21 Mart 2017 07:53

Nursan işçileri sabaha kadar eylem yaptı

16 aydır kapalı olan Nursan fabrikası işçileri geriye dönük alacaklarının ödenmesi talebiyle 60 metre yükseklikteki oksijen kulesine çıkıp eylem yaptı

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

2015’te üretimini durduran Nursan Fabrikası işçileri geriye dönük alacaklarının ödenmesi için eylemlere başladı. 6 işçi fabrikanın oksijen kulesine çıkıp eylem yaptı. 60 metre yükseklikteki kulenin üzerine çıkan işçiler soğuk hava koşullarına rağmen aşağı inmedi ve geceyi kulenin üzerinde geçirdi. Diğer işçiler ise fabrikanın önünde bekleyerek eylemi sürdürdüler. Sık sık "Ölmek var dönmek yok" sloganı atan işçiler bir an önce ya fabrikanın açılmasını ya da ihbar, kıdem 16 aylık maaşları gibi geriye dönük alacaklarının verilmesini istedi. İşçilerin eylemi üzerine güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri olay yerine geldi. Güvenlik güçleri işçileri eylemi bitirmeleri konusunda ikna edemedi.

ARALIK 2015'TEN BERİ KAPALI

Nursan fabrikası 2015 yılı sonunda üretimi durdurduğunu açıkladı. 1 yıldır fabrikanın açılmaması işçileri adeta canından bezdirdi. Gece boyu fabrika önünden ve çıktıkları 60 metre yükseklikteki oksijen kulesinden ayrılmayan işçiler sorunları çözülene kadar eylemlerinin devam edeceğini söyledi. Fabrika önünde bekleyen işçiler adına yapılan açıklamada, Nursan fabrikasının 16 aydır kapalı olduğunu ve kendilerinin açlıkla boğuştuğunu söylediler. Geçen 16 ay boyunca sadece sigortalarının yattığını ve bir kuruş para alamadıklarını belirten işçiler, fabrikasının kapanması ile birlikte zor günler yaşadıklarını söylediler. İşçiler ücret alamadıkları için kredi çektiklerini ve borçlarını ödeyemediklerini belirtiyorlar. Birçok işçi icralık olduğunu, bazıları da parasızlık nedeniyle eşlerinden ayrıldıklarını anlattı. Kimi işçiler de bu süreçte geçici veya yevmiyeli işlerde çalışmak zorunda kalmış.

‘PAYAS KAYMAKAMI BİZİ YAKA PAÇA KOVDU’ 

Sabaha kadar eylem yapan işçiler adına konuşan bir işçi şu çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Cumhurbaşkanı ve Başbakana sesleniyoruz, bizim sorunumuzu çözsünler. Payas İlçe Kaymakamına gittik. Mağdur olduğumuzu söyledik, yardım istedik. Kaymakam bizi yaka paça dışarı attı. Suriyelilere yardım yapılırken bize bir torba kömür dahi verilmedi. Bir köpeğe daha çok değer veriliyor.16 aydır açız, eve ekmek götüremiyoruz. Eve gitmekten, eşimizin, çocuğumuzun yüzüne bakmaktan utanır hale geldik. Kimse sesimizi duymuyor. Bugüne kadar eylem yapmadık, sabırla bekledik. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Fabrikanın oksijen terminal binasının çatısından 60 metre yükseklikteki kuleye çıkan bazı arkadaşlarımızın intihar girişiminde bulunmalarından endişe ediyoruz" dedi. 

EYLEMDE OLAN İŞÇİLER DİĞER ARKADAŞLARINA DA ÇAĞRI YAPTI

Fabrika önünde eylemde olan ve oksijen kulesinde bekleyen işçiler sosyal medyadan bütün işçi arkadaşlarına çağrı da bulundu. "Bizler mücadele ışığını yaktık sizlerde inşallah öncü olursunuz emekçi kardeşlerim sizleri sabahleyin bekliyoruz . Bu arkadaşlar oksijen tesislerinin üzerinde 60 metrede orada durmak bu hava şartlarında oldukça zor gelmeyen arkadaşlar sıcak evininizde beklemeyin gelin destek olun. Nursan çalışanları bu kutlu yolda gelin hep birlikte hakkımızı isteyelim sonuna kadar buradayız"

NURSAN'DA NE OLMUŞTU?

Kârı ve cirosu ile Türkiye’de 500 sanayi kuruluşu içinde ilk sıralarda yer alan Nursan fabrikasının adı milyarlarca liralık KDV vurgununa karışmış ve vergi borcu olduğu belirtilmişti. Maliyenin yüklü miktarda vergi cezası kesmesi üzerine 2015 yılının Aralık ayının sonunda kapanan Nursan fabrikasında çalışan 900 işçinin uzun bekleyişi sürüyor. Fabrikada çalışan 900 işçisini kapı önüne koyan İlyas Keleş'in sahibi olduğu Nursan Holding, o günden bu güne işçileri ücretsiz izne göndermiş bir tek sigorta primlerini yatırmıştı. Sigorta primleri yattığı için halen Nursan çalışanı olarak görünen işçilerin bazıları maaş ve kıdem paralarını alabilmek için hukuki süreç başlatmış bulunuyor. 2015 Aralık ayından bu yana ücretsiz izinde olan Nursan işçilerinin ihbar, kıdem ve geriye dönük alacakları duruyor. 

İŞÇİLERE SÜREKLİ ‘BEKLE’ DENİLDİ

Nursan fabrikanın üretimini 2015 Aralık ayı sonunda durdurdu. Fabrikanın kapanması ile birlikte 900 işçi ücretsiz izne gönderildi. İşçilere sürekli beklemeleri söylendi. 4 Ocak 2016, 15 Şubat 2016 gibi sayısız tarihler verildi. Sürekli bekleyen işçiler için bir şey değişmedi. Aralık 2015'ten bu yana, ücretlerini almayan işçiler şimdi Mart sonu yapılacak toplantıyı bekliyor. Nursan yönetimi işçilere yaptığı duyuruda 30 Mart Perşembe saat 13.30'da fabrikanın yemekhanesinde toplantı yapacağını söyledi.

VERGİ AFFI SEVİNCİ

OHAL sürecinde hükümetin Meclis gündemine getirdiği ve yasalaşarak yürürlüğe giren "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına" ilişkin kanunun en çok Hatay'ın Payas ilçesinde demir çelik ticareti yapan firmaları memnun etti. Bunların arasında kanuna en çok sevinen şüphesiz Nursan Holding oldu. Adı milyarlarca liralık KDV vurgununa karışan ve vergi borcu nedeniyle geçtiğimiz yıl üretimini durduran ve 900 işçisini kapı önüne koyan İlyas Keleş'in sahibi olduğu Nursan Holding, son çıkan kanunda rahat bir nefes aldı. Vergi cezasının yüzde 50'sinin, faizlerinin de tümümün silinecek ve geriye kalan borcun 18 ayda eşit taksitlere bölünecek olması İlyas Keleş'in keyfini yerine getirdi. Bu arada Nursan'ın 2014 ve 2015 yıllarındaki tüm hesaplarının ise hâlâ incelemede

İŞÇİLERE DE DUYURDU

Nursan yönetiminin daha önce işçilere duyurduğu bilgi şu şekilde: “Gelinen son durumda halihazırda TBMM’nin üzerinde çalıştığı ve kamuoyunda vergi affı olarak bilinen bir tasarı bulunmaktadır. Tasarıyı incelemeğimizde vergi affının firmamızın durumunu da kapsadığı görülmektedir. Eğer tasarı bu haliyle yürürlüğe girerse firmamızın üzerindeki vergi yükü önemi oranda azalacak ve firmamız için önemli bir durum oluşacaktır. Bankalar ile görüşmeler sürmektedir. Vergi affının yürürlüğe girmesi çalışmalarına paralel olarak bu görüşmeler de olumlu sürmektedir. Beklentimiz vergi affının bir an önce bu haliyle yürürlüğe girmesidir. Bunun gerçekleşmesi sonucunda olumsuz bir süreç görülmemektedir”
 

ÖNCEKİ HABER

Yem olarak ithal edilen GDO’lu ürünler izlenebilir olmalı

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem davasında Ahmet Nesin'e yakalama kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa