10 Mart 2017 10:39

Mısır’da hem enflasyon hem sosyal tansiyon yükseliyor

Mısır’da yıllık enflasyon yüzde 31.7’ye ulaştı. Ekonomik sorunların derinleştiği ülkede sosyal tansiyon da yükseliyor. 

Paylaş

Mısır’ın Uluslararası Para Fonu IMF’ye ödemesi gereken 12 milyar dolarlık borca karşılık kemer sıkma önlemlerine girişen Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi’nin benzindeki devlet subvansiyonunu düşürmesi ve ucuz ekmek yardımını azaltması ülkedeki gerginliği artırdı. Mısır poundu ise yarı yarıya değer kaybetmiş durumda. 

Middle East Eye (MEE) haber sitesine konuşan doktora öğrencisi Amr Adly, “Otuz yıldan fazla bir süredir görülen en yüksek enflasyon” derken ekliyor: “Ekonomik durgunluğa karşın yüksek enflasyon devam etmesi ve doların değerinin Mısır lirası karşısındaki stabilizasyonu ile birlikte durum oldukça dramatik”

TEMEL ÜRÜNLERDE YÜZDE 41.7 ZAM

Devlet istatistik kurumu CAPMAS’ın Perşembe günü açıkladığı verilere göre enflasyon ocaktan bu yana yüzde 2.7 daha yükseldi. Ülkede temel ürünlerin bulunmasında sıkıntılar da yaşanmaya başladı. Gıda ve içeceklerin fiyatları geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 41.7 oranında zamlandı. Et ve tavuk fiyatları sadece bir ayda yüzde 5.5 arttı ve yıllık fiyat artışı yüzde 34.6’ya ulaştı. 

Hükümetin geçtiğimiz pazartesi ekmek yardımlarını azaltmasının ardından hafta boyunca halk, sokak eylemleri yaptı. Hükümet ise ekmekteki düzenlemenin yolsuzluğu önlemek için olduğunu ileri sürüyor. 

MEE’ye konuşan Mısır Uzmanı Dr. H.A. Hellyer, Ramazan bayramında Mısırlı ailelerinin gelirinin önemli bir bölümünün et ürünlerine ayrıldığı “yaz aylarının dönüm noktası” olacağı iddiasında. 

Öte yandan hükümet ve IMF, yıl sonuna doğru Mısır lirasının güçleneceği ve enflasyonun düşeceği öngörüsünde bulunuyor. Ancak ekonominin toplumsal tansiyonu da düşürecek kadar düzeleceği kesin değil. 

HALKA ‘6 AY DAYANIN’ DEDİ AMA...

Amr Adly, “Verilerin Mısır’ın düşük büyüme oranı ve yüksek eflasyonla devam edeceğine” işaret ettiğini belirterek, güvenlik sorunu ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle normalde ülkeye büyük dolar akışı sağlayan yatırım ve turizm alanındaki gelirlerin belirsizliğine dikkat çekiyor. 

Devlet harcamalarındaki ve sosyal yardımlardaki kesintiler 1977 Ekmek İsyanı günlerinin yeniden yaşanıp yaşanmayacağını tartıştırıyor. Özellikle işçi ücretlerinin eflasyon karşısında erimesi ve nüfusun hali hazırda yüzde 27.8’nin yoksulluk sınırı altında yaşıyor olması sosyal memnuniyetsizliğin süreceğinin de işaretleri. 

Devlet Başkanı Sisi ekonomik reform sözü verdi ve halka “altı ay daha dayanın” dedi. Fakat sosyal medyada da yükselen tepki ve öfkeye bakıldığında bu talebin karşılık bulacağının kesin olmadığı görülüyor. (DIŞ HABERLER)
 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Nazife Onay: İşime geri dönene kadar mücadele edeceğim

SONRAKİ HABER

Şili’de patron, maden işçilerinin grevini kırmaya çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa