Çanlar ‘Ars Nova’ için çalıyor
Latince’de 'Yeni Sanat' anlamına gelen Ars Nova; Ermenice, Yunanca, Türkçe, Latince, Eski İngilizce hatta dili olmayan şarkılar seslendiriyor.
Musab Daud
İstanbul
Betonarme olarak 200, toplamda 800 yıllık bir tarihe sahip olan Surp Hovhan Vosgeperan Ermeni Katolik kilisesi tarihinde ilk kez bir konsere ev sahipliği yaptı. Bu şerefe nail olan Ars Nova çok sesli korosu 2013 yılında Kübra Şenyaylar öncülüğünde 8 kişilik bir vokal topluluğu olarak yola çıkıp aynı yılın eylül ayında ekibi büyütme kararı alarak koro şeklini aldı. Ermenice, Yunanca, Türkçe, Latince, Eski İngilizce hatta dili olmayan şarkılar seslendirdikleri renkli gecede yer yer seyirci de gerek ses, gerekse dans hareketleriyle konsere dahil oldu.
SEVGİ HER ŞEYDİR
Ars Nova’yı diğer korolardan ayıran en önemli özellik ise bu koronun “Sevgi Her Şeydir” diyor olması. 2015 yılında Şef Kübra Şenyaylar tarafından başlatılan “Sevgi Her Şeydir” projeleri iki bölümden oluşuyor. “Sevgi Her Şeydir Köy Okulları Projesi” Koro Şefi Kübra Şenyaylar’ın Sinop Çerçiler Şehit Recep Geçer Yatılı Köy Okulunu ziyaret etmesi ve orada 1 haftalık koro atölyesi kurmasıyla başlıyor. Projenin hedefi yatılı köy okullarının maddi ve manevi eksiklerini desteklemek; Gerek gönüllü eğitimciler ile çocukları buluşturmak, gerek kütüphanesi olmayan okulların kütüphanesini yapmak için başlamıştır. Ars Nova, yılda birkaç konserini “Kitap karşılığı Bilet” olarak vermektedir. Okulların eksiklerini gönüllü destekçiler sayesinde okullara ulaştırmaktadır. İkinci proje ise “Sevgi Her Şeydir Konserleri”, korosu olmayan şehirlere koro konserleri götürmek üzere Atilla Çağdaş Değer ve Çiğdem Aytepe danışmanlığı ile başlamıştır. Projenin ilk ayağı 23 Ocak 2016’da Ars Nova, Ankara’dan Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu ve MÜZED Muammer Sun Korosu eşliğinde Saint Esprit Katedralinde gerçekleştirdi. Projenin ikinci ayağı ise Ankara’da Ankoro’nun ev sahipliğinde 27 Şubat 2016’da Gazi Üniversitesi Konser Salonunda gerçekleştirildi. “Sevgi Her Şeydir” projelerinden birini Kosova’da gerçekleştirmek gibi bir hedeflerinin olduğundan bahseden Şef Kübra Şenyaylar, ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik dehşetin buna izin vermediğinden bahsetti. “Yarın başıma ne gelecek” kaygısı taşıyan sponsorların onlara destek olmamasından yakınan genç şef, büyük işler başarabilmeleri için sponsora ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Önümüzdeki planları ise; 6 Mayıs’ta İzmirli bir koroyu İstanbul’da ağırlayacaklar. 7 Mayıs’ta Sansev Çok Sesli Korolar Festivali, 3-4 Haziran’da ise Kübra Şenyaylar’ın düzenlediği 1. Pera uluslararası korolar festivali olacak. Pera Güzel Sanatlar desteğiyle ilki düzenlenen festivalin başvurularını 1 Nisan’a kadar www.perafestival.org üzerinden yapabilirsiniz.
ESKİYİ YAŞATMAK
Latince’de “Yeni Sanat” anlamına gelen Ars Nova, Orta Çağ’da tek sesli müzikten sıkılan kilise müzisyenlerinin çok sesli koroya geçişleriyle şekilleniyor. Ars Nova akımı sadece müzikle sınırlı kalmayıp resim, mimari ve heykel sanatı gibi sanatın bir çok alanına çok sesliliği getirerek Rönesans’ın temellerini atıyor. Şef Kübra Şenyaylar Ars Nova’yı ayıran bir diğer özellik olarak sahne için tarihi mekanları tercih ettiklerini söylüyor. En büyük hedeflerinin bir gün Aya Sofya’da performans sergilemek olduğunu ekleyen şef, tüm sanatseverleri önümüzdeki konserlere davet ediyor.