Mısır’da yoksulların ekmek isyanı
Mısır’da hükümetin kriz gerekçesiyle yoksullara yapılan ekmek yardımını azaltması ve fiyatlardaki devlet desteğini çekmesi halkı sokağa döktü.
Mısır’da hükümetin ekonomik kriz gerekçesiyle yoksullara yapılan ekmek yardımını azaltması ve ekmek fiyatındaki devlet desteğini çekmesi halkı sokağa döktü. İskenderiye ve Giza gibi birçok kentte dün kitlesel eylemler yapıldı.
Sosyal medyaya düşen görüntülerde İskenderiye’de fırınların ekmek karnelerini kabul etmeyi reddetmesi üzerine öfkeli kalabalıkların “Yemek istiyoruz, ekmek istiyoruz” sloganlarıyla eylem yaptıkları görüldü. Kahire’nin banliyöleri olan Ayrıca Minya, Desouk, Imbaba gibi mahallelerde de eylemler yapıldığı bildirildi.
Imbaba’nın ana caddelerini kapatan göstericiler polisle çatıştı.
YOKSUL AİLELERİ VURDU
Mısır’da ekmek için devlet destekli iki biri kağıt biri elektronik olmak üzere tür kart kullanıldığı, fırınların devletin ekmek fiyatındaki üçte ikilik ödenek desteğini kesmesi üzerine kağıt kartları kabul etmemeye başladıkları öğrenildi.
Middle East Eye haber sitesine konuşan Mısırlı göstericilerden Montaser Awad, “Yoksul bölgelerdeki ailelerin çoğunun kağıt kartları var. Yıllardır elektronik kart almak için uğraşıyoruz fakat bunun için memurlara rüşvet vermek gerekiyor” dedi.
Imbaba’dan ev kadını Somaya da, “Hükümet harcamaları kesmeye çalışıyor, bu yüzden yoksullara yükleniyorlar” dedi.
Hükümetin Monera al-Gharbya yardım ofisinde çalışan Saed isimli yetkili de günlük 1500 somun ekmek yardımının 500’e düşürüldüğünü belirterek, “Yüzlerce kadın ve erkek geldi. Onları suçlamıyorum ama biz sadece hükümetin çalışanlarıyız. Biz de aynı sorunu yaşıyoruz” dedi.
1977 ‘EKMEK İNTİFADASI’NI HATIRLATTI
‘Ekmek intifadası’ (ayaklanması) Mısır’ın toplumsal mücadele tarihinde önemli bir yeri var. Enver Sedat Hükümetinin Dünya Bankası ve IMF yaptırımları nedeniyle yine temel gıdalardaki fiyat desteğini çekmesi üzerine 18-19 Ocak 1977’de de “ekmek isyanları” çıkmış, iki gün boyunca Mısır’ın en önemli kentlerinde yüz binlerce Mısırlı yoksul ve emekçi sokağa çıkmıştı. Gösterilere devletin saldırması üzerine 79 kişi yaşamını yitirmiş, 550 kişi yaralanmış, yaklaşık 1000 kişi de gözaltına alınmıştı. Hükümet eylemleri bitirmek üzere orduyu sokağa çıkarmıştı. Eylemler hükümetin kararını geri almasıyla sona erdi. (DIŞ HABERLER)