6 Nisan 2017 11:54

Anılarla Orhan Kemal’i anlattılar 

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen “Anılar İçinde Orhan Kemal” söyleşisine konuk olan yazar Adnan Özyalçıner, Orhan Kemal’in dönemin tanıklıklarını ve edebiyat ortamını okurlarla paylaştı. Söyleşide, Güney Özkılınç da Orhan Kemal’in, İstanbul, Bursa ve Adana’da yaşadığı dönemi fotoğraflarla anlattı.  

Nilüfer Belediyesi’nin  “2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal” etkinlikleri kapsamında, “Anılar İçinde Orhan Kemal” söyleşisi düzenlendi. Akkılıç Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe yazar Adnan Özyalçıner ile yazar ve şair Güney Özkılınç konuşmacı olarak katıldı. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman ile sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği söyleşide Adnan Özyalçıner,  Orhan Kemal’in edebiyat ortamını, dönemin tanıklıklarını ve anılarını paylaşırken, Güney Özkılınç da Orhan Kemal’in İstanbul, Bursa ve Adana’da yaşadığı dönemi fotoğraflarla anlattı.

Orhan Kemal’in, kitaplarını bulundurmaktan dolayı hüküm giydiği Nâzım Hikmet ile Bursa Cezaevi’nde kaldığını belirten Güney Özkılınç, “Orhan Kemal’in dönüm noktası Nâzım Hikmet ile aynı koğuşta kalması. Nâzım Hikmet, Orhan Kemal’de bir ışık görüyor. Onun şiirlerini beğenmiyor ve öykü, roman yazmaya teşvik ediyor” dedi.

Orhan Kemal’in büyük sıkıntılar çektiğini ifade eden Güney Özkılınç şöyle konuştu: “Orhan Kemal 1950 yılında cezaevinden çıkıyor. Sonrasında büyük bir yoksulluk çekiyor. 1950 yılından itibaren geçimini yazarlıkla sağlamaya çalışıyor. Orhan Kemal, ölüm döşeğinde ‘Boğazımdan bir tek haram lokma geçmemiştir’ der ve bununla övünür. Onun en büyük özelliği bu. Cenazesi Bulgaristan’dan Türkiye’ye getirilir ve Babaeski’de ‘İşçiler babasını kaybetti’ yazılı pankartla karşılanır. Böyle bir yazardır Orhan Kemal.”

ÖZYALÇINER: ORHAN KEMAL OKURUNU ALDATMADI

Orhan Kemal’in bir yazı işçisi olduğunu ifade eden Adnan Özyalçıner de, “Orhan Kemal emeğin sömürülmesine karşıdır. Bir yazı emekçisi olarak kendisinin de emeğinin tam karşılığını alamadığını, aldatıldığını ve sömürüldüğünü de bilir. Aç kalmıştır, evine ekmek götürememiştir ama yazarlığından ödün vermeyi aklından bile geçirmemiştir” dedi.

Orhan Kemal’in insanlık ve yazarlık onurunu her şeyden üstün tuttuğunu söyleyen Özyalçıner, “Bu yüzden okurunu aldatmamış, sapmamış ve saptırmamıştır. Bu yönüyle örnek bir yazardır, insandır. Emek sömürüsünün örgütlülükle çözüleceğine, bu yolla toplumun değiştirilip dönüştürülebileceğine inancı tamdır. Bu yönüyle de bizlere örnek olmuştur. Onun için dün olduğu gibi bugün de yinelenerek okunması gereken yazarlarımızdan biridir Orhan Kemal” şeklinde konuştu.

Nâzım Hikmet’in, Orhan Kemal’in yazdığı şiirleri beğenmeyerek onu öykü ve roman yazmaya yönlendirdiğini ifade eden Özyalçıner, “Orhan Kemal’e edebiyatımızın yüz akı olan roman ve öykülerini yazdıran Nâzım Hikmet’tir. Nâzım Hikmet’in Orhan Kemal’in realizmine kattığı çok önemli bir şey var. Orhan Kemal aydınlık bir gerçekçiydi. Bütün romanların ve öyküleri belirli bir umutla bitiyordu. Bunu da Nâzım Hikmet’in yönlendirmelerinden edindiğini düşünüyorum” dedi.
Söyleşinin ardından Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Güney Özkılınç ve Adnan Özyalçıner’e Başkan Mustafa Bozbey adına teşekkür etti.(Bursa/EVRENSEL)
 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et