Kes, yapıştır kolaj’daki boşluğu doldur
“Kes-Yapıştır” karma kolaj sergisi farklı kuşak ve disiplinlerden sanatçıları Galeri İlayda’da bir araya getiriyor. Yüzyılı aşkın zamandır modern sanatın en önemli estetik ifade araçlarından olan kolajı merkezine alan “Kes-Yapıştır”, ülkemiz sanatında pek üretimi yapılmayan bir sanat disipline dair açı
'KOLAJ YAPILIYOR AMA SERGİLENMİYOR'
20. yüzyılın başından beri dünya sanatında uygulanan kolaj, Türkiye’de ise son yıllara kadar pek ilgi görmemiş. Sergide kolajlarıyla yer alan Rafet Arslan; kolajın gündelik yaşamda çok işlevsel olarak kullanılsa da bunun sanat ortamında bire bir yansımasını görmediklerini belirtiyor. Birçok sanatçı arkadaşının kolaj yaptığını ama kişisel sergilerinde kolaja yer vermediklerini söyleyen Arslan, son bir, bir buçuk yıldır kolajın daha tartışılır ve daha görünür hale geldiğini vurguluyor. Serginde çalışmaları yer alan sanatçılardan Neslihan Koyuncu ise geleneksel üretim biçimlerinden uzaklaşıldığı bir dönemde koljın kullanılabilir bir metot olduğuna dikkat çekiyor.
ALT METNİ HİKAYE VE ŞİİR GİBİ OLMALI
Rafet Arslan, “Kes-Yapıştır” sergisine 9 parça tek, 12 parça “Üçüncü Dünya Savaşı” serisiyle katılıyor. Kendisi için kolajın ana üretim yöntemlerinden olduğunu söyleyen Arslan, kolaj sanatını ‘mutant’ sanat olarak nitelendiriyor. Arslan, sanatçının her türlü formu ve tekniği yan yana getirerek kullanması gerektiği bir çağda yaşadığını düşünüyor. Sanatçımız, yaşadığı çağın karmaşasına ve hızına yetişebilecek yapıtlar üretmeye çalışıyor. Çalışmalarında işlediği konuların oluşumunu “görsel anlamda farklı yerlere dokunsalar da kendi iç dünyamın imgesel bütünün parçalarını inşa ediyorum” diyerek açıklıyor. Alt metni olan kolajlar yapmak isteyen Arslan, hikaye ve şiir yazma biçiminin karşılığını oluşturabileceğini düşünmenin hoşuna gittiğini belirtiyor. Beşli “Sunak” serisinde kendisini etkileyen ressamlara göndermeler yapıyor.
'BİR ARAYA GELEN MATERYALLER BENİ CEZBEDİYOR'
Neslihan Koyuncu daha önceleri resim üzerine pek çalışma üretmemiş. Sanat üretimine yeni başlayan Koyuncu, birçok disiplinde eğitim aldığım için ele gereksinim duyan her şeye yatkın olduğunu aktarıyor. “Kes-Yapıştır”ın kolaj sergisi olması ilgisini çeken Koyuncu, materyalleri bir araya getirmek beni en çok cezbeden şey diyor. Koyuncu, bu sergi için iş üretirken renge odaklandığını ifade ediyor. Kolajlarında kadın portrelerini farklı bir üslupla işleyen Koyuncu, farklı bir çizimle tasarımı bir araya getiriyor. Koyuncu, “Kes-Yapıştır” sergisinde tüm eserlerin ayrı bir kolaj oluşturduğunu sözlerine ekliyor.
(İstanbul/EVRENSEL)