19 Haziran 2012 12:41

Çellist Müller Schott Don Kişot’u anlatacak

Ünlü Çellist Daniel Müller Schott İstanbul Müzik Festivali kapsamında bu akşam dinleyicileriyle ikinci kez buluşuyor. 18 Hazirandaki Festival Buluşması konserinde Kemancı Renaud Capuçon ve Piyanist Anika Vavic ile birlikte Haydn, Şostakoviç ve Brahms’ın “Piyanolu Üçlüleri”ni seslendiren Müller-Schott, bu a

Çellist Müller Schott Don Kişot’u anlatacak
Paylaş
Sevda Aydın


Müzik Festivali’nde ‘Don Kişot’ adlı eserinizi çalacaksınız neler söylemek istersiniz?
Öncelikle biz Çellistler olarak sanatçının bu eserinin merkezine çelloyu koymasından onur duyuyoruz. Cervantes’in kitabını bende okudum. Sanatçının eserine kitaptan alıntılar aldığını gördüm bu çok hoşuma gitti. Müziğin renkleri ve hikaye birleşince, dinleyiciler için de farklı bir deneyim olacak.  

Peki sizin ‘Don Kişot’unuzdan biraz bahseder misiniz?
Hikayede yel değirmenleriyle olan savaşı vardır. Sanatçı, hikayede bu tür gerilimlerin olduğu bölümleri anlatan armonileri rüzgarı andırıyor. Basların çıkardığı sesler de güçlü bir duruş sergiliyor. Sanatçı, ayakları yere basan bir besteci olarak maceracı bir ruha sahip. Don Kişot’un kahramanlıklarını çok coşkulu betimliyor. Parçanın girişinde güçlü sesler var. Daha sonraki bölümlerde ise Don Kişot’un saçmalıklarını görüyoruz. Çello bu eserde öne çıkıyor. Don Kişot’u temsil ediyor. Bu eser tam olarak bir çello solosu değil. Keman da var, viyola da... Sanço Panço’yu Viyola betimliyor örneğin. Bir oda orkestrası olarak aslında bir topluluk olarak konuşuyorlar. Önde Don Kişot var ama arkadan Sanço Panço’yu da duyuyorsunuz. Kitaptaki diğer karakterleri de görüyorsunuz.

Bir enstrüman çalabilen sanatçının müzikle bağı kuşkusuz daha derin oluyor. Sizi çelloyla buluşturan neydi?
Annem beni oda orkestralarının provalarına götürürdü. Orada bütün enstrümanları görebiliyordum. Çelloyu da ilk kez orada gördüm. Robert Schumann’ın ‘Çello Konçertosu’nu dinlerken bana hissettirdikleri beni çelloya yakınlaştırdı.

Peki çello ile bir repertuvar oluştururken, bu enstrümanın ustalarıyla nasıl bir bağ kuruyorsunuz?
Geçen yüzyılın Çellisti Pau Casals’ı bugünün çellistlerinin büyük babası olarak görüyorum. Çünkü ön planda olmayan Bach’ın suitlerini konser parçaları haline getirdi. Aynı marka Çello kullanıyoruz Casals’la ve onun çalışına hayranım. 1727’de Venedik’te Matteo Goffriller’in yaptığı bir çellom var. Bu çellonun yapıldığı tarihten bu yana pek sanatçının enstrümanı olması, benim müziğimin ve enstrümanımla tarihsel bağlar kurmama neden oluyor. (İstanbul/EVRENSEL)


BENJAMIN BRITTEN'IN 100. YILI İÇİN KONÇERTO HAZIRLADIM

Orfeo, Deutsche Grammophon, Pentatone ve EMI Classics ile birçok ödül aldınız. 20 albümünüz var. önümüzdeki günlerde yeni bir albüm gelecek mi?
Benjamin Britten’ın önümüzdeki yıl 100. yılı kutlanacak. Bu yüzden onun çello konçertosunu, suitlerini hazırladım. Önümüzdeki dönemde de çello sonatlarını kaydedeceğim. Bu yılın son baharında çıkacak olan yeni albümümde bunlar olacak.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu, hükümetin operasyon kabiliyetini sorguladı

SONRAKİ HABER

Kürtaj yasağına karşı 55 bin imza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa