Filistin mücadelesinin 'Toprak Günü’
'Arap Halklarının Mücadele Tarihinden' bu hafta dünyanın dört bir yanındaki Filistinlilerin 'Toprak Günü' olarak andıkları 30 Mart'ı konu alıyor.
Filistinliler, her yıl 30 Mart’ı hem içeride hem de göç ettikleri diğer ülkelerde ‘Toprak Günü’ olarak anıyor. İsrail yönetimi 1976 yılında yeni yerleşim alanları kurmak amacıyla Filistinli Araplara ait binlerce dönüm araziye el koyduğunu ilan etti. İsrail “yaşanacak olaylara” önlem olarak da 29 Mart saat 17.00’den geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı uygulaması başlattığını açıkladı.
Bunun üzerine aralarında Nasıra Belediye Başkanı Tevfik Zeyad’ın da olduğu İsrail Komünist Partisindeki Arap yöneticiler, bir günlük genel grev ve kitlesel gösteri çağrısı yaptı. Celil kentinin kuzeyinden Nekab bölgesinin güneyine kadar olan bölgede gösterilerin yayılması üzerine çatışmalar çıktı. Bu çatışmalar sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de İsrail güvenlik güçlerince gözaltına alındı.
Genel grev kararı alanlar arasında özellikle Celile kentindeki belediyeler de vardı. Grev kararının alındığı tarih ise 25 Mart olarak zikredilmektedir.
Ana geçim kaynağı toprak olan Filistinlilerin, işgalin başladığı günden 1976 tarihine kadar bir buçuk milyon dönüm toprağı İsrail yönetimi tarafından ellerinden alındı. İsrail bu politikalarıyla başka bölgelerden Yahudilere yeni yerleşimler açarak, bölgeyi tamamen Yahudileştirmeyi amaçlamaktaydı.
AMAÇ ARAPLARDAN ARINDIRMAK
Toprak Günü olarak anılan 30 Mart’tan önce İsrail yönetiminin almış olduğu kararları içeren bir belge kamuoyuna sızdı. Bu gizli belgeye göre özellikle Celile kentinin Araplardan arındırılması hedefleniyordu. Bunun için de oradaki Arapların etrafındaki baskı çemberinin daha da daraltılması öngörülüyordu.
İsrail yönetiminin, toprakları ellerinden alınan Filistinli Araplara karşı “Tank ve zırhlı araçlarla çok şiddetli bir şekilde müdahale etmesi ve İsrail vatandaşlığına sahip Arap vatandaşların ölmesi hakkında soruşturma açılması” talepleri, İsrail yönetimi tarafından sürekli olarak reddedildi. İsrail’e göre güvenlik güçleri 30 Mart gösterilerinde düşman bir kesime karşı koymuştur.
Toprak Günü, Filistinli Arapların tarihinde bir dönüm noktasını oluşturur. Nitekim İsrail’de Araplar ilk defa İsrail’in devlet politikalarına karşı ulusal nitelikte bir gösteri düzenledi.
İsrail sınırları içerisinde devletin politikalarına karşı siyasi protesto ve gösteriler 1970 yılından önce çok zayıftı. Bunun sebebi olarak birçok unsur bulunmakla beraber başlıcası askeri yönetimdir. Belli bir döneme kadar aktif olan siyasi hareket -ki bu da 1964 yılında yasa dışı ilan edildi- genelde işçi bayramında Komünist Parti tarafından düzenlenen protesto gösterileriyle sınırlı kalıyordu
FİLİSTİN KOMÜNİST PARTİSİ
Filistin Komünist Partisi Arap dünyasında kurulan ilk siyasi partilerden biri sayılır. 1919 yılında Sosyalist İşçi Partisi adıyla Poalei Tizion partisinden ayrılarak kuruldu. Siyon İşçileri anlamına gelen Poalei Tizion’dan ayrılarak Filistin Komünist Partisini kuran kanat, Avrupalı ve Filistinli komünistlerden oluşmaktaydı. Bu kanat Siyon İşçilerinden ayrıldıktan sonra Siyonizmle bütün ilişkileri kesme ve bağları tamamen koparıp Kominterne katılma çağrısı yaptı.
Burada bir noktayı açıklığa kavuşturmakta fayda var: 1919 yılında kurulan aslında İsrail Komünist Partisiydi. Buradan ayrılan iki kanat daha sonra 1920’li yıllarda Filistin Komünist Partisini kurdu. FKP’nin kuruluş tarihinin 1919 yılı olarak gösterilmesinin nedeni de budur.
FKP’nin kuruluşunun tam olarak ilan edildiği ve 5. Konferans adı verilen toplantıda ciddi kararlar alındı. Bu kararlar arasında Arap milliyetçiliği çerçevesinde bölgedeki İngiliz sömürgesine karşı mücadelenin güçlendirilmesi ve bu sömürgeciliğe karşı her yolun desteklenmesi en önemli kararlardan biriydi.
Bir diğer önemli karar da, partinin Siyonizme karşı net bir tutum takınmasıydı. Parti, bu konferansta Siyonizmi Yahudi burjuvazinin emellerine hizmet eden bir hareket olarak nitelendirdi ve Siyonizmi İngiliz sömürgeciliğiyle beraber aynı kefeye koydu. Yine Siyonizmin akıbeti, söz konusu İngiliz sömürgeciliğine bağlandı ve buna karşı kitlesel gösteriler düzenlenmesi kararlaştırıldı.
FKP VE KOMÜNİST ENTERNASYONAL
Filistin Komünist Partisi, 5. Konferansta partinin genel sekreterini Sovyetler Birliği’ne gönderme kararı aldı. Moskova’ya giden FKP heyetinin oradaki uzun ve zorlu görüşmelerinden sonra FKP, Komiternin yürütme komitesi tarafından Enternasyonale kabul edildi.
FKP, Enternasyonalin kendisine kitlelere açılma yönündeki şartına bağlı olarak Filistin’de kitleler ve işçiler arasında çalışmalar yürüterek önemli kazanımlar elde etti. Bu çalışmaların arasında sendikal çalışmaların önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Partinin Hayfa adıyla haftalık olarak yayımlamaya başladığı dergi, FKP’nin amaçlarını ve siyasetini Filistinli işçilere anlattığı en önemli araç haline geldi.