08 Nisan 2017 01:17

‘Ya benim de 1 senem heba olursa?’

İzmit Şirintepe Endüstri Meslek Lisesinden bir öğrenci günden güne artan sınav stresini ve sisteme itirazını Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Şirintepe Atatürk Endüstri Meslek Lisesinden bir öğrenci
Kocaeli

Merhaba Evrensel okurları, ben İzmit Şirintepe Endüstri Meslek Lisesi 10. sınıf öğrencisiyim. Geçtiğimiz günlerde, YGS’den barajı geçemediği için Kayseri’de intihar eden bir gencin haberini okudum.  Ondan birkaç gün önce ise sınava 1-2 dakika geç kalarak alınmayan ve bunalıma girerek intihar eden, buna kalkışan arkadaşlarımın haberlerini de gördüm.

2 sene sonra ben de bu sınava gireceğim. Kafamda soru işaretleri oluşuyor ve düşünüyorum. Ya ben de bu sınava geç kalırsam, ya benim de 1 senem heba olursa? Böylesi bir durumla karşılaşırsam, 1 sene boyunca, hatta daha fazla senelerin emek kaybını yaşarsam? Emek kaybım ile birlikte, eğer dershaneye gidersem maddi kaybım da olacak. Eminim ki sınava geç kalanların kaygıları da bu yöndedir. Geleceğimin bir sınavla belli olmasını doğru bulmuyorum. Kaygı, stres ve heyecan gibi duygulara maruz kalıyoruz. Kendimizi kötü hissediyor ve kötü sınav sonuçları ile karşılaşabiliyoruz. Sonuçlardan sonra istediğimiz bölüm, puan veya üniversite gelmediği için tekrardan sınava hazırlanıyor ve 1 sene daha bekliyoruz. Telafisi bize 1 sene oluyor ya da olmuyor.

‘EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ’

Ben meslek lisesi öğrencisiyim. Bizler YGS derslerini 9 veya 10. sınıfa kadar görüyoruz. Ve YGS sınavında diğer öğrenciler ile aynı sınava tabi tutuluyoruz. Bunun yanı sıra sınava hazırlanmak için özellikle meslek lisesi öğrencileri dershaneye mahkum oluyor. Aynı zamanda geçtiğimiz sene, meslek lisesi öğrencilerinin üniversiteye sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı. Elimizde olan haklardan biri de elimizden kaydı, gitti. Ben de YGS’den iyi bir puan alamazsam diye düşünüyorum ve aileme 1 sene daha yük olacağım ve onları masrafa sokacağım gözümün önüne geldiğini düşündüğümde kötü bir şey olur diye düşünüyorum. 

Eğitim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat mevcut yetkililerin, öğrenciye danışarak, öğrencilerin istediği doğrultuda, laik, bilimsel ve demokratik bir şekilde değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de eğitim sistemi sürekli değişmekte ve bir düzene oturtulamamaktadır. Nitelikli ve doğru bir sınav sisteminin olması ve bunun sürekli bir düzene oturulması gerektiğini düşünüyorum.

ÖNCEKİ HABER

Referandum üzerine bazı değerlendirmeler

SONRAKİ HABER

Rutin rutin...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa