06 Mart 2017 06:19

Roman kadınlar: 8 Mart resmi tatil olsun

İşledikleri kamışlarla geçimlerini sağlayan Roman kadınlar 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesini talep etti.

Paylaş

Mersin’in Toroslar ilçesinde 4 yıldır işledikleri kamışlarla geçimlerini sağlayan Roman kadınlar, 8 Mart'ın resmi tatil olmasını talep etti. Soydukları kamışlardan sepet ve hasır ördüklerini belirten Birsen Çoközer, kamıştan örülen hasırların yazlık alanlarda kullanıldığını belirtti. Hasırların gölgelik alanların oluşturulması için kullanıldığını kaydeden Çoközer, kafelerde dekor olarak da kullanıldığını söyledi. 

Emekleri ile ürettikçe özgüvenlerinin arttığını kaydeden Çoközer, 8 Mart’ın tatil olması gerektiğini söyledi. Çoközer, Roman Derneği faaliyetleri kapsamında yapacakları etkinlikle 8 Mart’ı kutlayacaklarını kaydetti.

'MÜCADELEMİZLE DAHA FAZLASINI BAŞARABİLİRİZ'

Daha önce ev işlerine gittiğini ifade eden Gönül Batur da, Romanların göçebe bir geçmişe sahip olduklarını ve özgürlüklerine düşkün olduklarını söyledi. Kamıştan ördükleri hasırlarla kendi yaşam alanlarını oluşturduklarını belirten Batur, bugün yaptıkları işin kültürlerinin yaşatılması ile ilgili olduğunu aktardı.

Saliha Gezer ise, kendi mücadeleleri sonucu kamış işleme işini kurduklarını, yer sorununun ise ısrarları sonucu Toroslar Belediyesi'nin kendilerine yer tahsis etmesiyle çözüldüğünü dile getirdi. Kendi emekleri ile işlerini kurduklarını vurgulayan Gezer, mücadeleleri ile daha fazlasını elde edeceklerini ifade etti.

‘8 MART’TA DA ÇALIŞACAĞIZ’

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü şimdiden kutlayan Rabia Sönmez, en güzel günlerin kadınların olması temennisinde bulundu. Kendi emeklerini diğer kadınların emekleriyle büyütmek istediklerini kaydeden Sönmez, 8 Mart’ta da çalışmak zorunda olduklarını söyledi. Sönmez, “Biz 8 Mart’ta da işe geleceğiz. Çalışacağız. Romanlar için değişen bir şey olacağını sanmıyorum. Ama değişmesini istiyoruz. Bugün olmasa da bir gün olacağını biliyoruz. 8 Mart'ın tatil edilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.  (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

'Dersim coğrafyası yeni bir barajı kaldıramaz'

SONRAKİ HABER

MB: Enflasyon, gıda fiyatları ve liranın kaybıyla yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa