03 Nisan 2017 23:51

Kanserle Savaş Haftası: Kanserlerin yüzde 60’ı önlenebilir

Kanser önlenebilir mi? Kansere bağlı ölümler neden artış gösteriyor? Kanserle Savaş Haftası nedeniyle kansere dair doğru bilinen yanlışları derledik.

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı son rakamlara göre kanser vakaları 2035 yılına kadar yılda 24 milyonu bulacak. Bu önemli hastalığa dikkat çekmek amacıyla Nisan ayının ilk haftası, Türkiye’de “Kanserle Savaş Haftası” olarak kabul ediliyor. Kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu vurgulayan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Kömürcü “Kanserlerin 3’te 1’i önlenemeyen, 3’te 2’si ise önlenebilir grupta. Aileden getirilen genetik yükle ortaya çıkan kanserler ortadan kaldırılamadığı için bunlar ‘önlenemeyen’ kanserler olarak düşünülebilir. Ancak yanlış beslenme ve yaşam alışkanlıklarını, sigarayı ve çevresel faktörlere veya mesleki kimyasallara maruziyeti ortadan kaldırırsak bunların neden olduğu kanserleri önlenmiş oluruz” dedi.

ÖLÜM NEDENLERİNDE KANSER İLK SIRADA

Dünya kanser istatistiklerine göre; ölüm nedenleri arasında kanser ilk sırada yer alıyor. 2030 yılına gelindiğinde yıllık 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması, vakalarda yüzde 75 artış olması bekleniyor. Türkiye’de ise sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm sebebi olması açısından kanser önemli bir toplum sağlığı problemi olarak dikkat çekiyor. Kanserden korunmada dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kömürcü, “Dengeli beslenildiğinde, ihtiyacımız olan antioksidanları, vitaminleri alıyoruz. Egzersiz de bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlıyor. Bunlar kanseri önlemede oldukça faydalı” dedi.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada bulunan kanser hakkında farkındalık artırmayı amaçlayan uzmanlar, 1-7 Nisan Kanser Haftası vesilesiyle, hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. Hastaların bilinçli şekilde tedaviye yaklaşması gerektiğini belirten uzmanlar; yanlış bilgilere kulak asılması nedeniyle tedaviye geç kalındığını ve kansere karşı daha dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Erken tanı konan hastalar, cerrahi müdahalelerle kanser hastalığından kurtulabiliyor.

“Kanserin belirti ve bulguları yoktur”: Erken tanı tartışılmaz düzeyde yararlıdır. Birçok kanser türü, erken dönemde uyarıcı belirti ve bulgular gösterir.

“Tümörlü dokuya biyopsi yapmak kanserin yayılmasına neden olur”: Tümör biyopsisi yapmanın kanserli hücrelerin yayılmasına neden olduğuyla ilgili bilimsel kanıt yoktur.

“Ne yaparsan yap kanser olacağın varsa olursun, kanser kaderindir”: Tüm yeni kanser vakalarının en az yarısı önlenebilir veya tarama ile erken yakalanabilir. Tek başına sigara tüm kanser ölümlerinin yüzde 30’unu kapsıyor.

“Çoğu kanser ailesel geçişlidir, eğer ailende kanser öyküsü yok ise risk altında değilsin”: Sadece yüzde 5-10 kanserin ailesel ilişkisi bilinir, çoğu sporadiktir ve aile ilişkisi yoktur.

“Bazı kanser türleri bulaşıcıdır”: Kanserin hiçbir çeşidi bulaşıcı değildir. Bununla birlikte bilinen bulaşıcı virüsler kansere neden olabilir.

“Kansersen şeker yememelisin”: Şeker yemenin kanser hücresinin gelişimine veya hızlı yayılmasına sebep olduğuna ilişkin bilimsel kanıt yoktur. Normal hücrede olduğu gibi kanserli hücrenin de büyüme ve normal fonksiyonlarını görmek için şekere ihtiyacı vardır. Ancak şekeri kısmak kanser büyümesini yavaşlatmaz, şekeri artırmak kanserli hücrenin büyümesini hızlandırmaz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Johnson: Cebelitarık pazarlık konusu olmamalı

SONRAKİ HABER

Güzelbahçe'den Belevi'ye referandum çalışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa