17 Mart 2017 01:49

Gençler, referandum sonrasından kaygılı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde referandumu konuştuğumuz gençler 'Hayır' çıkmazsa ülkeyi karanlık bir dönemin beklediğini düşünüyor.

Paylaş

Cem KAVRUK
Ramazan ADANIR
Eskişehir

16 Nisan’da düzenlenecek olan anayasa değişikliği referandumuna az bir süre kala üniversitelerde de tartışmalar artıyor. Gençler bir taraftan referandumda nasıl bir tercih yapacağını düşünürken, bir taraftan da referandum sonrasında Türkiye’de yaşanacak olası gelişmeleri düşünüyor. 

Bu tartışmaların yoğun yaşandığı yerlerden biri de Eskişehir Anadolu Üniversitesi. Konuştuğumuz öğrencilerin bir çoğu referandumda anayasa değişikliği adı altında ‘diktatörlüğün’ oylanacağını düşünürken, öğrencilerin büyük çoğunluğu referandum sonrasında ülkenin içinde bulunacağı durumu düşünüyor. 

Geçtiğimiz yıl üniversiteyi kazanan ve üniversitede hazırlık öğrencisi olan Pınar Menteşe ile konuşuyoruz. Pınar, oy kullanmak için memleketine gidecek öğrencilerden. Pınar, anayasa değişiklik taslağındaki 18 maddeyi okumadığını söylerken, yine de ‘hayır’ oyu kullanacağını belirtiyor. Pınar, ‘hayır’ tercihinin nedenini de “Hayır çıkmazsa ülkeyi karanlık bir dönem bekliyor, bir iç savaştan korkuyorum” şeklinde açıklıyor.

‘16 NİSAN’DAN SONRA AKP’NİN ELİ GÜÇLENİR’

Arif Dinçer de, Anadolu Üniversitesi hazırlık öğrencisi. Arif, bu sene ilk kez sandık başına gidecek. Arif, henüz tercihini belirlemediğini anlatıyor. Bir referandum değil de, genel seçim olsa tercihinin MHP ya da AKP olacağını söyleyen Arif de, değişiklik paketindeki 18 maddeyi okumayanlardan. Arif, referanduma ilişkin şu görüşleri bizimle paylaşıyor: “Sandıktan ‘evet’ çıkacağını düşünüyorum. Referandumdan sonra AKP’nin elinin daha da güçleneceğini düşünüyorum. Referandumun sonucuna göre patlamalar ya da saldırıların artabileceğini düşünüyorum”

‘BEN SONRASINI TAHMİN BİLE EDEMİYORUM’’

Bir başka hazırlık öğrencisi Ata Utku Üzelli ile konuşuyoruz. ‘Hayır’ oyu kullanacağını söyleyen Üzelli, yeni anayasa taslağında yer alan maddelerden bir kısmını okuduğunu söylüyor ve görüşlerini açıklıyor: “HSYK’de zaten 15 üye olacak, bunun 12’sini de cumhurbaşkanı atayacak. Bu tabii ki yargının tarafsız olmadığını gösteriyor. Ben bunun için ‘hayır’ diyorum. Ancak, bence az bir farkla ‘evet’ çıkacak. Ve referandum sonrasını tahmin bile edemiyorum”

AĞABEY İLE KARDEŞ KAVGA EDİYORSA...

İsmini vermek istemeyen Anadolu Üniversitesi öğrencisi de, referandum oylamasında ‘hayır’ çıkması durumunda ülkedeki gerginliğin tırmandırılacağından endişe duyduğunu söylüyor ve şunları ekliyor:  “Bugüne kadar bu gerginlik ortamının alt yapısını hazırladılar. İnsanlar sokaklarda birbirlerini düşman olarak görmeye başladı. ‘Hayırcılar’ ve ‘evetçiler’ birbiriyle konuşmuyor. Ben aynı evde yaşayan bir ağabey ile kardeşin birbirleriyle kavga ettiğini gördüm. Ağabey ile kardeş birbirlerine bunu yapabiliyorsa, birbirlerini tanımayanlar kim bilir neler yapar?” 

‘SEÇİLME YAŞININ DÜŞÜRÜLMESİ BÜYÜK BİR ALDATMACA’

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencisi olan İlhami Çikçi, 16 Nisan’da rejim değişikliğinin oylanacağını söylüyor.  Çikçi, seçilme yaşının 18’e düşürülmesini yorumladı. Üniversitelerde gençlerin en ufak hak arama mücadelesine bile izin verilmediğine dikkat çeken Çikçi, “Anadolu Üniversitesinde bizler, en ufak bir hak arama mücadelesine girdiğimizde soruşturmalarla karşılaşıyoruz. Ve bunlar varken ‘Milletvekili seçilme yaşını 18’e düşürüyoruz, Mecliste gençler kendilerini temsil edecek’ denmesi komik. Bugüne kadar gençlerle ilgili ne yapıldı ki bu saatten sonra yapılsın?” diyor.  Çikçi ülkedeki referandum ortamını da yorumladı. Herkesin kutuplaştırıldığını söyleyen Çikçi, “İç savaşa mı hazırlanıyoruz, referanduma mı belli değil”

ÖNCEKİ HABER

Kampüslerde tartışma 'Evet-Hayır'ın ötesinde

SONRAKİ HABER

Toner, Türkiye'yi temel özgürlüklere saygı duymaya çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa