‘Ekmeğe giren GDO’nun nedeni yanlış tarım politikaları'
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık GDO'lu ekmek skandalını, 'yanlış tarım politikaları' diye yorumladı.
Özer AKDEMİR
İzmir
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ekmekte tespit edilen GDO ile ilgili yaptığı açıklamada gıda ürünlerini giren GDO'nun nedeninin yanlış tarım politikaları olduğunu dile getirdi.
Halkın GDO‘lu gıdalar konusundaki hassasiyetinin son derece yüksek olduğunu ve bu gıdaları istemediğinin altını çizen Atalık, “GDO‘lu ürünlerin insan sağlığı üzerine etkileri kesin olarak bilinmemektedir, çünkü bu konuda çalışma ve izleme yoktur. Ancak, hayvanlar üzerinde yapılan pek çok çalışma GDO‘lu ürünlerin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını bozduğunu, kısırlığa yol açtığını, kandaki şeker ve trigliserid miktarını arttırdığını göstermektedir" dedi.
Biyogüvenlik Kanunu‘na göre ülkemizde GDO‘lu bitki ve hayvan üretimi ile GDO‘lu ürünlerin çocuk ve bebek gıdalarında kullanılmasının yasak olduğunu hatırlatan Atalık, Biyogüvenlik Kurulu'nun bugüne kadar GDO‘lu 25 mısır ile GDO‘lu 7 soya çeşidinin ithalatına sadece yem amaçlı kullanılmak üzere izin verdiğini söyledi. ÜLkemizde her yıl 1.5 milyon ton mısır ve 2 milyon tonun üzerinde soya dış alımı yapıldığını aktaran Atalık, “Dünyada soyanın yüzde 83‘ü GDO‘lu tohumlardan üretilmektedir. Mısırda ise bu oran yüzde 29‘dur. Dünya ticaretine konu olan soyanın GDO‘suzunu bulmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Soya dış alımımızın yüzde 55 ile yüzde 70‘i GDO‘lu soya üreten ülkelerden yapılmaktadır" dedi.
HALK SAĞLIĞINDAN TASARRUF OLMAZ
Sadece yem amaçlı izin verilmiş olsa da GDO‘lu soya ekmeğin içine kadar girdiğini ifade eden Atalık, "Adana‘da bir firmanın ürettiği ekmek katkı maddesinin içinde GDO‘lu soya bulundu. Ülkemizde üretim, satış ve toplu tüketim yeri olarak toplam 621 bin gıda işletmesi mevcuttur. Tüm bu işletmeler, tarım ve gıda eğitimi almış sadece 5 bin denetçi tarafından denetlenmektedir. GDO, çocuklar dahil halkımızın temel gıdası ekmeğin içine kadar girdiğine göre gıda denetim işinin gerektiği gibi yapılamadığı açıktır" dedi.
Halkın sağlığı konusunda tasarruf yapılmaması gerektiğini kaydeden Atalık, "Çiftçimizin üretemeyeceği hiçbir ürün, altından kalkamayacağı hiçbir iş yoktur. Yeter ki ürettiğini pazarlayabilsin. Devlet politikası olarak pazarlama sorununa çözüm getirilmesi halinde çiftçimiz yapacağı üretimle bizleri GDO‘lu ürünlerden kurtaracaktır. GDO‘lu ürünlere mahkumiyetimizin nedenleri bellidir. Çözüm yolları da açıktır. Buna rağmen ekmeğimizin içine kadar GDO giriyorsa nedeni tarım politikaları ve bu politikaları üretenlerdir" dedi.