DİB: Baskılara rağmen 'Hayır'ın gücü artıyor
Demokrasi için Birlik (DİB), OHAL koşullarında referanduma gidildiğini buna rağmen toplumda 'Hayır'a ilginin yüksek olduğunu belirtti.
Demokrasi İçin Birlik (DİB) temsilcileri referandum sürecine demokratik koşullarda gidilmediğinin altını çizerek, hayır çalışmalarına yönelik baskıların her geçen gün arttığını buna rağmen toplumda ‘hayır’a ilginin fazla olduğunu duyurdu.
DİB, OHAL koşullarında gidilen başkanlık referandumuna ilişkin Taksim Hill Otel’de basın açıklaması yaptı. Toplantıda hem DİB’in yaptığı çalışma raporları sunuldu hem de referanduma ilişkin açıklamalar yapıldı.
DİB kurucularından Rıza Türmen, OHAL koşullarında sandığa gidildiğine dikkat çekerek, KHK’lerle basın, ifade, gösteri, hak ve özgürlüklerinin tamamen kısıtlanmış olduğuna vurgu yaptı. Türmen, tüm baskılara rağmen, toplumda ‘hayır’a ilginin yüksek olduğunu aktardı. Rıza Türmen 18 maddelik anayasa için “Basit bir hükümet değişikliği değildir. Türkiye’nin geleceği oylanıyor. Onun için mutlaka doğru sonuç çkarmamız gerekiyor” dedi.
Bunun için de demokrasi ve eşitliği hedef alan bir projenin gerekliliğine vurgu yapan Türmen, “Bu, referandumun ötesinde başka bir şeydir. Halk dinamiğini muhafaza etmek ve sürdürmek lazım” diye konuştu. Bunun için de 16 Nisan sonrası bir demokrasi projesinin olması gerektiğni yineledi.
Türmen 16 Nisan’dan sonra çıkacak ‘hayır’la birlikte Türkiye’nin bütün farklılıklarını kucaklayacak bir anayanın gerekliliğine vurgu yaptı. KHK ile Marmara Üniversitesinden ihraç edilen Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise “Bu anayasanın hiçbir yerinde halkın olmadığını söyledi. Kaboğlu “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yok, esasında Türkiye yok” dedi. Kaboğlu, bunun nedenini de anayasanın halktan kaçırılarak ve halka sorulmadan yapılmak istenmesine bağladı.
Bir anayasal hak olan ‘bilme hakkı’nın ihlal edildiğine dikkat çeken Kaboğlu, anayasa maddelerindeki çelişkileri halka anlatmanın yararlı olacağını söyledi.
Basın Konseyi Üyesi Pınar Türenç, basına yönelik baskı ve tutuklamalara dair bir konuşma yaparak baskılara karşı mücadele edeceklerini söyledi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, önemli bir süreçten geçildiğini belirterek, “Elinizi cüzdanınıza değil, vicdanınıza koyun. Umuyorum halk elini vicdanına koyacaktır. 16 Nisan’da toplumca güleceğimiz bir ortam yaşayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren ise, basın üzerindeki baskıları hatırlatarak, “Hayır diyeceğiz, İçerideki arkadaşlarımızı çıkaracağız” dedi.
İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan, hayırla korkusuz yaşama giden yolun açılmasını sağlayacaklarını belirtti.
Ekonomist Mustafa Sönmez ise, referandum süreciyle hayır için toplumun farklı kesimlerinin buluştuğunu belirterek, bu birlikteliğin 16 Nisan’dan sonra demokrasinin güçlendirilmesi için sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et