1 Nisan 2017 05:51

‘Düşünmek Lazım’ artık Evrensel WebTv'de

Kamera: Eda Aktaş - Emine Uyar

Gıda Mühendisi, arkeolog, öğretim üyesi Ahmet Uhri’nin hazırlayıp sunduğu ‘Düşünmek Lazım’ programı bundan böyle her hafta Evrensel WebTv’de sizlerle olacak.

Programın ilk haftalardaki konuğu, Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü’nün kurucusu Prof. Dr. Ahmet Arslan.

Ahmet Uhri’nin, Ahmet Arslan’la felsefe üzerine gerçekleştirdiği ‘nehir söyleşi’ şimdilik 10 bölümden oluşuyor.

Lisans ve lisansüstü eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünde yapan Ahmet Arslan, 1979'da Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde (o zamanki adı Sosyal Bilimler Fakültesi) Felsefe bölümünü kurdu.

'BİR ÖMÜR DÜŞÜNMEK'

Bu bölümden emekli olan Arslan, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça biliyor. Arslan’ın, Osmanlı Kelam düşüncesi, Ortaçağ İslam Felsefesi ve İlkçağ Yunan felsefesi alanlarında kitap ve makaleleri bulunuyor. Ayrıca çeşitli Batı dilleri ve Arapça'dan yaptığı çok sayıda çevirisi var.

Ahmet Uhri, “Bir Ömür Düşünmek” isimli biyografik kitabından yola çıkarak Ahmet Arslan’a, felsefe ve hayat üzerine görüşlerini sordu.

Arslan’ın evinde gerçekleştirilen söyleşinin ilk bölümünde, Arslan’ın dünyaya geldiği Urfa’dan başlayarak, Ankara’daki öğrenim hayatı ve İzmir’deki çalışmaları konu ediliyor.

Arslan bu bölümde, modern dünyanın yavaş yavaş yazının yerine resmi geçirdiğini ifade ederek, “Düşünme yerine de çağrışım yapmayı geçirecek” dedi.

Hayattan ne beklendiği üzerine kafa yormanın da, memnuniyet ve mutluluk kavramlarının da öğrenilen şeyler olduğuna dikkat çeken Arslan, “İnsanlar yaşadıklarının önemi üzerinde düşünme ihtiyacı duymayabilirler ama ölüm başka bir şey. Hangi dönem ve düzlemde olursa olsun ölüm insanların etkilendikleri bir şey. O nedenle ölüm üzerine insanlar çok daha erken kafa yormaya başlamış” dedi.

Yaşamak ile yaşamanın bilincinde olmanın farklı şeyler olduğunu dile getiren Arslan, felsefenin Yunan'da başladığını, şu anda da sadece batı dünyasında olduğunu belirtti.

“İçinde yaşadığımız toplumun felsefe ile ilişkisi”, “İslam’ın ve Doğu’nun felsefesi var mıdır” gibi konular söyleşinin ilk bölümünde tartışılan konular arasında.

Evrensel'i Takip Et