07 Nisan 2017 08:00

ABD'nin Suriye saldırısı sonrası kim, ne dedi?

ABD'nin Suriye saldırısı sonrası Rusya ve İran sert tepki gösterirken Türkiye, Suudi Arabistan, İsrail, İngiltere ve AB ülkeleri ABD'ye destek verdi.

Paylaş

ABD, İdlib'in Han Şeyhun beldesinde kimyasal gaz sonucu yaşanan sivil ölümlerinden sorumlu tuttuğu Suriye'ye yönelik füzeli saldırı gerçekleştirdi. Doğu Akdeniz'deki savaş gemilerinden ateşlenen 59 Tomahawks füzesi, Humus'a Şeyrat Hava Üssü'nü hedef aldı. Saldırıya Rusya ve İran sert tepki gösterirken Türkiye, Suudi Arabistan, İsrail, İngiltere ve AB ülkeleri ABD'ye destek verdi.

Ülkelerden konuya dair yapılan açıklamalar şöyle:

RUSYA VE İRAN'DAN TEPKİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yapılan ilk açıklamada harekat "Egemen bir devlete yönelik saldırganlık" olarak tanımlandı. Putin, saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve üretilmiş bir gerekçeye dayandırıldığını vurguladı. Putin adına açıklamayı okuyan Sözcü Dmitri Peskov, "Suriye ordusunda kimyasal silah bulunmuyor" ifadesini yineledi.

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komites, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı.

Rusya ayrıca ABD ile yaptığı uçuş güvenliği anlaşmasını askıya aldığını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaprak, “İran, saldırıyı ve her türlü tek taraflı askeri eylemi şiddetle kınıyor” ifadelerine yer verdi. Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi imzasıyla yayımlanan açıklamada, “İran her türlü kimyasal silah kullanımını şiddetle kınıyor, aynı zamanda bunun bir bahane olarak kullanılıp tek taraflı eylemlerde bulunulmasını tehlikeli, uluslararası hukuka aykırı ve yıkıcı bir hareket olarak görmektedir ” denildi.

TÜRKİYE DAHA FAZLASINI İSTEDİ

Türkiye saldırıya destek veren ülkelerin başında geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırısı sonrası yaptığı açıklamada "Esed rejiminin suçlarına verilmiş olumlu bir cevap. Saldırıların cevapsız kalmaması açısından önemli bir adım. Acilen uçuşa yasak ve güvenli bölge hayata geçmeli." dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Askeri üssün vurulması olumludur, anlamlıdır. Rejim uluslararası alanda cezalandırılmalı" ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "ABD'nin bu müdahalesini yerinde buluyoruz" şeklinde konuştu.

İSRAİL VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN 'TAM DESTEK'

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bir hava üssünü vurma kararına 'tam destek' verdiklerini bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir" ifadelerini kullandı.

Al Arabiya, Suudi Arabistan yönetiminin de Suriye'deki askeri hedeflerin vurulmasına "tam destek verdiğini" duyurdu.

AB: ABD'YLE ÇALIŞACAĞIZ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD'nin Suriye'de yaptığı saldırının ardından yaptığı açıklamada "ABD saldırısı, barbarca kimyasal saldırıya karşı bir kararlılığa ihtiyaç olduğunu gösteriyor. AB, Suriye'deki gaddarlığı bitirmek için ABD ile çalışacak" dedi.

İNGİLTERE: YENİ BİR ASKERİ HAREKATIN BAŞLANGICI DEĞİL

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırısını yeni bir askeri harekatın başlangıcı olarak değerlendirmediklerini söyledi. Fallon, saldırıyı desteklediklerini söyledi.

ALMANYA: ANLAŞILABİLİR BİR SALDIRI

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Bu zalim savaş suçunun işlendiği yer olan Esad rejiminin askeri alanlarına ABD’nin saldırması anlaşılabilir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’de masum halka karşı barbarca kimyasal silah kullanımına net ve kesin bir cevap verememesini görmek dayanılamazdı” dedi. Gabriel ‘siyasi çözüm’ çağrısı da yaparak, “Şimdi BM’nin iç savaşa siyasi çözüm çabalarını tamamen desteklemeliyiz. Sadece yeni ve demokratik bir Suriye, kalıcı barışı sağlayabilir. Son günlerde yaşanan trajik gelişmeler gösterdi ki, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD ve Rusya’nın da buna ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

FRANSA: ABD SALDIRI ÖNCESİ BİLGİ VERDİ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, ABD’nin Suriye’deki hava üssünü vurmadan önce, saldırı konusunda kendilerine bilgi verdiğini söyledi. Moritanya’daki diplomatik ziyareti sırasında konuşan Ayrault “ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson gece bana bunun bilgisini verdi” dedi. ABD’nin hava üssünü Tomahawk füzeleri ile vurmasını ‘suçlu bir rejime yapılan uyarı’ olarak niteleyen Ayrault, “Kimyasal silah kullanmak şok edici ve savaş suçu olarak cezalandırılmalı. Suriye’nin geleceği Esad’da değildir, Amerikalılar pozisyonlarına açıklık getirmeye başladılar” dedi.

AVUSTRALYA: AMAÇ ESAD’I DEVİRMEK DEĞİL

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, saldırının kimyasal silah kullanılmasına verilmiş “orantılı ve ölçülü” bir yanıt olduğunu savundu. Turnbull bu saldırının dünyaya, kimyasal silahların kullanmasına göz yumulmayacağına dair önemli bir mesaj verdiğini belirtirken saldırının amacının Esad rejimini devirmek olmadığını ileri sürdü.

ÇİN: DURUM DAHA DA KÖTÜYE GİTMEMELİ

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suriye'de durumun daha da kötüye gitmesinden kaçınılmalı" denildi. Japonya ise, ABD'nin Suriye'deki saldırısını desteklediklerini duyurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Avukatlara şiddet uygulayanlara yasal işlem başlatılsın’

SONRAKİ HABER

Ankara Valiliği asbesti ve plansız yıkımı kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa