Van’da Newroz coşkuyla kutlandı

OHAL koşulları ve soğuk havaya rağmen sabahın erken saatlerinde İpekyolu, Edremit, Tuşba ve diğer ilçelerden binlerce kişi Van Newroz’una akın etti.

21 Mart 2017 08:03
Paylaş

Van'da Newroz bu yıl Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van il örgütlerinin öncülülüğünde ‘mutlaka kazanacağız’ şiarıyla Van Kalesi yanında bulunan Kültür Parkında kutlandı. Soğuk havaya rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren halk newroz alanına akın etti. Yoğun güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği alana yurttaşlar üç kez ayrı noktalardan aranarak geçebildi. Daha önceki yıllarda newroz alanında bulunan yiyecek ve içecek standlarına bu yıl izin verilmedi.

Coşkulu geçen Van Newrozuna HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP Van Millet vekilleri ve demokratik kitle örgütleri katıldı. DBP ve HDP adına halkı HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş’ın halkı selamlamasının ardından yakılan newroz ateşi ile kutlamalara başlandı. Binlerce kişinin katıldığı Newroz'da bu yıl Kemençe grubu, Koma Rojarya, İbrahim Rojhilat, Bajar şarkılar söylediler.

Van Newroz'unda konuşmalarda slogan ve pankartlarda yaklaşan referandumda ‘Hayır’ demenin önemine dikkat çekilerek, tutuklu bulunan vekiller ve belediye başkanlarının durumu ön plandaydı. Tutuklu bulunan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel’in gönderdikleri Newroz mesajları okundu. Okunan mesajlarda halkın Newrozu kutlandı. Yaşanılan sürecin zorluğuna değinilerek direniş vurgusu yapıldı.

Kutlamalarda DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuşma yaptılar.

‘BU TOPRAKLARIN ZALİMİ BİTMİYOR’

Sırrı Süreyya Önder yaptığı konuşmada ‘Bu toprakların zalimi bitmiyor ama bu zulme itiraz edenleri de bitmiyor. Her gelen zalimin bu halkın dilini, kültürünü bayramını nasıl yasaklayabilirim kendisi deniyor’ diyerek geçmiş yıllardaki Newroz kutlamlarında hayatını kaybedenleri andı. Van’da DBP’li 12 belediyenin tümüne kayyım atanmasını ve Van Milletvekli Figen Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesinin irade gaspı olduğunu belirten Önder, Halkın buna gereken cevabı 16 Nisan’da vereceğini söyledi. Bu yıl Newroz kutlamlarında uygulanan yasak ve engellemeleri de eleştiren Önder 2013 Newroz'unda Abdullah Öcalan’ın yaptığı açıklamalara değindi. Öcalan’a uygulanan tecritin barışa vurulmuş bir darbe olduğunu ifade eden Önder ‘savaşı siz başlattınız bedelini anneler ödedi. Bu halk barışa layıktır. Siz savaş dedikçe, biz barış demeye devam edeceğiz’ dedi.

Gazetci Ahmet Hakan’ın kendilerini hedef alarak ‘ortalıkta yoklar’ sözlerini eleştiren Önder, ‘Korkudan bizi televizyonlara çağıramayan Ahmet Hakan ve ona benzeyenlerine sesleniyorum, bütün engellemelere rağmen her zaman barış dedik. Senin gibi iki zılgıt yiyince kaçanlardan değiliz. İnsan biraz haya eder. Biz meydanlardayız, zindanlardayız’ dedi.

Coşkulu geçen Van Newrozunda olaylar yaşanmazken, çarşı merkeze gelen slogan atan kitleyi polis tomalardan su sıkarak müdahale etti.(Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Gündem davasında Ahmet Nesin'e yakalama kararı

SONRAKİ HABER

Türkan Sarıkaya davasında müebbet hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa