Yargı süreci bitmeden kentsel dönüşüm temeli attılar
Binali Yıldırım'ın yargı süreci devam eden Karabağlar Kentsel Dönüşüm Projesini temelini atarak hayata geçirmesi tepki topladı.
Metehan UD
İzmir
Yargı süreci devam eden Karabağlar Kentsel Dönüşüm Projesinin önceki gün Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı temel atma töreniyle hayata geçirilmesi tepki topladı. Karabağlar’da kentsel dönüşüme bölge halkının kurduğu derneklerin yöneticileri, halkın hayatını etkileyecek kentsel dönüşüm projesinin referandum malzemesi yapıldığını söyledi.
Temel atma töreni yapılan bölgenin büyük sermaye gruplarının iştahını kabartan bir bölge olduğunu, bu yüzden ‘müjde’ diye sunulan projenin halkın yararına olmadığını ifade eden dernek yöneticileri, “Kimse kentsel dönüşüm var gidip evet oyu vereyim demeyecek” diye konuştular.
2012 yılında riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan İzmir’in Karabağlar İlçesinin Limontepe ve Cennetçeşme semtlerindeki 540 hektarlık alana ait projelere bölge halkının açtığı davalar sürerken hükümet ısrarından vazgeçmiyor.
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında kalan 101 hektarlık boş alanda TOKİ eliyle yapılacak binaların temel atma töreni Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşti. Bölge halkının kentsel dönüşüme karşı kurduğu derneklerin yöneticileriyle, Başbakan Yıldırım’ın kentsel dönüşüm müjdesine ve temel atma töreninin referandumun hemen öncesinde yapılmasına ilişkin konuştuk.
‘YARGI KARARI BEKLENMELİYDİ’
Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, atılacak temellerin hayatlarının mezar taşı olduğunu belirterek, “Bizim buradaki sosyal, kültürel dokumuz yok edilmek isteniyor. Proje, halktan gizli bir şekilde ilerletiliyor. Hayat kaygısı çekerken bir de elimizdeki tek mal varlığı olan evlerimizi koruma mücadelesi veriyoruz. Yaptığımız hiç bir itiraz değerlendirmeye alınmadı. Sayın Başbakanımız bu müjdeyi bize vermedi. Bu müjdenin sahibi bizler değiliz. Kime verdiğini Başbakan açıklamalı” dedi.
Ortada bir yargı süreci varken neden temel atıldığını da soran Ecevit, “Hepimiz T.C. vatandaşı isek yargının vereceği kararı beklememiz lazım. Dava açtık Sayın Başbakan, adalete, hukuka saygınız yok mu? Bizim yaşam alanlarımıza dokunma hakkınız nasıl var? Bunu yapmayın. Halkın hayatını doğrudan etkileyecek bir şeyin seçim malzemesi olarak kullanılmasını açıklamak mümkün değil”.
‘BU PROJEYE ‘EVET’ DENEMEZ’
Limontepe Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Doğan Yüksel de, planlara yönelik itirazlarını hatırlatarak, kentsel dönüşüm projesinin seçim malzemesi olarak kullanılmasına tepki gösterdi. Yüksel, “Süreç devam ederken referandum öncesinde temel atılması, niçin yapıldığını ortaya koyuyor ki ortada temel atılacak bir durum da bulunmuyor. Hükümet bir yerden başlangıç yapmak istiyor ama daha hukuksal süreç bitmedi. Bu temel atma referanduma yönelik siyasi bir hamleden öteye gitmiyor. Sürecin hiç bir yanında halkı görmeyen bir anlayışın temel atma törenine halkı çağırması ne demektir? Temel atılacak yerde çok az insan yaşıyor ve boş arsaların sahipleri de zenginler. Bu projeye evet denilecek hiç bir şey yok”
Limontepe Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yöneticisi Uygar Manduz da, kentsel dönüşüme başlanacak Uzundere’deki boş alanın büyük sermaye gruplarının iştahını kabartan bir bölge olduğunu söyledi. Arazinin büyük bir kısmının tek bir elde olduğunu anlatan Manduz, “Bölgede büyük bir alışveriş merkezi, oteller, özel hastaneler de yapılmak isteniyor. Bunun neresi kamu yararı. Biz vatandaş olarak bunun neresinden faydalanacağız. Buradan aldıkları ivme ile bizim evlerimizi de yıkmak isteyecekler. Bizleri TOKİ evlerine üst üste koyacaklar. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir kentsel dönüşüm olduğunu düşünmüyorum. Bunlar bizim için müjde değil bir kandırmaca” diye konuştu. Temel atma töreninin seçimlere yönelik kullanılmak istendiğini ancak vatandaşın böyle bir algıda olmadığını söyleyen Manduz, “Kimse kentsel dönüşüm var gidip evet oyu vereyim demeyecek. Referandumun sonucunu etkilemeyecek. Bölgedeki AKP’ye oy vermiş insanlar da kentsel dönüşüm konusunda kaygılı. Vatandaş dönüşümden dolayı evet ya da hayır demiyor.
‘DAHA DÜNE KADAR HEYELAN BÖLGESİYDİ’
Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Yöneticisi Derya Sarıkaya da, Başbakanın projeyi müjde olarak duyurduğunu ancak bu müjdenin kendilerine değil, rant sağlayanlara olduğunu söyledi. Sarıkaya, “Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olduğundan, onun müjdesi buradan rant sağlayacak zenginliklerine zenginlik katacak kendi yandaşlaradır. Bizim itirazlarımız hiç dikkate almadılar. Daha düne kadar heyelan bölgesi olan rezerv alanını Bakanlar Kurulu kararıyla heyelan bölgesi olmaktan çıkardılar. Temel atma töreninin referandum öncesi olması da dört yıldır bekleyip sabırsızlanan yandaşlarına yapacağız sabırlı olun mesajı verip göz boyamaktır” diye tepki gösterdi.