‘Bütün sendikal harekete gözdağı’
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, sendikal faaliyet yürütülen üyelerine ceza verilmesinin ‘Bütün sendikal harekete gözdağı’ olduğunu belirtti.
Birkan BULUT
Ankara
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, sendikalarının üye ve yöneticisi işçilere sendikal faaliyetleri suç kabul edilerek hapis cezası verilmesiyle, patronlara bir şikayet dilekçesi ile sendikal faaliyet yürüten işçileri hapse attırma yetkisi verildiğine dikkat çekti. Öztürk, “Bu bütün sendikal harekete gözdağıdır” dedi. Karara imza atan hakimlerin meslekten el çektirildiklerini hatırlatan Öztürk, yeniden yargılama talep ettiklerini söyledi.
TÜMTİS Ankara Şubesi’nin 14 üye ve yöneticisi hakkında verilen 1.5 yıldan 6.5 yıla kadar değişen hapis cezaları geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından onandı. TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan ile birlikte Hüseyin Babayiğit, Attila Yılmaz, İhsan Şener ve Satılmış Öztürk yaklaşık iki haftadır cezaevinde. Karara imza atan Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri ise FETÖ suçlamasıyla görevden alınmış durumda. İşçi ve memur sendikalarının yanı sıra uluslararası işçi örgütlerinden de tepkilerinin geldiği hapis cezası nedeniyle TÜMTİS’in bağlı bulunduğu Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) da imza kampanyasına başladı.
İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENMESİ YASAKLANIYOR
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, verilen cezaların sendikal faaliyeti olanaksız hale getirdiğini söyledi. Ülkede örgütlenme özgürlüğünün önünde zaten engeller olduğunu kaydeden Öztürk, “Patronların elinde işçilerin örgütlenmesini engelleyen antidemokratik yasalar var. Bu cezalarla da işçilerin örgütlenmesi fiilen yasaklanıyor” dedi. Cezaevindeki arkadaşlarına “Örgüt kurarak işveren üzerinde baskı uygulamak”, “Üye sayısını çoğaltarak çıkar elde etmek” gibi suçlamalar yöneltildiğini anlatan Öztürk, işyerlerinde işçileri örgütlemenin, onların haklarını savunmanın sendikaların en temel görevi olduğunu dile getirdi. Öztürk, “Biz bu kararın Yargıtay’da bozulacağını bekliyorduk. Hukukçu arkadaşlarımız ‘ülkede hukuk varsa bu karar bozulur’ diyorlardı. Bunlara rağmen arkadaşlarımıza hapis cezası verildi. Bu antidemokratik kararı kabul etmek mümkün değil” dedi.
DİĞER SENDİKALARA DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Öte yandan geçtiğimiz yıllarda üye ve yöneticilerine hapis cezası veren yerel mahkeme heyetinin FETÖ suçlamasıyla ihraç edildiğine dikkat çeken Öztürk, kararın hükümsüz olduğunu söyledi. Bu kararla birlikte patronlara bir şikayet dilekçesi ile sendikal faaliyet yürüten işçileri hapse attırma yetkisi verildiğine dikkat çeken Öztürk, “Bu diğer sendikalar için de tehlike içeriyor. Yarın özel sektörde örgütlenen diğer sendikacıların da ceza alması mümkün olacak. Bu bütün sendikal harekete gözdağıdır. Bu hukuksuz karara karşı sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. İtiraz ettik ve yargılamanın yeniden yapılmasını istiyoruz. Ayrıca tüm sendika ve konfederasyonlara da dayanışma çağrısında bulunuyoruz” dedi.