08 Mart 2017 23:06

BEDAŞ işçileri: Başkanlık gelirse sorunlar daha da artar

BEDAŞ Gaziosmanpaşa İşletme Müdürlüğü işçileri anayasanın değişmesi durumunda yaşadıkları sıkıntıların artıracağını düşünüyor.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) Sultangazi İlçesindeki Gaziosmanpaşa İşletme Müdürlüğü işçileri anayasa değişikliğinin, geçmesi durumunda yaşadıkları sıkıntıların artıracağını düşünüyor. Bu nedenle, AKP’ye oy verenler de dahil işçilerin çoğunluğu hayır oyu kullanacak.

120’ye yakın işçinin çalıştığı müdürlükte işçilerin bir kısmı şirketin bünyesindeyken, bir kısmı da taşeron olarak çalışıyor. İşçiler yapılmak istenen anayasa değişikliğinin ne işçilerin ne de ülkenin ihtiyaçlarını karşılayarak yapılmadığını düşünüyor. Bunun için de hayır diyeceğine anlatan bir işçi, şunları söylüyor: “Çift başlılık diyorlar ama 15 yıldır istedikleri her şeyi çıkardılar. Değişiklikte işçi lehine bir şey beklemiyorum. 15 yıldır çıkardık-ları yasalar hep işçilerin aleyhine oldu.” “Milli irade” diyenlerin getirdiği değişikliğe göre bir kişinin isteğiyle Meclisin feshedilebileceğine dikkat çeken işçi, “Bu iradeye saygısızlık olmuyor mu?” diye soruyor. Referandum sürecindeki eşitsizliğe de dikkat çeken işçi, “Madem demokrasi var insanlar düşündüklerini neden rahat bir şekilde ifade etmiyorlar” diye konuştu. Referandumdan evetin çıkması durumunda yaşanacak olumsuzluklar nedeniyle endişeli olduğunu söyleyen işçi, “Kıdem tazminatlarını referandum sonrasına bıraktılar. Eğer yasa geçerse işe iade davası açılmayacak, öyle bir şans olmayacak” diyor.

‘NİYE EVET DİYEYİM?’

“Ülkenin binlerce sorunu var. 18 maddelik anayasa değişikliğiyle ülkenin bütün sorunlarının çözüleceğini zannediyorlar. Bir kere çok samimi değiller, insanları kandırıyorlar, avutuyorlar” diyen Daimi Aydın, şöyle devam etti: “15 yıldır tek başına ülkeyi yönetiyorsun. Başbakanı da görevden aldın. Fiili bir durum var ortada. Bugün ne yargı, ne halk, ne medya ne milletvekilli ne bakan eleştiremiyor. Her dediğin oluyor. Bunun üzerine bazı şeyler katması ise, kendisini ve ailesinin geleceğinin güvence altına almak istiyor. Kimse benden hesap soramaz mantığıyla hareket ediyor.” 18 maddeye baktığını söyleyen Daimi Aydın, maddelerde halktan, emekten ve işçiden yana bir şey olmadığını söylüyor. Aydın, “Yaşam kalitesini yükseltmiyor. Niye evet diyeyim. Kendileri oturup tartıştılar, ülkenin gelenine yaymadılar ki, gelip bize sormadılar” diyor. Aydın, tüm işçilere  hayır deme çağrısı yapıyor: “Mevcut sistemdeyken bu kadar sorun yaşıyoruz. Sözde demokrasi var. Geçilmek istenen sistem ise daha sıkıntılı. Resmen diktatörlük, rejimi olacak. Yargı, yasama yürütme tek kişiye bağlı olacak. Şimdi en azından maaşlarımızı alıyoruz. Dava açtığımızda iyi -kötü kıdemimizi, tazminatımızı alıyoruz. Eğer yasa geçerse bu şansımız da olmayacak.”

‘HERKES BORÇ İÇİNDE’

Bir başka işçi söze giriyor: “Hükümet samimi değil, sendikalaşmayı engellediler. Kurdukları sendikalarda hükümet ağzıyla konuşuyor. O yüzden buradaki insanlar hep mağdur. Sendikalarla hakkını arıyordu. Şimdi hepsi yasak. Boyun eğiyor. Çünkü herkes borç içinde mecbur çalışıyor.”

AKP OY VEREN İŞÇİ HAYIR DİYECEK

AKP’ye oy veren işçilerden Erhan Köylüoğlu, referandumu bir parti seçimi gibi düşünmüyor. Ülkenin geleceğini düşünerek karar verilmesi gerektiğini söyleyen Köylüoğlu, “Ülkenin geleceğini düşündüğümde tek kişinin ülkeyi yönetmesi doğru gelmiyor bana. Gelecekte sıkıntı doğurabilir” diyor ve hayır oyu kullanacağını söylüyor.

AKP ÖZELLEŞTİRMİŞTİ

Türkiye Elektrik Kurumunun (TEK) bünyesinde olan BEDAŞ 2 Nisan 2004’te özelleştirme kapsamına alındı. 28 Mayıs 2013’te AKP hükümeti özelleştirme kapsamında BEDAŞ’ı Cengiz Holding, Limak Holding, ve Kolin İnşaat Ortaklığına satıldı.

ÖNCEKİ HABER

YDS işçisi: Açlığın istikrarı mı olur!

SONRAKİ HABER

MHP’nin kalesi Osmaniye Bahçeli’ye mesafeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa