31 Mart 2017 13:04

Adet takvimi yalnızca adet düzensizliklerinin tespiti için değil, hamile kalmak isteyen kadınların yumurtlama gününün belirlenmesi açısından da önemlidir.

Kadınlarda her ay rahim iç duvarının kendini yenilemesiyle birlikte, döllenememiş yumurtanın kan ile vücuttan atılması sürecinde adet kanaması yaşanır. Bu durum olası bir gebelik durumunda bebeğin yerleşeceği bölgenin her ay yenilenmesidir. Yumurtanın döllenip rahme yerleşmesi durumunda kanama yaşanmaz, gebelik meydana gelir. Ergenlik döneminden itibaren kadınlar, hormonların etkisiyle birlikte bir adet döngüsü yaşarlar. Kimi kadınlar bu süreci oldukça düzenli bir şekilde yaşarken, kimi kadınlar ise düzensiz adet dönemi geçirirler. Bu döngüyü kontrol altında tutmak, değişimleri gözlemlemek için kişisel bir adet takvimi oluşturmak gerekmektedir. 

Kendilerine bir adet takvimi oluşturmak isteyen kadınların öncelikle adetinin hangi gün başlayıp bittiğini not almaları gerekir. Adet süresi boyunca kanamanın kaç gün sürdüğü, kanamanın yoğunluğunun hangi günler fazla olduğu, ağrı miktarı ve fiziksel - ruhsal değişimler her gün takvime eklenmelidir. Adetin olmadığı günler ise ara kanamaların yaşanıp yaşanmadığı, vücut ısısındaki azalma ve artışlar, akıntıların çeşit ve miktarı gibi veriler oluşturulmalıdır. Olağanın dışında herhangi bir şikayet görülmesi durumunda takvime bu durum kaydedilmelidir.

Hamile kalmak isteyen kadınlar için de takvim oluşturmak yararlı olacaktır. Düzenli bir şekilde 28 günde bir adet olan bir kadının, ilk adet gününden sonraki 14. gün yumurtlama günüdür. Yumurtlama gününden birkaç gün önce ve 1 hafta sonrası gebe kalma şansının yüksek olduğu günlerdir. Bu dönemlerde cinsel ilişkide bulunmak gebe kalma oranını artıracaktır. Hamile kalmak isteyen kadınlar eklenmesi gereken normal verilerle birlikte, cinsel ilişkide bulunduğu günleri de ilave olarak adet takviminde belirtmelidir.

Adet Hesaplama Nasıl Yapılır?

Adet kanaması düzeni sağlık açısından önemli bir olgudur. Adet kanamasının düzenli olup olmaması kadındaki üreme sisteminin sağlığı hakkında bilgi verir. Jinekolojik muayeneye gidildiğinde de hekimin bilmesi gereken ilk bilgi son adet tarihleridir. Ergenlik çağından menopoz dönemine kadar hemen hemen her kadın adet düzeninde sapmalar yaşayabilir. Stres, kilo, hormonsal değişimler, kullanılan bazı ilaçlar, kistler ve miyomlar gibi birçok etken adet düzensizliklerine sebep olabilir. Adet takvimi oluşturulduğu takdirde bir sonraki adet kanamasının tarihi de yaklaşık olarak bilinmiş olur. Genel olarak kadınlar 21 ile 35 günlük döngülerle adet olurlar. İki adet arasındaki günleri belirleyerek kişisel döngü süresinin hesaplamak mümkündür. 21 günden daha az sürede ya da 35 günden daha uzun bir sürede gerçekleşen adet, yumurtlama sisteminde veya rahimde bir sorun yaşanmasının belirtisi olabilmektedir. Senede birkaç defa, üst üste olmamak kaydıyla düzen anormallikleri yaşamak genelde normal kabul edilebilmektedir. Fakat her ay sapma yaşanıyorsa, olağan dışı şikâyetler görülüyorsa tıbbi destek alınmalıdır. Hekim tarafından uygun görülen ilaçlarla birlikte, hormon takviyesi alınarak adet süresi düzene sokulmaya çalışılır. (ADVERTORIAL)

Evrensel'i Takip Et