TGC’nin ‘Gazeteyi Gazete Yapanlar’ etkinlikleri başladı
TGC’nin ‘Gazeteyi Gazete Yapanlar’ etkinlikleri başladı. İlk toplantıda Adnan Özyalçıner düzeltmenlik mesleğini anlattı.
TGC Kültür Sanat Komisyonunun “Gazeteyi Gazete Yapanlar” etkinliğinin ilki Adnan Özyalçıner, Eray Canberk ve Semih Poroy’un katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin ‘Gazeteyi Gazete Yapanlar Toplantıları’nın ilk konuğu yazar Adnan Özyalçıner oldu. Toplantı 3 Mart 2017 Cuma günü saat 15.00-17.00 arasında TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapıldı. Babıali’nin düzeltmenlerinin ele alındığı toplantıda Adnan Özyalçıner ile birlikte çizer Semih Poroy ve şair, yazar, çevirmen Eray Canberk de konuştu.
TURGAY OLCAYTO: BU TOPLANTILARI DÜZENLİ OLARAK SÜRDÜRECEĞİZ
Toplantı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Olcayto, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak kültüre büyük önem veriyoruz. Düzeltmenler Babıali’yi Babıali yapan isimlerdi. Dönemin en önemli yazarları, edebiyatçıları gazetelerde düzeltmen olarak çalışırdı. Gazetelerin hatasız çıkması için çalışılırdı. Bu toplantıları düzenli olarak sürdüreceğiz. Genç meslektaşlarımızın bu toplantılardan yararlanacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
FAHRİ ARAL: BABIALİ TURLARI DÜZENLEYECEĞİZ
TGC Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Fahri Aral ise Babıali’deki gazetelerin İkitelli’ye taşınmasıyla artık fanuslarda görev yapıldığına, imkanlar çok iyi olsa da eski gazetecilik ve haberciliğin olmadığına vurgu yaptı. Fahri Aral, “Eskiden gazete çıkmadan önce ‘tashihler tamam mı’ diye sorulurdu. Bu nedenle ilk toplantı konusu olarak düzeltmenleri seçtik. Bu toplantılar sürecek. Ayrıca Bizim Yokuş diye tanımladığımız Babıali için turlar da başlatacağız. Sirkeci’den eski gazete idarehanelerinden başlayarak bir tur düzenleyeceğiz. 5 Mayıs 2017 tarihinde de Sedat Simavi’yi anacağız ve bir de sergi düzenleyeceğiz” diye konuştu.
SEMİH POROY: DÜZELTMENLER EDEBİYATIN ÖNEMLİ İSİMLERİYDİ
Toplantının moderatörlüğünü yapan çizer Semih Poroy uzun yıllar çalıştığı Cumhuriyet gazetesinde görev yapan düzeltmenlerin çok iyi edebiyatçılardan oluştuğunu, gazetelerin hatalı çıkmasının imkansız olduğunu hatırlatarak “O dönemde Adnan Özyalçıner, Doğan Hızlan gibi çok önemli isimler gazetede görev yapıyordu” diye konuştu.
ADNAN ÖZYALÇINER: BABIALİ BENİM İÇİN AYDINLANMA YERİ OLDU
Yazar Adnan Özyalçıner, 15 yaşında Babıali’ye geldiğini, İstanbul Erkek Lisesi’ne kaydolduğunu belirterek “O yıllarda Babıali’yi okuduğum liseden dört yıl izledim. Babıali okuma ve aydınlanma yeri oldu benim için. Eskiden gazeteler Babıali’deydi. Mahallede bir sorun olduğun da insanlar gazetelere gelir derdini anlatırdı. Grev yapanlar gazetelere gelir sorunlarını paylaşırdı. Sonra bunu çekemediler ve gazeteleri Babıali’den gönderdiler” dedi.
Babıali’de düzeltmenliğe Kim Dergisi ile başladığını hatırlatan Adnan Özyalçıner, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kim Dergisi 48 sayfa çıkardı. Sabaha kadar gazeteleri Kemal Özer ile karşılıklı okurduk. Daha sonra Cumhuriyet gazetesinde göreve başladım. Eski yazı bildiğimiz için işe alındık. Sonra Kemal Özer’i ve Konur Ertop’u aldık düzeltmenlik masasına. O yıllarda bizim masamız Dil Akademisi gibiydi. Yalnız harf hatalarını değil, bilgi hatalarını da düzeltiyorduk. Nadir Nadi’nin isteğiyle gazetenin Türkçeleştirilmesini de yapıyorduk. Nadir Nadi’nin bir yazısındaki hatayı düzeltmiştik. Bize teşekkür etmişti. Ama üslup sahibi yazarların yazılarına dokunmuyorduk.”
Şair, yazar ve çevirmen Eray Canberk ise Babıali’ye üniversite yıllarında gidip gelmeye başladığını, Cağaloğlu’nda May Yayınları’nda çalıştığını belirterek, “İlk düzeltmenlik deneyimim May Yayınları’nda oldu. Cumhuriyet Gazetesi’ne de sık sık giderdim. Eski adıyla musahhih kadrosu edebiyatçılardan ve yazarlardan oluşurdu” diye konuştu.
Toplantıya TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Turgut Fethi, Balotaj Kurulu'ndan Muammer Tuncer, Mustafa Bakacak, Garbis Özatay, Gamze Akdemir, Zafer Bilgen, Ekrem Altınkaynak, Şekip Gümüşkanatlı, Hakan Çelik, Hüsamettin Acar'ın da içinde olduğu çok sayıda gazeteci katıldı.
TGC GAZETEYİ GAZETE YAPANLAR TOPLANTILARI SÜRECEK
TGC Kültür-Sanat Komisyonu, “Gazeteyi Gazete Yapanlar” adı altında başlattığı etkinlikle gazetecileri mesleğin nirengi noktalarına davet etmeyi sürdürecek. Eski tip gazetecilik anlayışı ve yayıncılığını, mutfağı çok boyutlu ortaya koymayı hedefleyen etkinlik, her seferinde bir alandan seçilmiş, mesleğe yıllarını vermiş deneyimli isimlerle yapılacak söyleşiler zincirinden oluşacak. Etkinliğin alt başlığı, söyleşiler zincirinin o haftaki halkasının konusuna göre çeşitlenecek. Toplantılarda Foto Muhabirliği, Gazete Arşivleri, Dizgi Servisi, Matbaacılar, Klişeciler, Muhabirler, Dış Haberler Servisi, Spor Servisi, Gazete Ekleri, Sayfa Sekreterleri, Gece Sekreterleri, Gazete Sahipleri gibi konu başlıkları ele alınacak. (HABER MERKEZİ)