Oğlunun Ülkü ocaklarının içinde olduğunu ve ‘hayır’ oyu vereceğini de ekliyor.
EN BAŞTA İŞÇİLER ZARAR GÖRÜR
İSDEMİR’den emekli İşçi Sıfat Hergüner’le konuşuyoruz. Hergüner, net bir şekilde ‘hayır’ diyeceğini belirtiyor: “Ben öleceğim koltuğu sana, sen öleceksin diğerine bırakacaksın bu hanedanlık. Ben ne dersem o olacak. Kimseye hesap vermeyecek. Bunun ne emekliye, ne işçiye ne de garibana faydası var. En başta işçiler zarar görür. Hiçbir hak hukuk isteyemezler. Ben 60 yaşını geçtim. Yeni gelen genç nesiller ne yapacak.”
İŞÇİYE EMEKLİYE NE VERMİŞLER
İsdemir Emeklisi Yusuf Poyraz da Türkiye’de iyi bir gidişatın olamadığını ve ‘hayır’ oyu vereceğini söylüyor: “Hükümet her şey var diyor. Kendisine var. İşçiye emekliye ne var, ne vermişler bize?”
İŞSİZİM HAYIR DİYECEĞİM
Onur, adlı genç de işsiz olduğunu söylüyor. Tercihini ‘hayır’dan yana kullanacağını söyleyen Onur, “14, 15 yıldır kaç fabrika kurdular? Hep bana, hep bana diyorlar. Bu başkanlık sistemi kendisini kurtarma, hesap vermeme yasası. Evet, çıkarsa ekonomi daha da kötüye gidecek” diyor.
TEK ADAM YÖNETİMİ ESKİDEN BERİ VAR
Telekom’da çalışan bir genç de ismini vermek istemiyor ve ‘evet’ diyeceğini belirtiyor. Gence neden ‘evet’ oyu vereceğini soruyoruz o da bize şu cevabı veriyor: “Boğulmuş bir ülkenin nefes alması için. Düğümlenen durumun çözülmesi ve güçlü Türkiye için”
“Tek adam yönetimi buna çare mi?” diye sorduğumuzda ise Türkiye’de 40’lara kadar tek adam yönetimi olduğunu, Atatürk’ün de tek başına ülkeyi yönettiğini söylüyor. Genç, bütün bunlara rağmen ekonominin düzeleceğinden ise emin olmadığını ekliyor.
‘MADDELERDE NELER VAR BİLMİYORUZ’
Girdiğimiz bir fırında üç genç çalışıyor. Fırıncı İbrahim, kararsız olanlardan ancak ‘hayır’a daha yakın olduğunu belirtiyor. ‘Neden?’ diye sorduğumuzda, “Çevrem ağırlıklı öyle diyor” cevabını veriyor. İbrahim, değişiklik yapılacak maddeleri de okumadığını söylüyor.
Belediye İşçisi İbrahim, de kararsızlardan. O da anayasa değişikliği ile ilgili bilgi sahibi değil. İbrahim, “Evet desem ne olur, hayır desem ne olur” diye soruyor ardından da ekliyor: “Belki evet derim” Selahattin adlı genç de referandumda boş oy kullanacağını söylüyor. Maddeleri incelediğini söyleyen Selahattin, aklından geçenin ‘hayır’ olduğunu ama babası ve dedesinin ‘evet’ verdiğini söylüyor.
‘DEMEK Kİ PADİŞAHLIK İSTİYOR’
Tekel Bayii Sefer Ziya Çelebi de ‘hayır’ diyenlerden. Erdoğan’ın zaten tek yetkili kişi olduğunu, AKP’nin tek başına iktidar olduğunu söyleyen Çelebi, “İstediği ne, amacı ne” diye soruyor: “Demek ki padişahlık istiyor. Ama bu sefer ‘hayır’ çıkacak. Dörtyol’da çoğu insan ‘hayır’ diyecek. Azerbaycan Cumhurbaşkanı eşini yardımcısı olarak atadı. Bizde de aynısı olmasın diyorsak ‘hayır’ vermeliyiz”
BAHÇELİ SÖYLEDİKLERİNİ UNUTTU
Bakkal Mustafa Kara da ‘hayır’ diyenlerden. Bahçeli’nin Erdoğan’a vermiş olduğu bir sözünün olabileceğini belirten Kara, “Bahçeli bizi sattı. Söylediklerini unuttu.” dedi.
Biz esnafı gezerken çay dağıtan eski Kuzuculu Mahalle Muhtarı Uğur Dede de sohbete dahil oluyor ve “Bahçeli yanlış yaptı, partiyi bitirdi” diyor.
TEK KİŞİYE HAYIR
Başka bir tekel dükkanına giriyoruz. Sahibi Kazım Sönmez de ‘hayır’ vereceğini söylüyor:
“Tek başına biri belirlemesin. Tek bir kişiye yetki verilmesin. Tek kişinin sözü geçmesin. Kişi, devleti olmasın. Biz demokrasi istiyoruz.” Sönmez sohbetimiz sırasında Bahçeli’ye de tepki gösteriyor, Bahçeli’nin yanlış yaptığını ve arkasında kimsenin kalmadığını söylüyor.
TEK KİŞİ DEĞİL HALK YÖNETSİN
Emek Partisi Dörtyol İlçe Başkanı Bekir Soylu, Dörtyol’un yerlilerinden. İşçilerin hak alma mücadelesine öncülük etmiş bir isim. Anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesinin oldu bittiye getirildiğine dikkat çekiyor: “Bugün cumhurbaşkanı var olan fiili durumu anayasal güvenceye kavuşturmak istiyor. Biz tek adam değil halk yönetsin. İşçilerin, emekçilerin örgütlü olduğu, hakkını hukukunu arayabildiği bir düzen olsun istiyoruz. Onun için ‘hayır’ı örgütlüyoruz”