09 Mart 2017 22:30

HDP mitingine bombaya çeyrek hukuk

Diyarbakır’da HDP mitingine yönelik bombalı saldırıda polis ihmali olduğu belgelendi. İhmali olanlara ödül gibi ceza geldi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği Diyarbakır mitingine yönelik bombalı saldırıyla ilgili ihmali olduğundan şüphelenilen polisler hakkında Emniyetin yürüttüğü soruşturma dosyasına Evrensel ulaştı. Soruşturma neticesinde ihmaller zinciri açıkça ortaya çıktı. Ancak buna rağmen polis memurlarına sadece 4 aydan 2 yıla kadar kademe durdurma ve 4’te bir maaş kesme cezası verildi.Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturmada, yoklama kaçağı olduğu tespit edilen Orhan Gönder’in “terör nitelikli kayıp şahıs” olarak görüldüğü KİHBİ sorgulamasının polislerce yapılmadığı tespit edildi. Polislerin, KİHBİ sistemine bakmaları gerektiğini belirten yazıyı da müfettişlerden gizledikleri ortaya çıktı. Polislerin miting alanında ve bombanın konulduğu okulda gerekli aramaları yapmadığı, aramadan sorumlu bir komiser yardımcısının da “aradık” diyerek yalan söylediği de müfettişlerce tespit edildi.

KİHBİ’YE BAKMADILAR

IŞİD tarafından HDP’nin 7 Haziran 2015 seçimlerinden iki gün önce Diyarbakır’da düzenlediği mitinge yapılan bombalı saldırıda emniyetin ihmalleri bir bir ortaya çıkıyor. 5 kişinin öldüğü 400’e yakın kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu 18 polis hakkında soruşturma yürüttü. Bombacı olarak yargılanan Orhan Gönder’in saldırıdan 2 gün önce kaldığı otelde “yoklama kaçağı” olduğu şeklinde tutanak tutularak serbest bırakılmasına ilişkin emniyet görevlilerinin ifadesi alındı. Yapılan soruşturmada; Orhan Gönder’in yoklama kaçağı olduğu ekrana düşmesine rağmen Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Merkezi (KİHBİ) sisteminde sorgulama yapmayan, dolayısıyla Gönder’in “terör nedeniyle kayıp olduğu” bilgisine ulaşmayan polis memurları H.Y. ve sonraki gecelerde görevli olan H. D. ve  A.T. kusurlu bulundu. “KİHBİ’den sorgulama yapmaları gerektiğini bilmedikleri” şeklinde kendilerini savunan 3 polis memuruna sadece “Görevin takdir ve yerine getirilmesinde hoşgörü veya savsaklama suçundan 24 ay uzun süreli kademe durdurma cezası verildi.

AMİRLER DE İHMALDEN SORUMLU

Soruşturma kapsamında, KİHBİ sorgulaması yapmayan polislerin bağlı olduğu Aranan Şahıslar Büro Amir Vekili Y.Ö, Asayiş Şube Müdür Yardımcısı D.U. ve Asayiş Şube Müdürü K. K. de kusurlu bulundu. Adı geçen üç amir, söz konusu personele verilen eğitimin yeterliliğini gözlemlemek, denetlemek, eksiklik varsa tamamlamak gibi sorumluluklarını yerine getirmemeleri nedeniyle 4 ay kademe durdurma cezası ve 1/4 oranında maaş kesintisi cezası aldı.

SUÇ DELİLİNİ MÜFETTİŞTEN BÖYLE GİZLEDİLER

Diğer yandan Diyarbakır İl Emniyet Müdür Yardımcısı İ.B’nin soruşturma için istenilen “Otelde konaklayanların UYAP haricinde KİHBİ bilgi toplama işlemlerinden de sorgulanması” gerektiği emrini içeren KİHBİ Daire Başkanlığının 04.10.2013 gün ve 4161 sayılı yazısını müfettişlere göndermediği ortaya çıktı. Yoklama kaçağı olduğu anlaşılan Orhan Gönder hakkında hangi işlemleri yaptıklarına ilişkin istenilen bilgi ve belgeler müfettişlere iki defa eksik gönderildi. İ.B. bu yazıları Polis Memuru B. K’ye araştırması için verdiğini belirtirken B.K’nin ifadesi de bu yönde oldu. Aranan Şahıslar Büro Amir Vekili Y.Ö’nün belge gizlemeye ilişkin ifadeleri ise şöyle; “(...) 27.06.2015 tarihinde öğle saatlerinde (...) İ.B. Müdürümün odasında kendi başkanlığında  D.U. Müdürüm, ben ve B.K. ile bir arada olduğumuz sırada hazırladığımız cevabi yazının bazı yerlerinin çok netlik içermemesi ve net cevaplar oluşturmaması nedeni ile İ.B. Müdürüm sizin bahsettiğiniz Emniyet Genel Müdürlüğünün yazısını ve yanında büromuzda da olan KİHBİ Daire Başkanlığının 04.10.2013 tarih ve 4161 sayılı yazısını göstererek ‘Bunları gördünüz mü veya bunlardan haberiniz var mı, bunlar yapılması gerekeni net bir şekilde ifade ediyor’ dedi. (...) Bu yazıların müfettişliğe gönderilmek üzere yazdığımız yazı ekine koyulmadığı doğrudur. Fakat yazının yazılması, düzenlenmesi ve düzeltilmesi, yeniden yazılması, ekine hangi yazının konulduğu, koyulmadığı hususları her ne kadar yazı benim bürom çıkışlı olsa da İ.B. Müdürümün bizzat ilgisi ve takibi ile olmuştur.”

Soruşturma sonucunda, Emniyet Müdürleri  İ.B, N.Y, D.U, Y.Ö, B.K. hakkında 4 ay kademe durdurma cezası ve 1/4  oranında maaş kesintisi cezaları verildi.

‘OKUL BAHÇESİNİ ARADIK’ YALANINA CEZA

Emniyet müfettiş soruşturmasında incelenen diğer bir ihmal ise miting alanı ve çevresinde alınan güvenlik önlemleriyle ilgili. Raporda, birinci patlamanın gerçekleştiği çöp kutusunda usulü ve standardına uygun arama yapılmadığı, ikinci patlayıcının ise; alan aramasından önce konulduğu belirtilen Farabi Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde olduğu halde bahçenin aranmadığı tespit edildi. Mitingde görev alan polisler verdikleri ifadelerde okul bahçesinde görev almadıklarını, sadece  okul çevresinde ve kapılarında görevlendirildiklerini söyledi.

Miting alanında alınan tedbirlerden sorumlu Komiser Yardımcısı M. A. C. ise ikinci bombanın bulunduğu okul bahçesinde arama yaptırdığını söyledi. Ancak görevli polislerin ifadeleri ve inceleme sonucunda M.A.C’nin müfettişlere yanlış bilgi verdiği ortaya çıktı. M.A.C, “Amir ve memurlara görevle ilgili yalan söylemek” suçundan 4 ay kademe durdurma ve 1/4 oranında maaş kesintisi cezası aldı.

ÇÖP KUTUSUNA BAKTI, BOMBAYI GÖRMEDİ

Bir bomba uzmanı polisin ise birinci bombanın konulduğu çöp kutusunu kontrol ettiği ortaya çıktı. Soruşturmada yer alan görüntülerde bomba köpeği “Üzüm”ün, çöp kutusuna yöneldiği ancak köpeği tutan polisin bunu fark etmeden devam ettiği belirtiliyor. Köpeğin arkasında inceleme yapan Bomba Uzmanı A.K. ise çöp kutusunu kontrol ediyor. A.K. ifadesinde yaptığı incelemeyi şöyle anlatıyor: “Çöp poşetini ben kontrol ettim. Kafamı uzatıp baktım, bel seviyesinde yaklaşık 120 cm yüksekliğinde, tabanı yere değmeyecek şekilde olan poşetin dibinde belki yarı seviyesinin altında atıklar vardı. Ayağımla poşetin ağırlığını tarttım. Herhangi bir şeyden şüphelenmedim.”

8 AYDIR TERÖRDEN ARANIYORDU

Ailesinin Adıyaman’da emniyete giderek çocuklarının kayıp olduğunu ve terör eylemlerine bulaşabileceğini aktarması nedeniyle Orhan Gönder bir yıldır “terör nitelikli kayıp şahıs” olarak aranıyordu. Otelde yoklama kaçağı olduğu öğrenilen Orhan Gönder’in KİHBİ sistemi kayıtlarına bakılsaydı bir felaketten dönülmüş olacaktı. Adıyaman Emniyet Müdürlüğü soruşturma kapsamında müfettişleri bilgilendirmek için 08 Temmuz 2015 tarihinde gönderdiği yazıda Gönder’in annesi Hatice Kurt’un 13 Ekim 2014 tarihinde oğlunun kaybolması hakkında emniyete başvurduğunu, bunun üzerine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün Gönder’in “Çatışma bölgelerinde faaliyet gösteren radikal gruplar ve terör örgütü kamplarına katılmak için yurt dışına illegal yollardan çıkabileceği değerlendirildiğinden zaman kaybedilmeden 13.10.2014 günü KİHBİ sisteminde terör nitelikli kayıp şahıs kategorisine alındığı”nı bildirmişti.

ÖNCEKİ HABER

Alanyaspor sürpriz peşinde

SONRAKİ HABER

Beraat eden Nedim Oruç: Gerçekleri yazmaya devam edeceğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa