Farklı dillerde barışa ağıt
Toplumun barışa olan özlemini dile getirmek isteyen Cüneyt Demir'le Barışa Ağıt projesini konuştuk.
![Farklı dillerde barışa ağıt](https://www.evrensel.net/upload/dosya/76570.jpg)
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Toplumun barışa olan özlemini dile getirmek isteyen Cüneyt Demir, Barışa Ağıt projesini yaptı. Barış için yazdığı şiiri besteleyen Cüneyt Demir, şarkıya çektiği klip İngilizce, Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Arapça, Ermenice farklı müzisyenler tarafından seslendirildi.
Barışa Ağıt Projesi ile ilgili Cüneyt Demir’le görüştük. Erzurum Tekman doğumlu Cüneyt Demir, ’93’te İstanbul’a gelmek zorunda kalıyor. Sekiz yıl kesintisiz Özgür Üniversiteye giden Demir, yönetmenliği merak eder. Tabii bunda Yılmaz Güney’in önemli bir yeri var. Bir dönemde kanun hükmünde kararnameyle kapatılan Mezopotamya Kültür Merkezinde Beşiktaş Kültür Merkezinde, Müjdat Gezen Sanat Merkezinde Kültür Üniversitesinin bünyesinde yönetmenlikle ilgili dersler aldı. Zamanla oyunculuk ve yönetmenlik dersleri de veren Demir, bir sürede Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezinde çalışmalara katıldı. Tiyatro yönetmenliği de yapan Demir, şiir üzerine yayımlanan kitapları da var.
TOPLUM BARIŞIN ETRAFINDA BİRLEŞEBİLİR
Savaşın toplumda tahribatlar yarattığını anlatan Demir, bunun için Barışa Ağıt Projesi’ni yaptıklarını söyledi. Proje fikrini dile getirmesiyle herkesin barışa katkı sağlamak istediğini anlatan Demir, yapacakları projenin ulusal kanallarda yayımlanması için yaptıkları görüşmelerde olumlu tepkiler aldığını ifade etti. 15 Temmuz darbe girişimden sonra projeye olumlu bulan ve ulusal televizyonlarda yayınlama sözü verenlerin telefonlarına dahi çıkmadığını belirten Demir, muhalif televizyonların ise kanun hükmünde kararnameyle kapatıldığını hatırlattı. Projeye destek verenlerin bir kısmının tutuklanarak cezaevine konulduğunu söyleyen Demir, barışın gerekliğine değindi. Demir, projeye dair şunları söyledi: “Barışa olan özlemi haykırmak istedik. Farkındalık yaratmak ve toplumsal sorunları duyarlı kılma adına birçok dilde yazdım. Bu çalışmada duyarlılık olması açısından birlikte yaşamın koşullarına bir nebze olsun katkı sunmak istedim.” Türkiye’deki mozaiğe dikkat çeken Demir, “Toplum korkunç acılar yaşamış. İnsanlar derinlemesine düşünmeleri durumunda her insan bir yönetmen bir sanatçı olabilir. Çünkü zira gereğinden fazla doneler var. Acılar var dokunuyoruz, görüyoruz” dedi. Demir, doğru bir dille anlatılması durumunda farklı kesimlerin barış talebinin etrafında bulaşabileceğini de belirtti.
KİMLER KATKI SAĞLADI
Barışa Ağıt projesini klibinde, Suavi, Berçim Demir, Gülistan Tokdemir oyuncu olurken, şiirin İngilizcesini Banu Güven okudu. Kürtçesini Serhat Çarnewa , Şehribana Kurdi, Hozan Aydın ve Erol Berxwedan, Türkçesini: Pınar Aydınlar, Mustafa Kaya, Cevdet Bağca, Zazacasını Abidin Biter, Erminecesini Bedros Dağlayan, Arapçasını ise Şerocan okudu.
Haşim Tokdemir, Özlem Sal, Celal Biroj , Samet Toprak, Salih Hevidar, Ozan Mecit vokallerde eşlik ederken, klibin müzik yönetmenliğini Erol Ağıt, sanat yönetmenliğini Ozan Mecit yaptı.
Projeyi destekleyenler Prof. Dr. Mehmet Altan, Prof. Dr. Mesut Yeğen, Prof. Dr. Recep İhsan Eliaçık, Oyuncu, Yönetmen Kadir İnanır Gazeteci, Yazar Ali Bayramoğlu, Gazeteci Ayşegül Doğan, Sinema Oyuncusu Jülide Kural Gazeteci Yazar Fehim Işık, Gazeteci, Yazar Hayko Bağdat Gazeteci, Yazar Levent Gültekin Gazeteci, Yazar Nuray Mert, Gazeteci, Yazar Aslı Aydıntaşbaş, Gazeteci İsmail Saymaz, Siyasetçi Sezgin Tanrıkulu Siyasetçi Ayhan Bilgen ,78’liler Dernek Başkanı Cellattin Can, Gazeteci, Yazar Ragıp Zarokulu Gazeteci, Yazar Ragıp Duran, Gazeteci Yazar Celal Başlangıç, Gazeteci, Yazar Engin Aydın, Siyasetçi Akın Birdal, Gazeteci, Yazar Birgül Hakan, Çengili Dernek Başkanı Cabbar Doğan.
Evrensel'i Takip Et