26 Mart 2017 09:14

Hayırlı baharlar

İlkokuldaki tablolarda yaza ya da kışa geçiş ayları gibi anılsa da, mevsimlerin en güzelleridir bahar ayları.

Paylaş

Yeşer SARIYILDIZ

İlkokuldaki tablolarda yaza ya da kışa geçiş ayları gibi anılsa da, mevsimlerin en güzelleridir bahar ayları.
Kışın soğuktan, yazın sıcaktan şikayet ederken hiç bahara söylenen bir insan gördünüz mü mesela?
Havalar ısınmaya başlar, kalın kabanlar aylarca çıkmamak üzere gardropların dip köşelerinde yerini bulur, kuş sesleri şehrin fon müziği olur, ağaçlar çiçek açar. Yazın şort altı postalla, kışın da kalın kazak ama bilekler açık spor ayakkabıyla çekim yapan moda dergileri bile, bir tek bahar aylarında anlam bulur ve önerileri uygulanabilir olur.
Bahar umuttur, bahar çiçektir, bahar göğe bakmaktır. Bahar iş çıkışı güneşin batışını bir şeyler içerek izleyebilmektir. Evden dışarı çıkmak, alabildiğine yürümektir. Yeşil eriktir.
Bahar kendisine şarkılar ve şiirler yazdıran ilk mevsimdir. İnsanlara en çok şarkı ve şiir yazdıran da mevsimdir. Aşık edendir, aşkın kendisidir.
Bahar içerideki masaların sokaklara taşmasıdır. Şehrin fon müziğine kuş sesleri yanında, kadeh tokuşturma seslerinin de eklenmesidir.
Vapur hep zevklidir, ama baharda daha zevklidir. Kışın toz tutmuş balkonun yıkanması ve tüm pisliklerin gitmesidir bahar.
Asrın en güzel kombini olan tişört üzeri hırkadır. Asla tek renk değildir, rengarenktir. Neşedir, danstır, müziktir, barıştır, çimendir. Pikniktir, parkların dolup taşmasıdır. Köpeklerin oyunlar oynaması, çocukların kahkaha atmasıdır.
Kıyafetler incelir, bavullar hafifler, işte bu yüzden sırt çantasını alıp gitme ayıdır bahar. Haftasonu kaçamağıdır. Bir ağaca yaslanıp kitap okurken, yanına gelen kediyle yemeğini paylaşma zamanıdır. Aylar sonra ilk kez toprağa çıplak ayakla basabilmektir. Bütün festivaller iptal olsa bile, bahar başlı başına bir festivaldir.
Sanattan, sinemadan, edebiyattan, icatlardan bahsedip ilham alma zamanıdır.
Tamam. Burda duralım, bu yıl durum biraz farklı.
Aylardan ne olursa olsun, ne ekranlarda ne de billboardlarda gördüğümüz yüzler değişmiyor. Gündem aklımızı rahat bırakmıyor, kalın kaban gibi baza altına kaldırılamıyor. Bu bahar herkes başka türlü heyecanlı, herkes bahar bize ne getirecek diye merak ediyor.
Masalardaki sohbetlere bahara rağmen bir telaş, kaybettiklerimize dair hüzün eşlik ediyor. Ağaca yaslanıp okuduğumuz kitapta gündeme dair bir çözüm önerisi aranıyor.
Bu yıl bahar biraz geç geliyor; ama yine de geliyor ve beraberinde umut getiriyor.
Kuş seslerinin inşaat seslerini bastırmasına, kadehlerin neşeyle tokuşturulmasına, çiçekli elbiselere, sevgililerin sokaklarda rahatça öpüşmesine az kaldı.
Bahar bize hiç kötü haber getirmedi. Bu yıl da hayırlı haberler getirecek.
Hayırlı baharlar!

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Ormanları Savunması'ndan 'Bahara hoşgeldin' yürüyüşü

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan AB ülkelerine: Faşistsiniz faşist

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa