05 Nisan 2017 12:10

Torbalı'da Tanrıça heykelleri yerine Osmanlı tuğrası konuldu

İzmir'in Torbalı ilçesinin simgesi olan antik çağdan kalma tanrıça Demeter ve kızı Kore'nin heykeli kaldırıldı yerine Osmanlı tuğrası konuldu.

Paylaş

İzmir'in Torbalı ilçesinin simgesi olan ve Atatürk Meydanı´nda bulunan antik çağdan kalma tanrıça Demeter ve kızı Kore´nin heykeli kaldırıldı. Belediye bu heykelin yerine Osmanlı tuğrası ve ay yıldız figürlerini içeren metal bir anıt dikti

Posta’nın haberine göre, İzmir Torbalı'nın en büyük meydanı olan Atatürk Meydanı'nda yıllardır yer alan tanrıça Demeter ve kızı Kore'nin (Pershephone) heykeli ilçenin 5 bin yıllık tarihini simgeliyordu. Milattan Önce 2. yüzyıldan kalan ve 1970'lerde Torbalı yakınlarındaki antik Metropolis kenti kazılarında gün ışığına çıkarılan heykelin orijinali İzmir Arkeoloji Müzesi'ne götürüldü. Heykelin bir kopyası da Torbalı Atatürk Meydanı'na dikildi.

AÇIKLAMA YAPILMADI

Torbalı'nın AKP'li Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, ilçenin simgesi haline gelen bu heykeli kaldırttı. Yerine de metalden yapılmış Osmanlı tuğralı ay yıldız figürü dikildi. Daha önce sökülen ikiz kız kardeşler heykelinin niçin kaldırıldığı ve niçin değişiklik yapıldığıyla ilgili Torbalı Belediyesi tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. 

DEMETER VE KORE'NİN ÖYKÜSÜ

Eski Yunanlılar tanrıları insan gibi düşünür ve insan şeklinde hayal ederlerdi.  Baş tanrı Zeus ile bereketi simgeleyen tanrıça Demeter’in birleşmesinden bir kızları olur. Adına Kore (Persephone) derler.  Kore çok güzel bir kız olur. Hem efsanede, hem de tapınma sırasında Demeter Ana ile kızı Kore birlikte anılır. Bunlara 'iki tanrıça' da denir.   Demeter, tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler. Kızı Kore ise 'yeryüzü ecesi' olarak anılır.
 
Güzel Kore yeraltı tanrısı Hades tarafından kaçırılır. Demeter kızını bulamayınca yaşama küser. Issız bir köşeye çekilir. Demeter hayata küsünce toprağın bereketi kaçar, kıtlık baş gösterir. Olaya baş tanrı Zeus müdahale eder. Artık Kore kışları kocası olan yeraltı tanrısı Hades ’in yanında, yazları da annesi olan bereket tanrıçası Demeter ’in yanında geçirmeye başlar. Toprağa yeniden bereket gelir. Bu günde kutladığımız Nevruzun Antik Yunan'daki versiyonu bu efsanedir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Kayseri Şubesi: Çocuklarımızın geleceği oylanıyor

SONRAKİ HABER

BMO: Seçim güvenliği için yurttaşlara sorumluluk düşüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa