25 Mart 2017 12:23

Kod yazmak artık çocuk oyuncağı

Teknoloji içinde doğan çocukların geleceğin yazılımcıları olmasında yardımcı olabilecek 15 kod yazmayı öğrenme servisini sizin için listeledik.

Paylaş

Bilgisayarların çalışmasını sağlayan programlar, internet siteleri, her geçen gün sayıları artan mobil uygulamaların hepsi aslında birer ‘kod’ ürünü. Yani hepsi, birer yazılım dili olan kodlamaya ihtiyaç duyuyor. Yazılımın dili olan ‘kod’ları ise çocukken öğrenmek çok büyük artı sağlıyor. Zaten zamane çocukları teknoloji ve bilimle çok ilgili. Bilgisayara meraklı çocukların yaratıcılıkları küçük bir çabayla geliştirilebilir. 

Özellikle 2000’li yıllardan beri teknolojinin geniş kitlelere yayılmasıyla çocuklar adeta teknolojinin içine doğuyor. Henüz konuşmayı bile bilmeyen bebekler, mobil cihazları kullanabiliyor. Gelinen noktada çocukların teknolojiyi kullanmalarının yanı sıra teknolojiyi anlayabilmeleri, dahası teknolojiye dahil olmaları önem kazanıyor. Çocuklar yabancı bir dil öğrenir gibi kod yazmaya başlıyor, diledikleri gibi uygulama oluşturuyor, kendi web sitelerini yaratıyor ve böylece teknoloji dünyasının gelişimine de katkıda bulunuyorlar. İşte bugünün miniklerini geleceğin yazılımcıları haline getirebilecek 15 kod yazmayı öğrenme servisi…

CODECADEMY

Codecademy ile 25 milyondan fazla kişi kodlama öğreniyor. PHP, JavaScript, jQuery, Python ve Ruby öğrenilen diller arasında yer alıyor. Ücretsiz kodlama eğitimi veren platform öğretmenlere de ders programı oluşturmaları konusunda danışmanlık yapıyor. Egzersizler internet sitesi üzerinde yer alıyor ve sitede otomatik kontrol de yapılıyor. Codeacademy’nin avantajı, yazılı kodlamaya ilgi duyan büyük çocuklara da eğitim verebilir olması.

CODE AVENGERS

Code Avengers, programcılığı benimsetmek amacıyla kurulmuş bir site. Şu an için sadece HTML5, CSS3 ve JavaScript öğrenimi veren Code Avengers, kullanıcıyı eğlendirerek öğretmeye odaklanıyor. Kullanıcılardan derin bir kod bilgisi istemeyen site, başlangıç aşamasındaki kullanıcılar için işi kolaylaştırıyor.

CODE SCHOOL

Codecademy ve Code Avengers’daki dersleri bitirdikten sonra sıra yetenekleri bir üst seviyeye taşımaya geliyor. HTML/CSS, JavaScript, Ruby, Python, .NET, iOS, Git, ve veritabanı derslerinin verildiği sitede bugüne kadar 2 milyondan fazla kişi eğitim aldı. Sitedeki birçok ders ücretsiz olsa da, bazı dersler için ayda 25 dolar vermek gerekiyor.

TREEHOUSE

Treehouse, dil odaklı olmaktan ziyade proje odaklı bir site. Dolayısıyla, örneğin site veya uygulama gibi planlı bir amacı olan acemi kullanıcılar için biçilmiş kaftan. Ayda 25 dolarlık abonelik ücreti karşığında Treehouse üzerinde 650’den fazla videoya erişebilirsiniz.

UDACITY

Udacity, okumaktan sıkılan ve video seyrederek öğrenmeyi tercih eden programcı adayları için elverişli bir site. Sitedeki videolar arasında, Google’da çalışan kişilerin önerileri de yer alıyor. Buna karşılık videoların birbiriyle ilişkili olmaması bir handikap. Dolayısıyla başlangıç aşamasındaki kullanıcılar için ideal olmayabilir.

KHAN ACADEMY

Khan Academy, diğer sitelerin aksine ağırlıklı olarak çizim ve animasyonla amatör kullanıcılara kod öğretmeyi hedefliyor. Khan Academy’de Java Script, HTML ve SQL için giriş seviyesinde dersler yer alıyor. Platformdaki dersler şu an 36 dile tercüme ediliyor.

SCRATCH 2.0

Çocuğunuz İngilizce bilmiyorsa, Scratch 2.0 size yardımcı olabilir. İlk sürümü offline bir yazılım olan Scratch, çocuklara projelerini oluşturma, yükleme ve paylaşma fırsatı da sunuyor. Scratch, çocuklara görsel bloklara komut vererek hareket ettirmelerini istiyor. Örneğin, bir kediye 10 adım ileri gitmesi için veya sahibinin ayağına dokunduğunda miyavlaması için komut veriliyor. Genç programcılara, bir problemi parçalara bölerek çözme ve programcı zihniyetiyle hareket etme yeteneği kazandırıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Şık 2 haberiyle ilgili ifade verdi: Gazetecilik yaptım

SONRAKİ HABER

Mültecilerin ‘kimlik’ çilesi günlerce sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa